Gazete Vatan Logo

Duvar kalınlaşacak

ABD Başkanı Trump’ın başlattığı küresel ticaret savaşı, zaten büyüme hızı düşen AB’yi iyiden iyiye korkuttu.

Duvar kalınlaşacak

ABD Başkanı Donald Trump’ın körüklediği ticaret savaşı tüm dünyayı tehdit ediyor. Çin’le başlayan son olarak Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’ye sıçrayan krizin küresel ekonomiyi durgunluğa sürüklemesi bekleniyor. ABD’nin çelik ve alüminyuma getirdiği ek vergiyle fitilini ateşlediği AB ile ticaret kavgası, Avrupa Merkez Bankası’nı (ECB) tedirgin etti. ECB, önümüzdeki dönemde ticaret duvarlarının daha da kalınlaşacağının uyarısında bulundu.
ECB’nin aylık ekonomi bülteninde, yakın vadede daha büyük ticaret korumacılığına yönelik öngörülerin arttığı ve bunun da küresel faaliyet üzerinde baskı yapabileceği belirtildi. Bültende, son haftalarda küresel aktiviteye yönelik risk dengesi bozulduğuna işaret edildi. ECB, “ABD’nin mali paketi, aktiviteyi beklenenden daha olumsuz etkileyebilir” ifadelerini kullandı.
Korumacı politikalara ilişkin risklerin arttığına işaret edilen bültende şu noktaların altını çizdi: “Yakın vadede daha büyük ticaret korumacılığına yönelik öngörüler arttı ve bu da küresel ticaret üzerinde önemli etkiye sahip olabilir.”

Haberin Devamı

Euro yavaşlıyor

ECB’nin yayınladığı bültende 14 Haziran tarihli para politikası toplantısında, Yönetim Konseyi’nin enflasyonda sürekli bir düzenlemeye doğru ilerleyişin şu ana kadar tatmin edici olduğu sonucuna vardığı aktarıldı. Genel olarak son ECB toplantısındaki açıklamalara benzer ifadelerin yer aldığı bültende, Euro Bölgesi’nde üretim büyümesindeki son yavaşlamanın, hem döngüsel hem de geçici faktörleri yansıttığı bildirildi. 2017 yılındaki güçlü büyüme oranlarının ardından, Euro Bölgesi’nde çeyrek bazda reel GSYH büyümesinin 2018’in ilk çeyreğinde yüzde 0.4’e gerilediği belirtilen bültende, “İlk çeyrekte büyümedeki ılımlılık nispeten geniş tabanlıydı, bu da esas olarak daha az ihracatı yansıtıyor” denildi.

Sert misilleme

AB geçen hafta Cuma günü ABD’den kot, viski ve motosiklet ithalatını hedefleyen gümrük tarifelerini yürürlüğe soktu. Aynı gün yaptığı paylaşımda Trump, ABD’li büyük şirketlere uygulanan “tarifeler ve ticaret bariyerleri yakında kaldırılmazsa”, AB’den gelecek tüm araçlara ek gümrük vergisi getirecekleri uyarısında bulundu ve “Burada üretin” mesajını verdi. Trump, AB ülkelerinin de içinde bulunduğu ülkelere çelik (yüzde 25) ve alüminyum (yüzde 10) ithalatına Haziran başında ek vergiler getirmişti. ABD’ye bir başka misilleme Türkiye’den geldi. Türkiye 266.5 milyon dolarlık ithalatı kapsayan 22 ürüne ek gümrük vergisi getirdi. Tebliğle otomobilden viskiye kadar ürünlere vergi konuldu.

Haberin Devamı

1.882 ham maddenin vergisi sıfırlandı

Türkiye’de üretimi bulunmayan bazı özel tanımlı kimyasal, tekstil, demir-çelik ve elektrik-elektronik ürünlerinin yer aldığı 1.882 ham maddenin gümrük vergileri sıfırlandı. Buna göre, sanayicilerin üretim imkanlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere Türkiye’de üretimi bulunmayan bazı özel tanımlı kimyasal, tekstil, demir-çelik, elektrik-elektronik ürünlerinin yer aldığı 1.882 adet ham maddede gümrük vergileri sıfırlandı. Söz konusu kararla sanayicinin düşük maliyetli hammadde temin edebilmesine imkan tanınarak uluslararası alanda rekabetçiliğinin artırılması hedefleniyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’de üretilmeyen 1.882 ham maddenin gümrük vergilerinin sıfırlanması kararına ilişkin, “Küresel ticaret savaşlarının kızıştığı bu dönemde, cari açıktaki kara delikleri küçültecek, ezber bozucu bir hamle. Hem üreticimizin hem de ihracatçımızın eli güçlenecek” dedi.

Haberin Devamı