Gazete Vatan Logo

E-Devlet giriş, şifre ve sorgulama işlemleri nasıl yapılır?

E-Devlet, vatandaşların kamu hizmetlerinden daha hızlı yararlanmalarını sağlayan bir sistemdir. Sistemde her geçen gün farklı bir işlem yapılmasına olanak sağlamak amacıyla çalışmalar sürdürülmektedir. e-Devlet sistemine girmek için gerekli olan e-Devlet şifresi nasıl alınır? E-Devlet sistemi ile hangi sorgulama işlemleri yapılabilir? İşte cevaplar!

E-Devlet giriş, şifre ve sorgulama işlemleri nasıl yapılır?

Son günlerde e-Devlet sistemine yeni bir hizmet daha eklendi. Artık vatandaşlar turkiye.gov.tr sitesinden e-Devlet şifreleri ile giriş yaparak nüfus kayıt örneklerini sorgulayabilecekler.

e-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

e-Devlet şifresi almak isteyenler en yakın PTT şubesine gidip, T.C. kimlik numarası ile birlikte kendi adına

özel olarak bir e-Devlet şifresi alabilirler. Şifre için 2 TL ücret alınmaktadır. Gerekli işlemler yapıldıktan sonra kapalı bir zarf içerisinde size e-Devlet şifrenizi vermektedirler. Şifreyi aldıktan sonra turkiye.gov.tr sitesinden T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaparak sorgulama işlemlerinizi yapabilirsiniz.

E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

e-Devlet Sistemine Nasıl Giriş Yapılır?

turkiye.gov.tr internet sitesine girdikten sonra ekranın sağ üst köşesin bulunan ‘’Sisteme Giriş’’ sekmesine tıklayınız. Açılan sayfada T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girerek sisteme giriş işleminizi yapınız. Sisteme girdikten sonra ekranın sol tarafında yer alan menüden hizmetler sekmesine tıklayarak burada bulunan hizmet çeşitlerinden bir tanesini seçerek sorgulamanızı yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

e-Devlet ile Hangi İşlemler Yapılır?

e-Devlet ile birçok sorgulama, başvuru ve doğrulama işlemi yapabilirsiniz. Devlete bağlı olan tüm kurumlara ait hizmetlerin çoğunu yapma imkanınız bulunmaktadır. Ne zaman emekli olacağınızı öğrenebilir, aracınızın muayenesinin sorgulamasını yapabilirsiniz. Adli sicil kaydından, öğrenci belgesine kadar pek çok belgeye de erişim sağlayabilirsiniz. Askerlik belgesi sorgulama ve seçmen kaydı sorgulamada yapılabilecek olan diğer işlemlerden bazılarıdır. Bunlar dışında vatandaşların en çok sorgulama işlemi yaptığı bölümlerden bir tanesi SSK ve SGK sorgulama işlemleridir. Bu bölümden hizmet dökümü sorgulanabilir. Prim günlerinin ne kadar olduğu ve toplamda adınıza ne kadar ödeme yapıldığını görebilirsiniz.

e-Devlet Şifremi Unuttum

e-Devlet şifresi unutulursa tekrar PTT şubesine gidilerek yeni bir şifre alınabilir. Bunun dışında e-Devlet sistemine daha önce girildiğinde sisteme cep telefonu numaranızın kaydını yaptıysanız cep telefonunuz ile de yeni bir şifre temin edebilirsiniz. Bunun için giriş bölümünde yer alan ‘’Şifremi Unuttum’’ sekmesine tıklayarak işleminizi yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

e-Devletin Yararları Nelerdir?

e-Devlet’in geliştirilmesindeki amaç vatandaşların devlet dairelerinde zaman kaybetmelerini engellemektir. Böylece hem vatandaşa zaman tasarrufu sağlanır hem de devlet kuruluşlarında oluşan karmaşa önlenerek, devlet personelinin yükü azaltılmış olur. Sisteme her geçen gün yeni bir hizmet eklenmektedir. Sistem ile kurumlar arasında bağlantı kurularak iletişimin tek bir kaynaktan yönetilmesi sağlanır. Böylece devletin etkinlik gücü artmış olmaktadır. Hizmetlerin tamamı online gerçekleştirildiği için kırtasiye harcamaları gibi harcamalar azalmaktadır. e-Devlet hem vatandaşlara hem de devlete büyük kolaylıklar sağlamaktadır.