Gazete Vatan Logo

E-ALES başvurularında son gün!

E-Ales'in yani Elektronik Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın başvuruları ne zaman? Başvuruları hakkında Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi olan ÖSYM tarafından resmi siteden açıklama yapıldı mı? İşte E-ALES hakkında merak edilen soruların yanıtları!

E-ALES başvurularında son gün!

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi olan ÖSYM tarafından çeşitli konumlara gelmek isteyen yüz binlerce adaya senenin içinde çeşitli zaman dilimlerinde, farklı alanlarda sınavlar yapılmaktadır ve bu sınavlar hakkında öncelikle sınav öncesi duyurular, sınavın nerede, nasıl, kaçta olacağı gibi birçok açıklama ÖSYM resmi web sitesinden yapılmaktadır. Daha sonra ise, sınavın açıklanması, varsa tercih zamanları, tercih kılavuzları ve hepsinin sonunda yerleştirme sonuçları yine aynı şekilde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi olan ÖSYM tarafından resmi web sitesinde açıklanır.

E-ALES BAŞVURULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-ALES NEDİR?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi olan ÖSYM tarafından yapılan bir sınavdır. Klasik usulde yapılan ÖSYM sınavlarından tek farkı elektronik ortamda geçekleşiyor olmasıdır. E-Ales, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olan ALES'in elektronik ortamda yapılıyor oluşudur. E-Ales, Ankara, İstanbul ve İzmir'de gerçekleşen bir sınavdır.

Haberin Devamı

E-ALES SINAV BAŞVURULARI NE ZAMAN VE NASIL YAPILACAKTIR?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi olan ÖSYM sınavlar hakkında duyuruları paylaştığı resmi web sitesinde E-ales ile ilgili olan duyuruları da oldukça paylaşmaktadır. İşte Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi olan ÖSYM'nin E-Ales ile ilgili yaptığı resmi web sitesi açıklaması;

"E-ALES Deneme Sınavı: Başvuruların Alınması

e-ALES 11 Şubat 2017 tarihinde elektronik ortamda yapılacağından, isteyen adayların sisteme aşinalık kazanmasını sağlamak için 28 Ocak 2017 tarihinde Ankara’da Esenboğa e-Sınav Merkezi’nde saat 14:00'da “e-ALES Deneme Sınavı” uygulanacaktır.

e-ALES Deneme Sınavına başvurular, 6-19 Ocak 2017 tarihleri arasında ÖSYM’ nin resmi sitesi üzerinden yapılacaktır. Bugün akşam 23:59’ da başvurular sona erecek. Deneme Sınavı ücreti 20 TL olup, sınav sonuçları ALES puanı yerine kullanılamayacaktır.

2017 e-ALES Deneme Sınavına başvuran adaylar aynı zamanda e-ALES ve diğer e-YDS’lere de başvuruda bulunabilecektir. İlgililere duyurulur."

Haberin Devamı

Yapılan resmi açıklamada da belirtildiği gibi, E-Ales 28 Ocak 2017 tarihinde denemesi Ankara merkezli olarak gerçekleştirilecek bir sınavdır. Bu deneme, öğrenciler sınavın sistemini, elektronik ortamı tam olarak öğrensin ve asıl sınavda hiçbir sorun çıkmasın diye yapılmaktadır. Asıl E-Ales sınavı ise 11 Şubat 2017 tarihinde yapılacaktır. Elektronik ortamda gerçekleşecektir."

ALES ile E-ALES'İN FARKLARI NELERDİR?

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen ALES sınavının açılımı yukarıda da bahsettiğimiz gibi Akademik Personel ve Lisans üstü Eğitimi Giriş Sınavı'dır. E-ALES'in açılımı ise Elektronik Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'dır. Burada da görebileceğimiz gibi; Ales ve E-ales arasındaki fark, E-Ales'in elektronik olmasından ibarettir. Bunun dışında sınavın içeriği tamamen aynıdır. Elektronik ortamda yapılması, sınavın saatini, soru sayısını, soru kategorilerini, soruların kat sayılarını değişikliğe uğratmamıştır. Sınav yine 180 dakika içinde yapılacaktır. Sayısal-1, sayısal-2, sözel-1, sözel-2 olarak kategorilendirilmiştir. Bir tek sınav giriş yerlerinde bir farklılık söz konusudur. Şöyle ki; E-Ales'e, normal akademik personel ve lisans üstü eğitim giriş sınavına olduğu gibi her şehirden ve sınırsız kontenjanla katılım sağlanamıyor. Yalnızca İzmir, Ankara ve İstanbul'dan katılım sağlanabilen sınavın kontenjanları şehirden şehire de farklılık göstermektedir.

Haberin Devamı

E-ALES'E GİRMEKTE Kİ AMAÇLAR NELERDİR? ALES'İN YA DA E-ALES'İN ADAYLAR İÇİN ÖNEMİ NEDİR?

Adayların Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı'na ya da bu sınavın elektronik olan haline girmesinde ki amaçlar şunlar olabilir. Aday, okuduğu lisans eğitimini bitirecek durumdadır, lisansüstü eğitime geçmek üzere bu sınava girer ve yeterli puanı almaya gayret gösterir. Ya da akademik personeller için devlet ya da özel okullarda açılmış olan kontenjanlara girebilmek için bu sınavdan yeterli puanı almaya çalışırlar. Okulundan mezun olmuş adaylar da aynı şekilde yüksek lisans eğitimine devam edebilmek için ALES'e kadar E-Ales'e girmelidirler. Ve aynı şekilde, akademik personel kontenjanlarına girebilmek için de mezun olan adayların bu iki sınavdan birine girip yeterli puanı alabilmelidir.

Haberin Devamı