Gazete Vatan Logo

Duruş bozukluğunu Dorn Metodu ile yenin

Duruş bozukluğunu Dorn Metodu ile yenin

Günümüzde büyükten küçüğe hemen hepimizin, yanlış duruş ya da oturuş nedeniyle beli ağrıyor ve

zamanla postürü bozuluyor. Dorn Metodu tam da bu durumda devreye giriyor. Kendi bel fıtığını da bu metodla iyileştiren Çağla Yüksel herkesin evinde de uygulayabileceği önerileri, Bel ve Boyun Ağrılarından Kurtulma Yolları-Dorn Metodu ile öğren-uygula-dengelen isimli kitabında topladı.

G Gün boyu masa başında oturmak zorunda kalan bankacılar, ayakta duran öğretmenler, zamanının çoğunu bilgisayar başında geçiren çocuklar, omurganın yanlış kullanımından doğan birçok sorunla karşı karşıya. Bedenlerimizde oluşan postür bozukluğunu Dorn Metodu ile düzeltmek mümkün. Dorn Metodu’nun Türkiye temsilciliğini üstlenen Çağla Yüksel, postür bozukluğunu düzelterek, insanların ağrısız ve huzurlu bir yaşama adım atmalarının mümkün olduğunu iddia ediyor.
Yüksel, “Bilinçsizce yapılan hareketler, duruş bozukluğu tüm hayatı etkileyen ağrılara, hastalıklara yol açabiliyor. Duruş bozukluklarının ve omurgadaki bozulmaların büyük bir bölümü yanlış pozisyonda oturma, yatma ya da çalışma alışkanlığı nedeniyle gelişiyor. Dik durma ve düzgün oturma alışkanlığı, çocukluk döneminde kazanılmazsa ya da sonraki dönemlerde kaybedilirse, bozulmaya başlayan postür için gerekli önlem zamanında alınamazsa, ileri yaşta bel, sırt ve boyun ağrıları sıkça görülür. Çeşitli nedenlerle değişime uğrayan bedenlerimizi artık eski haline döndürmek mümkün. Dorn Metodu olarak adlandırılan yöntem ile omur ve eklemlerdeki hizalanma, sıralanma düzenleniyor. Hedefim; Servet harcamadan, hiç kimseye bağımlı kalmadan, kendi kendinize yapabileceğiniz çok etkili ve kolay yöntemlerle hayatınızdaki fiziksel, zihinsel ve ruhsal problemlerinizden kurtulmanız. Zira fizik beden, zihin beden ve ruh beden birlikte hareket ediyorlar. Herhangi birindeki tıkanıklık birbirini tetikliyor. Zira bu kitap bir “damdan düşen’in” hikayesi. Burada kendimde (ve sonrasında yüzlerce kişide) uygulamadığım, denemediğim, başarıya ulaşmayan hiçbir satır dahi yok. Hiç kimseye ve zamana bağımlı kalmadan, kendi kendinize uygulayacağınız, gündelik hayatınıza adapte edebileceğiniz çok basit yollarla sağlıklı ve huzurlu olmak çok kolay. Eğer ben yaptıysam siz de yapabilirsiniz. Dorn Method ile fiziksel beden dengelenecek, kan grubuna göre beslenerek iç beden temizlenecek, nefes ve meridyenler üzerinde çalışarak da enerji beden dengelenecek. Zihinsel farkındalığı ve zihnin temizlenmesini de ekledik mi, hastalıklara öncesinden dur diyecek, ya da mevcutlar azalarak, yok olacak. Hem de kimseye bağımlı olmadan tek başınıza yapacaksınız” diyor.
Fizik bedeni dengeleme
Bizler iki ayağı üzerinde yerçekimine karşı yaşayan, hareket eden bedenleriz. Dolayısıyla ilk dengenin bacaklarımızda olması gerekiyor ki, kalça ve omurgayı takiben kafatasımıza kadar tüm bedenimiz dengede olabilsin. Eğer bacak boyumuzda bir farklılık var ise fizik bedenimiz kendini dengeleyebilmek için aşağıdan yukarıya doğru harekete geçiyor. İskelet sistemindeki fizik bedenin bu dengeyi kendi kendine yapması bizi tamamen daha yamuk hale getiriyor. Fizik bedenimiz sanki bez sıkar gibi, içten içe burkulmuşçasına yerinden oynayan omurga hareketleriyle tüm eklemlerimizi yerinden çıkartıyor. Kalçanın dengesizliği ile, önce bel problemleri başlıyor. Alt batın organları olan rahim, yumurtalık, mesane ve kalınbağırsak dolaşım bozukluğundan dolayı, adet düzensizlikleri, sancılı adet, cinsel problemler, sık idrar, çiş kaçırma, kronik kabızlık gibi sıkıntılar oluyor. Derken yukarı doğru yamukluk devam ettikçe akciğer, karaciğer, kalp, safra kesesi etkileniyor. Dengesizliğin devamında boynumuzda sıkıntılar oluyor. Omuzlarımız ağırlaşıyor. Kollar ve dizlerde hastalıklar başlıyor. Genellikle son nokta olarak da önünü alamadığımız baş ağrıları (migren) başlıyor.
Aynanın karşısına geçin. Çıplak olarak kendinize bakın. Kadınlar en kolay bel oyuklarının birinin çok birinin az, ya da yukarıda aşağıda olması ile fizik beden dengesizliklerini anlayabilirler.
Dorn metodu...
Dorn Metodu; bedenimizin, maddi ve manevi hayatımızın şekillenmesinde ana unsur olan fiziksel beden dengesinin, kendi ellerimizle yeniden yaradılış dengesine getirilmesidir. Yani iskelet sisteminin tekrar dengeye alınmasıdır. Duruşumuzun düzeltilmesi, omurgamızın dosdoğru olması demektir. Bu durumda temelde tüm problemlerin başlangıcı olan bacak boyu farklılığı eşitlenecek, kalça dengelenecek, omurga ve tüm eklemler olması gereken yerine alınacaktır.
Önemli altın Kurallar
- Sırtüstü Yat: Gece yatarken mümkün olduğunca sırtüstü yatın. Omurgaya en az yük binen yatış pozisyonu sırtüstüdür. Daha rahat bir uyku için dizlerin altına ve kucağımıza sarılarak yastık alabiliriz. Sağa sola dönüşü engellemek adına yanlarımıza da yastık koyabiliriz.
- Eşit Otur: Dengeli oturun. Bacak bacak üstüne atmak, yan oturmak kadar beden dengesine zarar veren bir hareket yok. Dengesiz oturduğunuzda üstte olan kalça kas ve bağları daha gevşet ve rahat pozisyonda olur. Eğer bir kişi otururken bacak bacak üstüne atma ihtiyacı hissediyor ise, muhakkak bir dengesizlik mevcuttur ki beden kendini bacak bacak üstüne attırma ihtiyacı yaratsın.
- Beyler, pantolonlarınızın arka cebinde bir şey kullanmayın. Özellikle kullandığınız cüzdanlar kalçanın tüm dengesini bozuyor.
- Karşıya Bak: Kafatasınızı yere değil, karşıya bakarak kullanın. Çeneniz ile göğsünüz arasında sanki 90 derece varmış gibi olacak. Başınızı eğer doğru kullanırsanız, bedenin geri kalanı ne yapacağını kendiliğinden bilir. Hiç unutmayın başınızı öne eğdiğinizde beden dengesi bozulacak diz, bel, omuzlar ve boyuna gereksiz yük binecektir.
Nasıl Uygulanır?
Terapist ile yapılan uygulamada; kişinin belirli hareketleri yapması esnasında, terapist tarafından acı eşiğini geçmeyecek basılarla eklemler yeniden hizalandırılır ve ilk seansta tüm iskelet sistemi dengeye alınır. Esas olan çalışmanın hareket halinde yapılmasıdır. Hiçbir ani hareket yoktur. Kası kandıracak, eklemin olması gereken hareketinden başka bir harekete sebep olacak hiçbir davranışta bulunulmaz. Kişi belirli hareketleri yaparken, eklemleri hareketlidir ve zihni yapılan çalışmayı bedene almaya hazırdır. Tek bir seans ile dengeleme tamamlanabilir. Kendi kendine uygulamada; kişi yine hep hareket halindeyken, kendi kendine terapistin yaptığı benzer basılarla çalışacaktır. Terapist ile çalışmak daha kolay ya da hızlı gözükse de, herkesin şifası kendi elinde daha yüksektir.

Haberin Devamı