Gazete Vatan Logo

Duvardakiler ünlü sporcular değil kanser kurbanları

Trabzon’da kanserden ölenlerin fotoğraflarının kahve duvarında sıralandığı köyde yaşayanlar, ‘Kanser teşhisi konulur’ endişesi ile hastanelere başvurmaya korkar hale geldi.

Duvardakiler ünlü sporcular değil  kanser kurbanları

Trabzon’un Düzköy ilçesi Çayırbağı köyü, son yıllarda kanser hastalıkları sonucu yaşanan ölümlerle anılmaya başlandı. Köyde, genç-yaşlı, kadın- erkek her yaşta görülen kanser hastalığı sonucu artan ölümler, vatandaşları da tedirgin ediyor. Kanserden hayatlarını kaybedenlerin fotoğraflarının kahve duvarına asıldığı köyde yaşayanlar, kanser teşhisi konulur endişesi ile hastanelere başvurmawya korkar hale geldi. Köyde yapılan taramada ölümlerin yüzde 85’inin kanser hastalıkları sonucu meydana geldiği belirlendi. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, köyde kapsamlı bir çalışma ile ölümlerin araştırılmasını istedi. Çayırbağı Köyü eski Muhtarı Mehmet Ali İshak, endişeli olduklarını ifade ederek, “Vatandaşlarımız ‘Eğer gidersem doktor bana kanser diyecek’ diye hastanelere bile yanaşamaz oldu. Çoluk çocuk, genç yaşlı herkes tedirgin. Köyde kanseri tetikleyen unsurlar olmalı. Biz köy halkı olarak içme suyundan şüpheleniyoruz diyerek araştırma yapılmasını istedi. Sabahattin İshak ise “İnsanlarımız kanser taramasından geçirilmeli. Devletimizden yardım istiyoruz dedi.

Haberin Devamı

Köyde kahve işleten Suat İshak ise, kanser hastalığı sonucu ölenlerin fotoğraflarını duvara astıklarını ve manevi hatıralarını yaşattıklarını belirterek “Kanserden ölen gençlerimiz var. 15 yaşında, 20 yaşında bu illet hastalık yüzünden hayata veda ettiler. Kahveye kanserden ölen köylülerimizin fotoğraflarını astık. Artık duvarlarda yer kalmadı. Gelip kimse tahlil alıp da bu insanların neden kanserden öldüklerini halen daha kimse açıklayabilmiş değil” diyerek tepkisini dile getirdi. Köyde bağ ve bahçe işlerinde çalışan kadınlar da kanser hastalığı sonucu ölümlerden yakınıyor. Kâtibe Yılmaz Köyde normal ölümlerimizde var ama çok fazla değil. Herkes kanserden ölüyor” dedi. Yeter Küçükaslan ise “Bu durumu artık kabullendik. Babam, amcam, halalarım kanserden yaşamlarını kaybettiler. Ne yapacağız bilemiyoruz” ifadelerini kullandı. CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, yapılan taramada Çayırbağı köyünde son yıllarda ölümlerin yüzde 85’inin kanser vakalarından olduğunu açıkladı, ölümlerin araştırılmasını istedi.

Haberin Devamı