Gazete Vatan Logo

Durulmuyor!

Durulmuyor!

ABD’de silahsız genç Michael Brown’ın öldürülmesi üzerine, polisin 2’nci bir siyahiyi daha öldürmesi halkın öfkesini artırdı.

ABD’nin Missouri eyaletinde bulunan St. Louis kentinde 9 Ağustos tarihinde silahsız bir gencin 6 kurşunla bir polis tarafından öldürülmesi, öncelikle siyah halkın, ardından aktivist ve demokrasi yanlılarının büyük tepkisini topluyor. Son olarak 23 yaşındaki bir başka siyahi gencin daha, ‘polise bıçak çektiği’ iddiasıyla Ferguson yakınlarında vurularak öldürülmesi, olayların giderek büyümesi yönünde tehlike sinyalleri verdi.

Polis: “Bizi tahrik ettiler”

Bununla birlikte önceki gece de devam eden protestolarda 47 kişi gözaltına alındı. Üç silahın ele geçirildiği bölgede, polis, halkın içi su ve idrar dolu cam ve plastik şişeler fırlatarak, kendilerini tahrik etmeye çalıştıklarını söyledi. Ancak bölgedeki basın mensupları salı gecesi sivil toplum örgütü liderleri, aktivistler, din adamlarının katılımı sayesinde, diğer günlere oranla barış havasının daha fazla hissedildiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Cenaze korkutuyor...

Brown'ın öldürülmesiyle ilgili olarak St Louis Bölge Savcılığı, Brown'ı vuran polis Darren Wilson aleyhinde kanıt sunacağını açıkladı. Daha sonra jüri Wilson'a suçlama yöneltilip yöneltilmeyeceğine karar verecek. Öte yandan pazartesi günü düzenlenecek olan Brown’ın cenaze töreniyle olayların büyümesinden endişe ediliyor.

Türk muhabir gözaltında
Ferguson mahallesi yakınlarında göstericilerle polisin çatışmasını görüntüleyen Anadolu Ajansı muhabiri Bilgin Şaşmaz, polis tarafından önce “ölüm”le tehdit edildi. Polisler kısa süre sonra, haber takibinde ısrar eden Şaşmaz’ın üzerine çullanarak, yere yatırdı. Yüzüne ve sırtına bastırılan Şaşmaz’a plastik kelepçe takıldı. Şaşmaz, beş saat süreyle hücrede tutulduktan sonra serbest bırakıldı.
ABD ile adeta dalga geçtiler
MIssourI’deKİ protestolara karşı polisin aşırı şiddetli müdahalesi, sivil toplum kuruluşlarından ve uluslararası cephelerden tepkiler yağıyor. Son zamanlarda ABD ile arasındaki iplerin gerildiği Rusya, “ABD, başka ülkelerin iç işlerine müdahale etmektense kendi sorunlarıyla ilgilenmeli” açıklamasında bulundu. Aynı zamanda 2013 yılının temmuz ayında darbe yaparak, halka ordusuyla müdahale eden Mısır yönetimi, “Toplantı ve ifade özgürlüğüne saygı duyulmalı” sözleriyle ABD’yi eleştirdi. Çin haber ajanı Xinhua ise ırk ayrımının ‘ABD’nin en köklü kronik hastalığı’ olduğunu yazdı.

Haberin Devamı