Gazete Vatan Logo

E-Devlet’e nasıl giriş yapılır?

E-Devlet uygulaması, kamu hizmetlerinin online olarak yapılmasını sağlar. İki binin üzerinde hizmete erişim sağlanan sistem ile işlemler kısa sürede yapılabilir. Uygulama ile işlem yapılabilmesi için giriş yapılması gerekir. E-Devlet’e nasıl giriş yapılır? E-Devlet şifresi nasıl ve nereden alınır?

E-Devlet’e nasıl giriş yapılır?

E-Devlet, 35 milyona yakın kullanıcısı olan bir uygulamadır. E-Devlet ile SGK’dan Adalet Bakanlığı’na, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden Gelir İdaresi Başkanlığı’na kadar pek çok kurum üzerinden işlem gerçekleştirilebilir. E-Devlet’te kullanıcılar tarafından en çok yapılan işlemlerin başında; SGK hizmet dökümü sorgulama, mahkeme dava dosyası sorgulama ve vergi borcu sorgulama gelir.

E-DEVLET GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET’E NASIL GİRİLİR?

E-Devlet ile işlem yapılabilmesi için sisteme giriş yapılması gerekir. Giriş işlemi; mobil imza, E-Devlet şifresi, T.C. kimlik kartı, e-İmza ve internet bankacılığı seçenekleri ile yapılabilir. Kullanıcılar en fazla E-Devlet şifresi ile giriş seçeneğini kullanırlar. E-Devlet şifresi PTT şubelerinden alınabilir. Şifre, 2 Türk Lirası ücret karşılığında kapalı zarf içerisinde verilir.

E-Devlet’e giriş, turkiye.gov.tr internet sitesinden yapılır. İnternet sitesine giriş yapıldıktan sonra ‘’Sisteme Giriş’’ bağlantısı açılır. Uygulamaya girildikten sonra, ekranın sol bölümünde yer alan menüden kurumlar listesine ulaşılır. Listede, kurumlar tarafından verilen hizmetler bulunur. İşlem yapılmak istenen hizmet bağlantısı tıklanarak, istenen bilgilerin de yazılmasıyla gerekli işlemler yapılabilir. E-Devlet giriş sayfasındaki arama kutucuğuna hizmet veya kurum adı yazılarak da işlemlere daha hızlı erişim sağlanabilir.

Haberin Devamı

E-DEVLET İLE HANGİ İŞLEMLER YAPILIR?

E-Devlet; 300’den fazla kurum tarafından verilen hizmetleri tek çatı altında vatandaşlara sunar. E-Devlet ile işlem yapılan kurumların başında; Sosyal Güvenlik Kurumu, Adalet Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü gelir. En fazla yapılan işlem ise, SGK hizmet dökümüdür. E-Devlet ile mobil hat sorgulama, öğrenci belgesi sorgulama, askerlik belgesi, tapu bilgileri, araç plakasına yazılan ceza ve hava tahmini gibi sorgulama işlemleri de yapılabilir.

E-DEVLET ŞİFRESİ UNUTULURSA NE YAPILMALIDIR?

E-Devlet şifresi unutulursa, uygulama üzerinden ‘’Şifremi Unuttum’’ bağlantısı kullanılarak yeni şifre alınabilir. Şifre alımı için, sisteme daha önce giriş yapıldığında cep telefonu numarasının kayıt edilmiş olması gereklidir. Sistemde kayıtlı cep telefonu numarası olmayan kullanıcılar, PTT şubelerinden yeni E-Devlet şifresi alabilir.

Haberin Devamı

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

PTT şubeleri tarafından verilen E-Devlet şifresi akılda kalıcı olmayabilir ya da başka bir sebeple değiştirilmek istenebilir. E-Devlet şifresi değişimi için; ‘’Benim Sayfam’’ bağlantısı açılır. Ardından ‘’Şifre ve Güvenlik Ayarlarım’’ bölümünden şifre değişikliği yapılabilir.