Gazete Vatan Logo

Duvar kağıdına kiloda 5 dolarlık duvar örüldü!

Duvar kağıdında artan ithalatın yerli üreticiye zarar vermemesi için koruma önlemi getirildi. İthalatta kilo başına ilk yıl ek 5 dolar ödenecek, uygulama 3 yıl devam edecek.

Duvar kağıdına kiloda 5 dolarlık duvar örüldü!

Ekonomi Bakanlığı, duvar kağıdı ve benzeri kaplamaların ithalatına kilogram başına 5 dolarlık koruma uygulamaya karar verdi. Yerli üreticilerin talebi üzerine, son yıllarda hızla yükselen ithalata 3 yıl boyunca ek mali yükümlülük uygulanacak.

3 yıl uygulanacak

Ekonomi Bakanlığı’nın, ‘İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliği’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, İthalatta Korunma Önlemlerini Değerlendirme Kurulu tarafından, duvar kağıtları ve benzeri duvar kaplamalarının ithalatında 3 yıl süreyle ek mali yükümlülük getirildi. Söz konusu ürünün ithalatında ilk yıl kilogram başına 5 dolar, ikinci yıl kilogram başına 4.5 dolar ve üçüncü yıl kilogram başına 4 dolar olmak üzere ek mali yükümlülük şeklinde korunma önlemi uygulanmasına karar verildi. Öte yandan, Korunma Önlemleri Anlaşmasının ilgili maddesi gereğince gelişmekte olan ülkelere muafiyet tanınmasına ve önlemin istihsali hususunda Bakanlar Kurulu’na öneride bulunulması da kararlaştırıldı.

Yerli üretici istedi

Haberin Devamı

Duvar kağıdı üreticileri, artan ithalatın yerli üretime zarar verdiği gerekçesiyle koruma önlemini talep etti. Türkiye, duvar kağıdı ithalatını en çok Güney Kore, Almanya, İtalya ve Çin gibi ülkelerden yapıyor. Yıllık 70 milyon dolarlık duvar kağıdı pazarının yaklaşık 55 milyon dolarlık kısmını ithal ürünler oluşturuyor. Duvar kağıdı, Türkiye genelinde hanelerin yüzde 1’inde kullanılırken, büyükşehirlerde bu oran yüzde 3’e kadar yükselebiliyor.

Damping soruşturması açıldı

EKONOMİ Bakanlığı’nın, İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, yerli üretici Üntes Rhoss Isıtma Soğutma Sistemleri tarafından yapılan başvuruda, Çin menşeli kondenserleri ısı değiştiricisi fonksiyonu gören kompresörlü ünitelerin Türkiye’ye dampingli fiyatlarla ihraç edildiği ve bu durumun yerli üretim dalında zarar tehdidi oluşturduğu iddiasıyla söz konusu ülke menşeli ürün ithalatına karşı önlem alınması talep edildi. Yapılan inceleme sonucunda, başvurunun yeterli bilgi, belge ve delilleri içerdiği anlaşıldığından, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu’nca, Çin menşeli söz konusu ürün için damping soruşturması açılmasına karar verildi.

Haberin Devamı

Çanta ve valize % 30 ek vergi

İTHAL edilen çanta ve valize yüzde 30 ilave gümrük vergisi uygulanacak. Bakanlar Kurulu’nun “İthalat Rejimi Kararına Ek Kararı” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, sandık, bavul, valiz, evrak çantası, okul çantası, gözlük kılıfı, dürbün mahfazası, fotoğraf makinası mahfazası, müzik aleti mahfazası, silah ve tabanca kılıfı, çeşitli maddelerden yapılmış seyahat çantası, izole edilmiş yiyecek veya içecek torbası, tuvalet çantası, sırt çantası, el çantası, erzak çantası, portföy, para kesesi, harita ve kimlik mahfazası, sigara kutusu, tabaka ve tütün kese ve kutusu, takım çantası, spor çantası, şişe mahfazası, mücevher kutusu, pudra-baharat-barut kutusu, bıçak kılıfı ve benzeri mahfazaların ithalatında ilave gümrük vergisi alınacak. AB üyesi ülkeler, EFTA üyesi ülkeler, İsrail, Makedonya, Bosna-Hersek, Fas, Batı Şeria ve Gazze Şeridi, Tunus, Mısır, Gürcistan, Arnavutluk, Ürdün, Şili, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Güney Kore, Morityus dışındaki ülke ve bölgelerden ithalat edilecek söz konusu ürünler için ilave gümrük vergisi yüzde 30 olarak uygulanacak.

Haberin Devamı