Gazete Vatan Logo

Durdurun bu cinayetleri

Türkiye’de yılın ilk altı ayında öldürülen kadın sayısı 206. Kadınlar en çok eski kocaları, sevgilileri veya aile yakınları tarafından öldürülüyor. 138 kadın da cinsel şiddet gördü.

Durdurun bu cinayetleri

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre sadece altı ay içerisinde 206 kadın öldürüldü. Ocak’ta 28, Şubat’ta 47, Mart’ta 25, Nisan’da 30, Mayıs’ta 37, Haziran ayında da 39 kadın cinayete kurban gitti. Kadınlar en çok kendi hayatlarına dair karar verme, boşanma ya da barışma isteğini kabul etmemesi nedeniyle erkekler tarafından öldürüldüğü ortaya çıkarken, en çok kadınları ‘hayatlarındaki erkekler’ öldürüyor. Kadınların çoğu en güvenli oldukları yerlerde yani evlerinde katlediliyor. 2017’de 409 kadın cinayete kurban gitmişti.

Kadına ve çocuklara yönelik cinsel şiddet de artıyor. Yılın ilk altı ayında 138 kadın cinsel şiddet nedeniyle gazete haberlerine çıkarken bu rakamın daha yüksek olduğu ama belirlenemediği kaydedildi. Yine çocuklara yönelik istismara bakıldığında ise sadece altı ay içerisinde çocuğa yönelik 544 olay kamuoyuna yansıdı. Geçen yıl 332 kadın, 387 çocuk cinsel şiddete uğramıştı.