Gazete Vatan Logo

Duygusal sarsıntılar estetiğe itiyor!

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ayşegül Sivri duygusal sarsıntıların kişiyi estetik operasyonlara ittiğini söyledi.

Estetik cerrahiye olan ilginin son yıllarda, özellikle batı kültürünün etkisi altındaki toplumlarda görünüm ve imaja verilen önemin yoğunlaşması ile artış gösterdidiğini dile getiren Op. Dr. Ayşegül Sivri, “Yazılı ve görsel basın, tüm dünyada, bugüne dek hiç olmadığı kadar insanların çekicilik, arzu edilme algısı bağlamında hırslanmasına yol açtı. Bunun sonucu olarak da, tüketim toplumlarında beden imgesinin önemi giderek arttı.” dedi.

ESTETİK CERRAHİ UYGULAMALARI, YAŞAM KURTARAN DEĞİL, YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRAN GİRİŞİMLERDİR

Estetik cerrahi uygulamalarının iki ana nedeni olduğunu söyleyen Op.Dr. Ayşegül Sivri: “Birincisi, estetik cerrahi talep eden hastanın arzusunu yerine getirmek ve hastayı tatmin etmek; ikincisi de hastaların psikolojik ihtiyaçlarına çözüm bulmaktır diyor Bir estetik ameliyat gerçekleştirirken hastaların gerekçeleri, arzuları ve talepleri göz önüne alınmalıdır. Unutulmamalı ki, ameliyat sonrasında mutlu bir hasta elde etmenin en temel koşulu doğru hasta seçimidir.

Haberin Devamı

Hastalara yeterli bilgi verilmiş olması şartıyla, bu hastaların isteklerine saygı gösterilmelidir. Yeterli bilgi verilmesi, hekimin bilgilendirme ve aydınlatma yükümlülüğünü yerine getirmesiyle olur. Burada bilgilendirme veya aydınlatmadan kastedilen, hekimin ameliyat sürecini, ameliyattan elde edilecek yararları, ameliyatın risklerini ve cerrahi olmayan seçenekleri hastaya ayrıntılarıyla açıklamasıdır. Herhangi bir hastalığı olmayan estetik cerrahi hastaları için bunun önemi daha fazladır. Estetik amaçlı tıbbi ve cerrahi girişimler, insan sağlığı üzerinde çözümü zor veya uzun sürebilen istenmeyen etkilere yol açma riski olan, sağlıklı bir bireyin kendi kararı ve seçimi ile uygulanan ve bu nedenle ciddi etik sorunları barındıran tedavi yöntemleridir. Cerrahlar hastaların beklentilerinin gerçekçi olup olmadığını anlamak durumundadırlar.

Birçok hasta, görünümlerinde gerçekten var olan şekil bozukluklarının bilincinde olup, ağrı, sosyal içe çekilme ve çeşitli rahatsızlıklar duyabilirler. Bu hastaları, hastanın özgüvenini arttırmak için ameliyat etmek, yararlılık ilkesi açısından kabul edilebilir bir davranıştır ve bu grup hastalar estetik cerrahiden fayda görürler.

Haberin Devamı

Bazı hastalar ise, gerçek psikolojik sorunları olan hastalardır, cerrahi girişimle tedavi edilmeleri söz konusu değildir. Bunların başında gelen Beden Algı Bozukluğu insanların var olmayan ya da çok hafif olan kusurları ile sürekli uğraşmaları ve ısrarla cerrahi olarak düzeltilmesini talep etme girişimleri ile kendini belli eden psikiyatrik bir sendromdur. Dismorfofobi ve aşırı narsizmde benzer sağlık sorunları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hastaların beklentileri gerçekçi ve ulaşılabilir değildir. Sonuca bağlı olmaksızın, mutlu olma şansları yoktur; dolaysıyla hastaya yararlı olma şansı da olmadığı için yararlılık ilkesi ile çelişir.

Yeni boşanmış ya da boşanma aşamasında olan biri gelip ’estetik ameliyat olmak istiyorum’ diyor. Sosyal durumunu bilmiyorsunuz ama gerginliğinden, ifadelerinden, neyi istediğini ifade etmekte yaşadığı güçlükten, başka problemlerin var olduğunu algılayabiliyorsunuz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Op.Dr.Ayşegül Sivri, söz konusu kişilere gerçekten bu ameliyatı isteyip istemediklerini düşünmeleri için belli bir zaman verdiklerini belirtiyor. Pek çok kişinin bu zaman zarfında fikrinin değiştiğini anlatan Op.Dr.Ayşegül Sivri, ısrar edenleri ise psikiyatrik yardım için gönderdiklerini vurguluyor:

Op. Dr. Ayşegül Sivri, “Kişi başlangıçta ilk hekimi deniyor. Hekim ameliyatı reddediyor. O zaman ikinci bir hekim arayışı başlıyor. Psikiyatri hekimlerinden yardım istiyoruz bu noktada: Kişi bu isteğinde haklı mı? Bu isteği altta yatan başka bir nedene bağlı olarak mı ortaya çıkıyor? Bütün bunların sorgulanması gerekiyor. Aksi takdirde ne hastanın ne de doktorun sonuçtan mutlu olması düşünülemez” şeklinde konuştu.