Gazete Vatan Logo

E-Devlet hizmetleri ve kullanım alanları

Günümüz bilgi toplumunda teknolojinin gelişmesi ve internet sisteminin yaygınlaşması üzerine oluşturulmuş olan pek çok uygulama bulunmaktadır. Bizim toplumumuzda yer alan bu uygulamalardan bir tanesi ise E-Devlettir. E-Devlet hakkındaki ayrıntılı bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

E-Devlet hizmetleri ve kullanım alanları

E-Devlet sistemi, devlet tarafından vatandaşlara sunulan hizmetlerin elektronik bir ortamda yani internet ortamında sunulması anlamına gelmektedir. E-Devlet sistemi sayesinde sunulan devlet hizmetleri aslında vatandaşlara daha kolay, pratik ve hızlı biçimde sunulmaktadır. Klasik devlet olarak bilinen bürokratik sistemlerin yerini artık küreselleşmenin artması ile beraber bu biçimdeki sistemler almaktadır. Zamandan kazanç sağlama, maliyetlerin düşürülmesi, verimliliğin arttırılması, memnuniyetin artması, ekonomik gelişimin desteklenmesi, hayat kalitesinin artması, bireysel katılımın artması ile vatandaş talebinin ön plana çıkarılması gibi amaçlarla oluşturulmuş olan E-Devlet sisteminin ülkemizde birçok uygulaması bulunmaktadır.

E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-Devlet sistemi kamu hizmetleri bağlamında üç başlıktan oluşmaktadır. “Vatandaş”, “iş” ve “devlet” sayfaları E-Devlet sistemine entegre edilen üç başlıktır diyebiliriz. E-Devlet kapısı olarak bilinen uygulama ise, kamu hizmetlerine tek bir noktadan erişim imkan sağlamaktadır. E-Devlet kapısının amacı devletin sunmuş olduğu kamu hizmetlerini vatandaşlara, işletmelere ve diğer kurum ve kuruşlara daha etkili ve verimli biçimde sunmaktır. E-Devlet sistemi ile ilişkili bir diğer konu ise entegre elektronik hizmettir. Entegre elektronik hizmet ise, kamu kurum ve kuruluşlarının vermiş olduğu elektronik hizmetlerden E-Devlet kapısına konumlandırılmış olan ve tek bir kimlik doğrulaması gerektiren bir hizmet sistemidir. Tek bir kimlik doğrulaması şifre, elektronik imza, mobil imza ile internet bankacılığı ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı olabilmektedir.
E-Devlet Nasıl Kullanılır?

E-Devlet internet sisteminin vatandaşlar için oluşturulmuş bir sistem olduğunu söylemiştik. E-Devlet internet aracılığıyla kamu işlemlerinin yapılabilmesi için oluşturulmuş bir sistemdir ve oldukça güvenlidir diyebiliriz. E-Devlet sistemi üzerinden kimlik bilgileri ile işlem yapılacağından dolayı E-Devlet internet sistemi şifre ile korumalı olarak oluşturulmuştur. Dolayısıyla şifre olmadan sistem üzerinden işlem yapabilmek pek olanaklı değildir. E-Devlet sistemi üzerinden herhangi bir sorgulama işlemi yapabilmek için şifre bir PTT şubesinden alınmalıdır. Şifreyi alabilmek size en yakın PTT şubesine nüfus cüzdanınızla beraber gidip şifre alma başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Bu adımdan sonra ise başvurunuz ile birlikte kimlik bilgileriniz kullanılarak sizin adınıza bir şifre oluşturulacaktır. Oluşturulan bu şifre sizlere 2 TL ücret karşılığında verilecektir. Ayrıca almış olduğunuz bu şifre geçici şifrenizi oluşturmaktadır. Bu şifre ile E-Devlet sistemine giriş yaptığınız zaman sistem sizden şifrenizi değiştirmenizi isteyecektir. Kendinize ait şifrenizi oluşturduğunuz zaman ise oluşturduğunuz bu yeni şifre kalıcı şifreniz olacaktır. Bunun yanı sıra belirlemiş olduğunuz E-Devlet şifrenizi unuttuğunuz zaman internet sistemi üzerinden şifre bilgisine ulaşabilmeniz pek olanaklı bir durum değildir. Bu nedenle tekrar PTT şubesine gitmeniz gerekmektedir.

Bu uygulama ile sizin adınıza başka bir kişinin şifre alıp, adınıza işlem yapmasının önüne geçmek amaçlanmıştır. E-Devlet sistemi üzerinden verilen hizmetler yüksek güvenlik seviyesi gerektirdiği için oluşturulan şifreler başvuru yapan kişi için özel olarak oluşturulmaktadır. Yalnızca kendi nüfus cüzdanınız ve kimlik bilgileriniz ile şifre alabilirsiniz. Bu şifre alma işlemi tek bir şifre ile sınırlı olacaktır.

E-Devlet Uygulamaları Nelerdir?

E-Devlet uygulamalarının vatandaş, iş ve devlet başlığı altında üç başlıktan oluştuğunu söylemiştik. Buna bağlı olarak, Vatandaş başlığı altından yapabileceğiniz işlemler, eğitim, askerlik ve seferberlik, doğum, iş ve kariyer, sosyal güvenlik, aile, sağlık, özürlü vatandaşlar, seyahat ve turizm, kültür- sanat ve spor etkinlikleri, trafik işlemleri, yasal işlemler ve sahip olunan haklar ile bu hakların korunmasıdır. Devlet başlığı altında yapabileceğiniz işlemler ise, Türk tarihi, cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi, başbakanlık, genelkurmay başkanlığı, adli ve idari yargı, araştırma ve istatistikler, bilim ve teknoloji, devlet sözleşme ve ihaleleri, eğitim, enerji, doğal kaynaklar ve çevre, kültür ve turizm, savunma ve güvenlik, sağlık, tarım, uluslararası ilişkiler ve konular ile mevzuatla ilişkili işlemlerdir. Bu işlemlerin yanı sıra iş başlığı altında yapabileceğiniz uygulamalar ise, işletmenin doğuşu ve feshi, sektörler, işletmelerin büyüme ve gelişimi, bağış, destek ve krediler, dış ticaret, elektronik ticaret, yatırım ve sermaye, vergi, devlet ihaleleri, ekonomi ve finans, iş ve kariyer hakkından yapabileceğiniz işlemler olarak yer almaktadır.

Haberin Devamı