Gazete Vatan Logo

Duterte’ye öpücük tepkisi

Filipinler lideri Rodrigo Duterte, Güney Kore’de katıldığı etkinlikte yurt dışında çalışan Filipinli bir kadını sahnede dudağından öpmeye zorladığı için eleştirilerin hedefi oldu

Duterte’ye öpücük tepkisi

Göreve geldiği günden bu yana tartışma yaratan açıklamaları ve hareketleriyle gündemden düşmeyen Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Güney Kore’nin başkenti Seul’de, yurt dışında çalışan Filipinli işçilerin katıldığı bir etkinlikte yine tartışma yaratan bir eyleme imza attı.

Duterte, kürsüde konuştuğu sırada kendisini dinleyen kadınlara, ‘Sırlar Sunağı: Filipinler Katolik Kilisesi’nde Seks, Siyaset ve Para’ adlı kitabın kopyasını bir öpücük karşılığında hediye edeceğini söyledi. Ardından sahneye iki kadın çıktı. Kadınlardan biri Duterte’yi yanağından öperken diğeri Duterte’nin ısrarla dudaktan öpüşme teklifine maruz kaldı. Oldukça heyecanlandığı görülen kadın ile Duterte dudaktan öpüşürken salondaki izleyicilerin coşkulu tezahüratları dikkat çekti.

İlk vukuatı değil

Görüntülerin yayınlanmasının ardından Twitter’da çok sayıda kullanıcı, Duterte’yi genç kadına tacizde bulunmakla suçladı. Duterte geçmişte de kadınlar hakkında cinsiyetçi ve aşağılayıcı ifadeler kullanmıştı.

Şubat ayında askerlere yaptığı bir konuşmada komünist kadın isyancıların ‘vajinalarından vurmalarını’ isteyen Duterte, bu ay başında da ‘yabancı kadınları sahip oldukları acayip koku’ nedeniyle sevmediğini, ancak ‘güzel kokulu Filipinli kadınlara’ sadık olduğunu söylemişti. Duterte’nin en tartışma yaratan açıklamalarından biri de 2016’da seçim kampanyası sırasında, 1989’da Davao’daki rehin alma olayında ölen Avustralyalı misyoner Jacqueline Hamill’e karşı yapılan toplu tecavüz eylemine ‘katılamamaktan pişman olduğunu’ söylemesiydi.

Haberin Devamı