Gazete Vatan Logo

Düşük yoğunluklu şok dalga tedavisi ESWT...

ESWT, sertleşmenin iyileştirilmesi için düşük yoğunluklu, odaklanmış şok dalgalarının kısa aralıklar verildiği bir tedavi şeklidir.

Düşük yoğunluklu şok dalga tedavisi ESWT...

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Fuat Atmaca, cinsel işlev bozukluğunda şok dalga tedavisini anlattı. Erkeklerde görülen en sık cinsel işlev bozukluğu sertleşme (ereksiyon) ile ilgilidir. Erektil disfonksiyon olarak da bilinir. Peniste cinsel ilişki için yeterli sertliğin sağlanamaması ya da sağlansa bile sürdürülememesi halidir. Yaklaşık olarak, 40 yaş üzeri erkeklerin %30-65’ini etkileyen bir durumdur.

Erektil disfonksiyon nedenleri arasında kalp-damar hastalıkları, diyabet, geçirilmiş pelvik cerrahi, obezite, hiperlipidemi, tansiyon yüksekliği, nörojenik ve psikojenik sebepler, hormonal dengesizlik, sigara kullanımı, alkolizm ve bazı ilaçların yan etkisi bulunmaktadır.

Tedavide yaşam tarzı değişiklikleri ve risk faktörlerinin ortadan kaldırılması önemlidir. Genel olarak ilk basamakta ağız yoluyla kullanılan ilaçlar, ikinci basamak tedavide penise enjeksiyon yoluyla verilen ilaçlar, son basamak tedavide ise penis protezi (mutluluk çubuğu) uygulanmaktadır.Yakın zamanda kullanıma giren düşük yoğunluklu şok dalga tedavisi (ESWT) yeni bir alternatif tedavi olarak kabul edilmektedir.

Haberin Devamı

ESWT, sertleşmenin iyileştirilmesi için düşük yoğunluklu, odaklanmış şok dalgalarının kısa aralıklar halinde penise verildiği bir tedavi şeklidir. Birden fazla seansta uygulanır. Yaygın uygulama programlarından biri, haftada 2 seans olmak üzere 3 hafta süreyle 6 seanslık uygulamadır. ESWT peniste küçük çaplı bir hasar meydana getirmekte ve iyileşme döneminde yeni kan damarları oluşmaktadır. Penisin kan akımı artmakta ve yeterli ve uzun süreli sertleşme sağlanabilmektedir. ESWT ayrıca, peniste esnek olmayan plakların gelişimi ile karakterize Peyronie hastalığında özellikle ağrı üzerine olan etkinliği ile kullanılabilen bir tedavi yöntemidir.