Gazete Vatan Logo

Düşman kardeşler İstanbul’da barıştı

Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye-Afganistan-Pakistan 6. Üçlü Zirvesi”nin en önemli neticelerinden birinin, Rabbani suikastinin aydınlatılması için Pakistan ve Afgan makamları arasında iş birliği mekanizmasının kurulması olduğunu söyledi

İstanbul’da yapılan ‘Türkiye-Afganistan-Pakistan 6. Üçlü Zirvesi’ sona erdi. Zirveye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamit Karzai katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, Karzai ve Zerdari ile ayrı ayrı baş başa görüştü. Daha sonra üç lider çalışma yemeğinde bir araya geldi. Her üç ülkenin dışişleri bakanları ve yetkilileri de katıldığı zirvenin ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, birçok konuda görüş alışverişinde bulunulduğunu belirterek, “Zirvenin en önemli neticelerinden biri; Yüksek Barış Konseyi Başkanı ve eski Afganistan Cumhurbaşkanı Burhaneddin Rabbani’nin hayatını kaybetmesine sebebiyet veren suikastın aydınlatılması için Pakistan ve Afgan makamları arasında işbirliği mekanizmasının kurulması kararlaştırıldı” dedi.



Cumhurbaşkanı Gül, istihbarat teşkilatlarının konuyu geniş bir şekilde görüştüğünü ve görüşmeye devam edeceğini belirterek, “Hepimiz ortak bir anlayışa vardık. Bunun daha ileri adımlarını, nasıl hareket edeceğini onlar koyacaklar. Bunda bir anlaşma, daha doğrusu ortak bir anlayış geliştirdik” diye konuştu.

Gül bir soru üzerine iki ülkenin birbirine ne kadar bağımlı olduğunu herkesin bilmesi gerektiğini vurguladı ve şöyle devam etti:

“Her şeyden önce birbirine güvenmek çok önemli. Bu konuda çok önemli gelişmelerin olduğuna inanıyorum. 2007’de Washington’da Beyaz Saray’dan iki cumhurbaşkanının nasıl ayrıldığını, o günleri hatırlarsanız, bugün gelinen noktayı küçümsememek gerekir. Sadece cumhurbaşkanları değil, bugün kurumlar arasında, genelkurmay başkanları, içişleri bakanları, istihbarat teşkilatları arasında gayet açık yüreklilikle her şey konuşuluyor.”

Bu da farklı zirve

Cumhurbaşkanı Gül, ‘Türkiye-Afganistan-Pakistan 6. Üçlü Zirvesi’ kapsamında davetlilere bir yemek verdi. Yemekte Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan bir süre sohbet etti. Üçlünün hararetli sohbeti, terörle mücadeleyi konuştukları yorumlarına neden oldu.

Haberin Devamı