Gazete Vatan Logo

DUS Tercih Alınma Tarihleri

Binlerce aday, diş hekimliğinde uzmanlık sınavı için tercih alınma tarihlerini merakla bekliyor, bu nedenle Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin resmi internet sitesini takip ediyordu. ÖSYM resmi internet sitesinden, adayların merakla beklediği açıklama 17 Ocak 2017 tarihinde geldi. İşte DUS sınavı ile ilgili o açıklama ve diğer tüm detaylar.

DUS Tercih Alınma Tarihleri

ÖSYM resmi sitesinden, DUS için beklenen tercih açıklaması geldi. Açıklamada, adayların tercihlerini nasıl yapacağı ve hangi ÖSYM adresinden yapacağı gibi bilgiler yer aldı. ÖSYM’den gelen DUS tercihlerinin alınması açıklamasının tam metni şu şekilde;

‘’2016 Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2016-DUS) : Tercihlerin Alınması

2016-DUS tercih işlemleri, 17- 23 Ocak 2017 tarihleri arasında ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden yapılacaktır. Adaylar tercihlerini, T.C. Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak bireysel olarak internet aracılığıyla yapacaklardır. Yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin internet sayfasında yayımlanacak, adaylara yerleştirme sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar tercih süresi içinde tercihlerini değiştirebileceklerdir.

Adayların tercihlerini yapmadan önce Ek’te yer alan kılavuzu dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.

Adaylara saygıyla duyurulur.’’

DUS BAŞVURU HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

Haberin Devamı

DUS Tercihleri ile İlgili Temel Bazı Bilgiler

DUS tercihi yapacak adayları yakından ilgilendiren birçok bilgi, Genel Bilgiler, Temel İlke ve Kurallar ile Tablo-2 dosyalarının ÖSYM resmi internet sitesine yüklenmesi ile adaylarla paylaşıldı.

Genel Bilgiler, Temel İlke ve Kurallar başlığı ile paylaşılan dökümanda, ek yerleştirme için yapılacak tercihlerin, bireysel olarak ve internet üzerinden yapılacağı belirtildi. Ek yerleştirme için belirlenen ilke ve kurallar için ise, 2016-DUS Başvuru Kılavuzu işaret edildi. Adayların, tercihlerini yapmadan önce DUS başvuru kılavuzunu incelemesi gerektiğini belirten açıklamada, ayrıca ek yerleştirme ücretinin 15 TL olacağı açıklandı.

DUS Tercihlerinde Ek Yerleştirme Ücreti ve Ödenmesi

Ek yerleştirme ücretinin ödenmesi konusu da, açıklanan dökümanda belirtildi. Ek yerleştirme ücretinin ödenmesi için, adaylar önce ÖSYM internet sayfasına girip, ödemeler seçeneğine tıklamaları ve ödeme işlemini banka kartı veya kredi kartı ile yapmalı. DUS ek yerleştirme ücretleri için bankalardan veya ATM’lerden ödemelerin alınmayacağı belirtiliyor. Ücreti yatırmamış olan herhangi bir adayın, tercih alım süresince yaptığı tercihler, yerleştirme işlem süreci başladığında dikkate alınmayacak. Öte yandan, adaylar 15.00 TL’lik ek yerleştirme ücretini, tercih alım süresi boyunca, tercih işlemlerini tamamladıktan sonra veya tercih alım süresi bittikten sonraki gün saat 23.59’a kadar belirtilen yöntem ile ödeyebilir.

Haberin Devamı

DUS Sınav Soruları ve Yerleştirme Sonrası Eğitim Süreleri

Diş hekimliğinde uzmanlık alabilmek için yapılan ve binlerce adayın girdiği sınav için, adaylara tüm soruların cevaplanabilmesi için 150 dakika süre veriliyor. Adaylara, iki alandan sorular soruluyor. Bu alanlar Temel Bilimler ve Klinik Bilimler. Temel Bilimler alanından 40, Klinik Bilimler alanından 80 soru olmak üzere, adaylara toplamda 150 dakika için 120 soru soruluyor.

Uzmanlık alanları ve her uzmanlık alanının gerektirdiği eğitim süreleri ise, her seçilen dala göre değişkenlik gösteriyor. Ağız, diş ve çene radyolojisi, çocuk diş hekimliği, Restoratitif diş tedavisi, protetik diş tedavisi, periodontoloji, endodonti ana bilim dalları için eğitimler 3’er yıl, Ağız, diş ve çene cerrahisi eğitimi ile ortodonti ana dallarının eğitimi 4’er yıl olarak yapılıyor. Bütün bu eğitim programları için belirlenen taban puanlarını merak eden adaylar için, ÖSYM 2015-DUS yerleştirme sonuçlarının incelenmesi gerektiğini söylüyor. Bu puanların, her eğitim programının ne kadar tercih edildiği ile ilgili adaylara fikir verdiğini söyleyen ÖSYM, bu nedenle tercihler yapılırken bu hususun da düşünülmesi gerektiğini ve adayların tercih ettiği dalların gerektirdiği özelliklere uygun olan sağlık koşullarına sahip olmaları gerektiğini söylüyor.

Haberin Devamı