Gazete Vatan Logo

Düşük fiyatlar bu ülkeleri öldürecek!

Mevcut petrol fiyatlarının pek çok petrol zengini ülke için büyük stres kaynağı olduğu belirtildi. Uzmanlar fiyatların düşük kalması durumunda yaşanacak felaket senaryolarını değerlendirdi.

Petrol küresel pazarda yaklaşık varil başına 83 dolara satılıyor. Bu durum İran, Nijerya, Venezuela, Rusya, Suudi Arabistan ve diğerleri için kötü haber. Çünkü bu ülkeler bütçelerini dengelemek için siyah altını oldukça fazla satmak zorunda.

DoubleLine Capital tarafından derlenen Deutsche Bank ve Thomson Reuters verilerine göre İran'ın bütçesi, örneğin, varil başına 135 dolar petrol fiyatı üzerine inşa edilmiştir. Rusya için bu fiyat 100 dolarken Suudi Arabistan varil başına 95 dolara bile düşebilir.

CNN Money'de yer alan habere göre Price Futures Group enerji analisti Phil Flynn, Sıkıntıyı Bütün petrol üreticileri hissediyor. Şimdi soru en çok kimin dayanabileceği” dedi.

SONDAJA DEVAM

Flynn petrol üreten ülkelerin üretime devam edeceğini çünkü pazar payını kaybetme riskini göze alamayacaklarını iddia etti. Flynn; "Bu bütçesinin altında en uzun süre petrol satanın kazanacağı bir yarışma gibi. Birbirlerini yiyecekler" dedi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üretimi kesmek için üyelerini teşvik etmek istemiş ancak petrol karteli iç diplomatik anlaşmazlıklar ve değişen siyasi bağlılıklar bunu engellemişti.

JEOPOLİTİK DURUM

Haberin Devamı

Petrol fiyatlarının düşük olmaya devam etmesi halihazırda Batı ile anlaşmazlıkları nedeniyle yaptırımlara maruz kalan bazı ülkelerin jeopolitik hesaplarını değiştirebilir.

Federal Enerji Düzenleme Komisyonu (FERC) komiseri ve enerji uzmanı Branko Terzic, düşük fiyatların Rusya’yı Ukrayna konusunda geri adım atmaya zorlayabileceğini belirtti. Branko Terzic, nükleer programı nedeniyle uğradığı yaptırımlardan ekonomisi durma noktasına gelmiş İran konusunda da pek iyimser olmadığını söyledi. Terzic; "Eskiden ekonomi üzerine ideolojiyi koydular, bu şimdi değişecek mi belli değil” dedi.

Suudi Arabistan’ın jeopolitik rakibi İran'ı sıkıştırmak için arzı kesmeyi reddettiği spekülasyonları dillendiriliyor. Bu iki İslam ülkesi Orta Doğu'nun hakimiyeti için agresif bir soğuk savaş veriyor.

BÜTÇE KESİNTİLERİ

Düşük petrol fiyatları bazı hükümetleri bütçelerinde sert kesintiler yapmaya zorlayabilir. Azalan petrol üretimi, hızla artan enflasyon, küçülen döviz rezervleri ile mücadele eden Venezuela’da sosyalist hükümet halkı etkilemeden yapabileceği kesintiler için arayış içine girmiş olabilir.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov geçen gün bütçe harcamalarından yüzde 10 oranında kesinti olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

ZAMAN KAZANMAK

“Rusya, üreticilerden bir kısmı gibi, petrol fiyatlarının beklenenden düşük kalması halinde zaman kazanmasını sağlayacak sağlıklı döviz rezervlerine sahip” diyen Terzic, fiyatların mevcut seviyede kalması durumunda Rusya’nın dört yıl kadar bütçesini idare edebilecek güce sahip olduğunu tahmin ettiğini söyledi. Bu zaman Suudi Arabistan için yaklaşık sekiz yıl olarak hesaplanıyor. Diğer yandan Nijerya, bu ikisi kadar şanslı değil çünkü ülke mevcut durumunu sadece birkaç ay sürdürebilir.

OYUN DEĞİŞTİRİCİ AMERİKA

Enerji Danışmanı Terzic; “Dünya enerji piyasalarındaki en büyük değişim ABD’nin şimdiye kadar görülmemiş miktarda petrol üretmesi oldu. ABD’de ham petrol ihracatı yasağı olsa da bu fazladan üretim daha az ithalat yaptığı anlamına gelir ki bu da küresel pazarda yabancı petrol fazlalığına yol açmıştır. Bu istikrarsız alanlardaki üretime olan bağımlılığımızı azaltır ve Ortadoğu ülkelerinin küresel konularla ilgili sahip olduğu etkiyi minimize eder” dedi. (Kaynak: The Lira)

Haberin Devamı