Gazete Vatan Logo

e-Ales ne zaman yapılacak?

ÖSYM tarafından sosyal medya hesapları üzerinden 11 Ekim 2016 tarihinde yapılan açıklama ile birlikte, 2017 yılı içerisinde ilk defa yapılması planlanan e-Ales sınavının iki kez yapılacağı bilgisi paylaşıldı. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş sınavı (ALES) e-Ales uygulaması ile birlikte elektronik ortamda gerçekleştirilecek.

e-Ales ne zaman yapılacak?

e-ALES pek çok açıdan, sınava girecek olan adaylara kolaylıklar sağlayacaktır. İlk kez gerçekleşecek olmasından dolayı da adaylar pek fazla bilgiye sahip değiller. e-Ales uygulamasının normal Ales’ten tek farkı elektronik ortam üzerinden gerçekleştirilecek olmasıdır. Bunun dışında sınav sorularının sayısında, niteliğinde, sınav süresi ve sınav şeklinde herhangi bir değişiklik olmayacaktır. e-Ales, elektronik ortam üzerinden gerçekleşeceği için adaylar, istedikleri ortamda ya da zamanda sınava girememektedirler. Bu konu için bir çözüm getiren ÖSYM, e-Ales kapsamında belirli sınav noktaları ile sınav merkezleri belirledi.

E-ALES BAŞVURULARI İÇİN TIKLAYINIZ!


Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

e-Ales, adayların merkezi bir biçim ve sistem ile sınava girebilmeleri için büyükşehirlerde yer almakta olan sınav merkezlerinde sınava gireceklerdir. E-Ales başvuruları ÖSYM resmi internet sitesi üzerinden gerçekleştirilecektir. Sınav başvuru işlemleri hala devam etmektedir. e-Ales 11 Şubat 2017 tarihinde gerçekleşecektir.

e-Ales Hangi İllerde Yapılacak?

ÖSYM’nin İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere üç tane elektronik sınav merkezi bulunmaktadır. Bu sınav merkezlerinden özellikle Ankara’da geçen yılın son zamanlarında faaliyete geçen Esenboğa elektronik sınav merkezinin alacağı kapasite çok fazladır. Bu merkezde aynı anda beş bin aday aynı anda elektronik sınava girebilmek imkanına sahiptir.

e-Ales Sınav Ücreti Ne Kadar?

İki yıldır uygulanmakta olan e-YDS için istenen ücret 200 liradır. e-Ales için de aynı ücretin talep edileceği tahmin edilmektedir.

e-Ales’e Girenler İlkbahar ve Sonbahar Ales İçin Başvurabilir mi?

e-Ales’e girip sonrasında ilkbahar ve sonbahar Ales için başvuruda bulunup sınava girmek isteyen adaylar için herhangi bir engelleyici açıklama bulunmamaktadır.

e-Ales Başvuru Nasıl Yapılır?

e-Ales ve benzeri sınavlar için başvurulardaki en önemli sorunlardan bir tanesi sınav için başvuruların çok kısa süre içerisinde bitiyor olmasıdır. Sınav başvurularının çok kısa süre içinde bitiyor olmasının sebebi ise e-Ales’in sadece belirli elektronik sınav merkezlerinde yapılıyor olmasıdır. Sadece İstanbul, Ankara ve İzmir’de gerçekleştirilecek olan bu sınav için kontenjan sınırlı sayıdadır. Bu yüzden e-Ales başvuru yapacak olan adayların bunu dikkate alarak hareket etmeleri gereklidir.

Haberin Devamı

e-Ales başvuru işlemleri ÖSYM resmi sitesi üzerinden gerçekleşmektedir. Site üzerinde yer alan e-Ales sınav başvuru ekranına geldikten sonra açılan ekran üzerinde T.C. kimlik numarası eksiksiz olarak girilmelidir. Ardından elektronik sınav merkezlerinden bir tanesinin seçimi yapılmalıdır. Bu işlem sonrasında ise kredi kartı ile ödeme ekranı karşınıza çıkmaktadır. Sizden istenen gerekli bilgileri de doldurup bu işlem sonrasında başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Başvuru işlemleriniz bittiğinde ise ÖSYM aday işlemleri sisteminden başvurunuzun geçerli olup olmadığını kontrol etmenizde fayda vardır. Sınava girecek adaylardan, e-Ales sınav ücretini ödeyen ancak sistemde geçerli bir fotoğrafı olmayanların fotoğraf güncelleme işlemlerini ÖSYM sınav koordinatörlükleri aracılığı ile başvuru tarihleri içerisinde gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

e-Ales Deneme Sınavı

e-Ales sınavı ülkemizde ilk defa yapılacak olmasından dolayı sınav öncesinde bir deneme sınavı gerçekleştirilecektir. Adayların sınavda kendilerini kontrol etmeleri amacı ile gerçekleştirilecek olan e-Ales deneme sınavı 28 Ocak 2017 tarihinde gerçekleştirilecektir. e-Ales deneme sınavı diğer e-Ales sınavları gibi İstanbul, İzmir ve Ankara’da değil sadece Ankara’da ki elektronik sınav merkezinde gerçekleştirilecektir. e-Ales deneme sınavına girmek isteyen adayların ödeyecekleri ücret ise 20 lira olarak belirlenmiştir.

Haberin Devamı