Gazete Vatan Logo

E-Devlet’e nasıl girilir? E-Devlet şifresi nasıl alınır?

Onuncu yılını geride bırakan E-Devlet uygulaması, kamu kurumları hizmetlerine daha kolay ulaşım sağlar. Vatandaşlar sıra beklemeden E-Devlet’e giriş yaparak, işlemlerini hızlı ve kolay şekilde halledebilirler. E-Devlet’e nasıl giriş yapılır? E-Devlet şifresi nasıl ve nereden alınır?

E-Devlet’e nasıl girilir? E-Devlet şifresi nasıl alınır?

E-Devlet, iki binden fazla hizmet ile 36 milyona yakın kullanıcıya hizmet sunar. Kullanıcıların işlem yapabilmesi için, E-Devlet’e giriş yapması yeterlidir. E-Devlet ile SGK hizmet dökümü, tapu bilgileri, araç plakasına yazılan ceza, öğrenci ve askerlik belgesi sorgulama gibi farklı kurumlara ait işlemler kısa sürede yapılabilir.

E-DEVLET GİRİŞ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET GİRİŞİ NASIL YAPILIR?

E-Devlet girişi, turkiye.gov.tr internet sitesi üzerinden gerçekleştirilir. Kullanıcılar giriş için E-Devlet şifresi dışında; T.C. kimlik kartı, e-İmza, mobil imza ve internet bankacılığı seçeneklerini kullanabilirler. Giriş seçeneklerinden en fazla tercih edilen, E-Devlet şifresi ile giriştir. Giriş işleminin ardından, hizmetler menüsü ya da ana sayfada bulunan arama kutucuğu kullanılarak istenilen hizmete ulaşılabilir ve işlem gerçekleştirilebilir. Gerekli olan durumlarda, belge yazıcıdan çıktı olarak da alınabilir.

E-DEVLET İLE HANGİ İŞLEMLER YAPILABİLİR?

E-Devlet iki binin üzerinde hizmete erişim imkanı sağlar. Uygulamaya ihtiyaçlar doğrultusunda yeni hizmet eklemeleri yapılır. Kullanıcılar tarafından en fazla işlem yapılan kurumlar; Sosyal Güvenlik Kurumu, Adalet Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’dür.

Haberin Devamı

E-Devlet ile en fazla yapılan işlemler; SGK hizmet dökümü sorgulama, tapu bilgileri sorgulama, vergi borcu sorgulama, araç plakasına yazılan ceza sorgulama ve mahkeme dava dosyası sorgulamadır. Bunlar dışında kullanıcılar; askerlik belgesi, öğrenci belgesi, mobil hat, günlük döviz kurları ve hava tahmini gibi sorgulamaları da E-Devlet üzerinden yapabilirler. Elektrik, su ve doğalgaz abonelik taşıma işlemleri de uygulamadan gerçekleştirilebilir.

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

E-Devlet şifresi, herhangi bir PTT şubesinden alınabilir. Şifre, kapalı zarfın içerisinde 2 Türk Lirası ücret karşılığında verilir. Şifre, kullanıcıların kişisel bilgilerine erişim imkanı verdiği için güvenlik açısından başka kişiler ile paylaşılmaması gerekir.

E-Devlet şifresinin unutulması halinde, turkiye.gov.tr internet sitesinden yeni şifre temin edinilebilir. Yeni şifre alımı için, uygulamada kayıtlı cep telefonu numarasının bulunması gerekir. Kayıtlı bir cep telefonu numarası bulunmuyorsa, PTT şubelerinden yeni bir E-Devlet şifresinin alınması gerekir.

Haberin Devamı