Gazete Vatan Logo

Durun! Siz şimdi evlenemezsiniz!

Diyanetten müftü nikahı açıklaması: İl ve ilçe müftülüklerine evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verileceği hükmü kanuna eklenmiş ancak İçişleri Bakanlığından henüz bir yetkilendirme ve görevlendirme işlemi yapılmamıştır. Bu itibarla müftülüklerimize yetki verilmeden resmi nikah kıyılması mümkün bulunmamaktadır

Durun! Siz şimdi evlenemezsiniz!

Diyanet İşleri Başkanlığı, İçişleri Bakanlığınca yetki verilmeden müftülüklerce resmi nikah kıyılmasının mümkün olmadığını bildirdi. Başkanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’na, yapılan değişiklikle il ve ilçe müftülüklerine evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verileceği hükmünün eklendiği belirtildi. Ancak bu konuda İçişleri Bakanlığından henüz bir yetkilendirme ve görevlendirme işleminin yapılmadığına işaret edilen açıklamada, “İlgili bakanlık ile başkanlığımız arasında konuyla ilgili çalışmalar devam etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi, “Bu itibarla İçişleri Bakanlığı tarafından müftülüklerimize yetki verilmeden resmi nikah kıyılması mümkün bulunmamaktadır. Yetkilendirme işlemleri konusunda başkanlık tarafından müftülüklerimize ayrıca bilgilendirme yapılacaktır. Başkanlığımızdan gelecek bilgilendirme sonrasında müftülüklerimiz resmi nikah işlemlerine başlayacaklardır. Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı ile müşterek eğitim programı çalışması, uygulamalar konusunda kılavuz el kitabı hazırlanması planlanmaktadır.”

Haberin Devamı

Beyaz eşya da vermişlerdi

Müftülere nikah kıyma yetkisinin verilmesinin ardından ilk resmi müftü nikahı kıyıldı. Bismil Belediye’sinin toplu nikah töreninde Bismil İlçe Müftüsü Ahmet Durmuş, genç çift Mehmet Emin Sevim ile Özlem Sevim’in nikahını kıydı. Müftü resmi evlilik cüzdanını da geline verdi. Bismil Belediye Başkanlığı’nın düzenlediği toplu nikah töreninde, 30 çiftin resmi nikahı kıyıldı. 500 davetlinin katıldığı yemekli düğünde önce Bismil Belediye Başkan Vekili Turgay Gülen, Ezgi ve Mesut Göknar çiftinin nikahını kıydı. Çifte mutluluklar dileyen Başkan Vekili Gülenç, evlilik cüzdanını da gelin Ezgi Göknar’a verdi. Daha sonra Türkiye’de ilk kez bir müftü nikah kıydı. İlçe Müftüsü Ahmet Durmuş’un, nikahı kıyarken heyecanlı olduğu görüldü. Nikahta müftünün gelin ve damada soru sorarken yaptığı yanlışları, nikah memuru Rıfat Akan düzeltti. M. Emin Sevim ile Özlem Sevim’in nikahını kıyan Müftü Akan, evlilik cüzdanını da geline verdi. Kendisinin 8 çocuğu olduğunu belirten Müftü, yeni evlenen çiftlerden en az 5’er çocuk tavsiyesinde bulundu.
Kalan çiftlerin nikahını da resmi nikah memuru Rıfat Akan, toplu olarak kıydı. Kıyılan nikahların ardından Başkan Vekili Gülenç, evlenen çiftlere çamaşır ve bulaşık makinesi ile buzdolabı belgelerinin yeraldığı zarflarla birlikte Kuran’ı Kerim ve Türk Bayrağı hediye etti.

Haberin Devamı