Gazete Vatan Logo

E-Devlet hizmetinden nasıl yararlanılır?

Günümüzde internet alt yapılı işlemlerin özel sektör ve kamu kurum ve kuruluşlarında yıllar geçtikçe yaygınlaşmasının sonucu olarak E-Devlet hizmeti geliştirilmiştir. E-Devlet uygulaması ile pek çok alanda işlem yapabilmekteyiz. E-Devlet şifresi ve E-Devlet uygulamaları hakkında tüm detaylar haberimizde.

E-Devlet hizmetinden nasıl yararlanılır?

Vatandaşlara, devlet tarafından bugün birçok hizmet verilmektedir ve vatandaşların da devletten talep ettiği bazı ödemeler, sorgulamalar gibi birçok işlem bulunmaktadır. Bu ve bunun gibi vatandaş ve devlet arasında yapılan işlem ve sunulan hizmetlerin elektronik ortamda vatandaşa sunulmasına e-Devlet hizmeti denir. E-Devlet’in birden çok farklı ve faydalı özelliği bulunmakta. Temel olarak özetlemek gerekirse, e-Devlet hizmetleri sayesinde, vatandaşlar devletle yapmaları gereken birçok işlemi, sıra beklemeden, en hızlı, en kaliteli, en güvenilir ve en az masraflı yoldan yapabilmekteler. Bu sayede hem uzun süren bürokratik işlemlerin devlet açısından yükünün azalması hedeflenmiş, hem de çalışan ve okullarda eğitim gören milyonlarca vatandaşı olan ülkemizin zamanını devlet dairelerinde bürokratik işlemleri halletmek için saatler harcamasının önüne geçilmiştir.

E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-Devlet’in Özellikleri

E-devlet uygulamasının devlete ve vatandaşlara birçok yararı bulunmaktadır. Ülke genelinde daha verimli çalışma ortamları oluşturularak devletin ve vatandaşın enerjisi bürokratik işlemlerle artık emilmiyor, böylelikle her bireyin hayat kalitesi e-Devlet uygulaması ile birlikte artmış oldu.

Devletin ve vatandaşların her bürokratik işlem için yaptığı bir sürü kağıt ve mürekkep harcamasının önüne, e-Devlet uygulamasıyla geçilmiştir. Böylelikle, e-Devlet gibi uygulamalarda ilk aşamalarda kurulum için masraflar yapılsa da, genel olarak birçok işlemden tasarruf edileceği için maliyetler düşmüştür ve genel olarak çalışma verimliliği ülke çapında artmıştır.

E-Devlet uygulaması sayesinde devletin işleyiş mekanizmaları hız kazanmış, etkin biçimde işleyiş sağlanmıştır. Kurumlar arası ve kurum vatandaş arası bilgi alışverişi sağlanması hızı artmıştır. Devlet vatandaşların gözünde e-Devlet sayesinde şeffaflaşmıştır. E-Devlet, vatandaşların yapması gereken birçok işlemi, sorgulama işlemlerini ve başvuru işlemlerini tek bir çatı altında toplamayı başarmış bir uygulamadır. Tek çatı altında toplamak dememizin sebebi, e-Devlet kapısı uygulamasıdır. E-Devlet kapısı uygulamasını tanıyalım.

E-Devlet Kapısı Nedir? Nasıl Kullanılır?

E-devlet kapısı, vatandaşlara sunulmuş veya sunulacak olan tüm kamu hizmetlerini tek bir noktaya toplayan bir internet sitesidir. Tek bir noktada tüm kamu hizmetlerini toplayan site sayesinde bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak, işletmelere ve vatandaşlara, devletin sunduğu hizmetlerin ulaşması kolaylaşmıştır.

E-Devlet kapısını kullanabilmek için, şifre, e-imza, mobil imza, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı gibi güvenlik amaçlı kimlik doğrulama işlemlerini yapmalısınız. Bu güvenlik amaçlı kimlik doğrulama uygulamaları, e-Devlet üzerinden harç veya vergi ödemeleri yapılacağı zaman ödemelerin güvenli bir şekilde yerine ulaşmasını sağlar.

Kimlik doğrulama sayesinde, devlet tarafından, kişi adına işlem yapanın doğru insan olduğu kesinleşmiş olur, bu kesinleşmeden e-Devlet üzerinden hiçbir işlemi yapamazsınız. E-posta, parolalar, kimlik numaraları ve şifreler ile e-imza, mobil imza gibi araçlar kimlik doğrulamak için kullanılır.

E-Devlet Üzerinden Verilen Hizmetler Nelerdir?

E-Devlet hizmetleri e-Devlet kapısı üzerinden verdiği hizmetleri 4 ana başlık altında toplamıştır. Bu hizmetler bilgilendirme hizmetleri, entegre elektronik hizmetler, ödeme işlemleri, kurum ve kuruluşlara kısa yollar olarak e-Devlet tarafından belirtilmiştir.

Entegre Elektronik Hizmeti Kısaca Anlamak Gerekirse;

Entegre elektronik hizmetler sayesinde, kamu kurum ve kuruluşlarının verdiği tüm elektronik ortam hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Bu hizmetlerin e-Devlet kapısına entegre edilmiş ve yukarıda anlattığımız bütün kimlik doğrulama yöntemleri ile erişilebiliyor olması gerekir.

E-Devlet Elektronik Hizmetler Ücretlendirilmeleri ve Engelli Kullanıcılar için Tasarım

Eğer hizmet alacağınız kamu kurum ve kuruluşu sizden bir harç veya vergi talep etmiyorsa, bunlar dışında e-Devlet hizmeti sizden herhangi bir ücret talebinde bulunmaz. E-Devlet kapısı, ülkemizde yaşayan engelli vatandaşların da kolayca kullanabilmesi için bir tasarıma sahiptir. Kullanılabilirlik ve erişilebilirlik açısından, engelli vatandaşlarımızın da e-Devlet kapısından yararlanması için daha iyi bir sistem yaratma çalışmaları devam etmektedir.

E-Devlet Kapısı Girişini Nasıl Yapabilirim?

E-Devlet şifrenizi, kimliğinizle birlikte PTT’ye başvurarak aldıktan sonra, T.C. kimlik numaranız ve aldığınız şifre ile e-Devlet kapısına giriş yapabilirsiniz.

Haberin Devamı