Gazete Vatan Logo

E-Devlet Girişi Ve Hizmetleri

2006 yılından beri yürürlükte olan ve milyonlarca insanın kullanımına sunulan E-Devlet’in nasıl kullanıldığı, hangi hizmetlerin sunulduğunuzu haberimizi okuyarak öğrenebilir, E-Devlet ayrıcalıklarından siz de yararlanabilirsiniz.

Devlet kurumlarının verdiği hizmetlerin internet ortamına taşınması ile oluşturulan bir sistem olan E-Devlet, vatandaşların kurumlardan aldığı hizmetleri internet üzerinden alabilmesine olanak sağlamaktadır. Bu sayede vatandaşların kurumlara gitmesine gerek kalmadan internet üzerinden işlemleri ile ilgili takip etme ve bilgi alma imkanı bulunmaktadır. 2006 yılından itibaren kullanıma açılan E-Devlet portalından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan 15 yaşın üzerindeki herkes yararlanabildiği gibi giriş için üyelik işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Üyelik işlemlerini tamamlamadan sisteme giriş yapılabilmesi mümkün olmadığı gibi hiçbir şekilde portaldan yararlanılmasına da izin verilmemektedir. Bunun için portala giriş yapmak ve yararlanmak almak isteyen kişiler ilk olarak üyelik işlemlerini yapması gerekmektedir.

E DEVLET SSK SORGULAMA

E-Devlet Üyelik Alma

E-Devlet sistemine giriş yapılması için PTT üzerinden şifre alınması gerekmektedir. Ücretli olarak satılan bu şifre için kişinin nüfus cüzdanı ile birlikte bizzat başvuru yapması gerekmektedir. İlk şifre alımı için 2 TL şifre bedelinin ödenmesi gerekmektedir. İkinci ve daha sonraki şifre alımlarında ise şifre ücreti 4 TL’dir. Başvuru sonrasında özel bir zarf içerisinde verilen şifre ile birlikte sisteme giriş yapılabilmesi mümkündür. Sisteme T.C. kimlik numarası ve PTT’den alınan şifre ile giriş yapılabilmektedir. İlk girişin ardından şifrenin değiştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca telefon numarası ve mail bilgileri de doldurulmalıdır. Bu sayede şifrenin unutulması halinde telefon ve mail üzerinden şifre sıfırlama imkanı bulunmaktadır. Bu bilgilerin yapılmadığı durumlarda ise tekrar PTT üzerinden şifre alınması gerekecektir.

E-Devlet Ulusal Hizmetler

E-Devlet üzerinden Bakanlıklara bağlı işlemler, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı gibi kurumlar tarafından verilen hizmetler sunulmaktadır. Bu hizmetlerden bir tanesi araç sorgulama hizmetidir. Bunun için her bir kurum için özel bir bölüm açılmış ve bu bölümler altında alınabilecek hizmetler sıralanmaktadır. Bu sayede vatandaşlar hangi konuda bilgi almak ya da sorgulama yapmak istiyorsa, menüden o kurumu seçmesi ve hizmete tıklaması yeterli olmaktadır. Bu sayede kişinin o kurum üzerinde kayıtlı olan işlemleri ile ilgili bilgi alması mümkün olmaktadır. Sürekli yenilenen ve hizmet eklenen E-Devlet portalı üzerinden daha kapsamlı bir şekilde hizmet vermek amacıyla çalışmalar sürdürülmektedir.

E-Devlet Yerel Hizmetler

E-Devlet’te ulusal hizmetlerin yanında yerel hizmetler hakkında bilgi almak da mümkündür. Portalda yer alan belediyeler bölümüne tıklayarak ikamet ettiğiniz ili ve ilçeyi seçerek ilgili belediyenize ulaşmanız yeterlidir. Bu sayede belediye üzerinden yaptığınız işlemleri de E-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. Bu konuda ilgili belediye tarafından sisteme aktarılan hizmetlere ulaşım sağlayabilirsiniz.

E-Devlet Yardım

E-Devlet portalı ile ilgili yaşadığınız her türlü sorun için Alo 160 numaralı telefonu arayarak yardım alabilirsiniz. Devletin resmi destek numarası olan Alo 160 sayesinde yaşadığınız tüm sorunlara çözüm bulunacaktır.

Haberin Devamı