Gazete Vatan Logo

E-ALES ne zaman yapılacak?

Küreselleşmenin etkisi ile beraber elektronik ortamda yapılan sınav uygulamalarının sayısı bir hayli artmış durumda. Ülkemizde de e- ALES sınav uygulaması yine aynı şekilde elektronik ortam üzerinden yapılacak. e-ALES sınav uygulamasının ne zaman yapılacağı ve e-ALES sınav uygulaması ile ilgili detaylı bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

E-ALES ne zaman yapılacak?

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) uygulamasının elektronik ortamda yapılmasına olanak sağlayan e-ALES sınav uygulaması pek çok açıdan adaylara kolaylık sağlamaktadır. E-ALES ülkemizde yeni bir kavram ve sınav uygulaması olduğundan henüz adaylar bu konu ile ilgili bilgilere çok fazla sahip değildir. Açıklamak gerekirse, e-ALES sınav uygulamasının ALES sınav uygulamasından tek farkı sınavın elektronik bir ortamda gerçekleşecek olmasıdır. Bunun haricinde sınav sorularının niteliğinde, soru sayısında, sınav şeklinde ve sınav süresinde ise hiçbir ayrım gözetmemektedir. Bunun haricinde ise e-ALES sınav uygulaması elektronik ortamdan yani bilgisayar üzerinden gerçekleşeceğinden dolayı adaylar istedikleri yerlerde ve zamanla sınava girememektedirler. Bu konuya çözüm getiren Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, e-ALES sınav kapsamı için sınav noktaları ve sınav merkezleri belirlemiştir. Bu nedenle e-ALES sınav uygulamasından yararlanmak isteyen adaylar kağıt ve kalem ile ÖSYM tarafından belirlenmiş olan sınav noktalarında ve sınıflarda sınava girebilirler.

Haberin Devamı

E-ALES BAŞVURULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-ALES Sınav Tarihi ve Başvuruları

e- ALES sınav uygulamasından yararlanmak isteyen bireylerin Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından tanımlanmış olan sınav noktalarında sınava girebileceklerini söylemiştik. Bunun yanı sıra ÖSYM adayların daha merkezi bir biçimde ve sistemde sınava girebilmeleri adına bu sınav noktalarını büyükşehirler olarak belirlemiştir. Buna göre e-ALES sınav uygulaması pek çok büyükşehir ilinde yapılmakta. e-ALES sınav başvuruları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin resmi internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Buna göre e-ALES sınav başvurusunda bulunmak isteyen adaylar https://odeme.osym.gov.tr adresine girmelidirler. Bu adreste karşılarına çıkacak olan sınav türünü seçip ayrıca TC kimlik numaralarını yazmaları halinde ise, ödemelerini yapmaları dahilinde başvuruları onaylanacaktır. Sınav başvuruları halen devam etmekte. e-ALES sınav uygulaması ise 11 Şubat 2017 tarihinde yapılacaktır.

Haberin Devamı

e-ALES sınav uygulaması kapsamında adayların dikkat etmeleri gereken bir diğer nokta ise Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından tanımlanmış olan sınav noktalarının kontenjanlarıdır. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre, sınav merkezlerinin kontenjanları dolduğundan ödemelerin yapıldığı sistem kendisini otomatik bir biçimde kapatacaktır. Çok fazla yoğunluğun olması ya da adayların birden sisteme yüklenmeleri nedeni ile sistemde bir çökme ya da arıza meydana geldiğinde ise, kontenjan kalmadığı gerekçesiyle sınava giremeyen adayların ödemeleri geri verilecek. Daha sonra ise ödeme sıralamasına göre adaylar öncelikli olarak sınav noktalarına alınacak.

e-ALES sınav uygulaması ülkemizde henüz yeni bir kavram olduğundan dolayı adayların sınavda kendilerini kontrol etmeleri bakımından sınav öncesinde e-ALES deneme sınavı da yapılacaktır. 28 Ocak 2017 tarihinde yapılacak olan e-ALES deneme sınavı, adayların yeni sisteme alışmalarına da yardımcı olacaktır. e-ALES deneme sınavı her büyükşehirde değil, yalnızca Ankara’da gerçekleşecektir. e-ALES deneme sınavının ücreti 20 Türk Lirasıdır. Ayrıca bu ücret de https://odeme.osym.gov.tr/ adresinden yapılacaktır.

Haberin Devamı

e-ALES Soru Sayısı

e-ALES sınav kapsamında 160 adet soru bulunmaktadır. Sayısal 1 için 40, sayısal 2 için 40 soru, sözel 1 için 40 ve sözel 2 için yine aynı şekilde 40 soru şeklinde sınav gerçekleşecektir. e-ALES sınav uygulaması da yine ALES sınav uygulaması kapsamında benzerlik gösterdiğinden sınav süresi 180 dakika yani üç saat olacaktır. Ayrıca e-ALES saat 14.00’te başlayacaktır.