Gazete Vatan Logo

DUR! Kürt olmayan giremez

Kuzey Irak’ta Irak bayrağını yasaklayan Kürtler, Kürt olmayan Iraklılar’ın girişine de yasak getirdi

Kendilerine ait bir bayrağa, orduya, milli marşa, para birimine ve hatta özerk eğitim sistemine sahip olan Kürtler sonunda sınırlarını da fiilen diğer Irak vatandaşlarına kapattı. Son 2 ay içinde Irak’ın diğer bölgelerine göre nispeten daha sakin olan Kürt bölgesinde gerçekleşen intihar saldırılarının ardından Mesud Barzani’nin kontrolündeki yerel yönetim, Kürt olmayan kişilerin Kuzey Irak topraklarına girişine sınırlama getirdi. Peşmergeler, bundan böyle sınırda Kürt bölgesine gimek isteyen Iraklılar’ın kimliklerini kontrol edecek.

Kuzey Irak doğumlu olmayanlar geri çevrilecek. Eğer Kürt yönetiminin sınırları dahilinde yaşayan bir kişi sınıra gelip “Ben bu kişiyi tanıyorum. Kuzey Irak’a girmesinde sakınca yoktur” derse o zaman Iraklı’nın geçişine de izin verilecek. Kürtler bu şekilde devlet içinde devlet kurma girişimlerini de bir aşama öteye taşımış oluyorlar.

3.5 milyar $’lık proje

Kürtler, bununla da kalmayarak Irak’ta devam eden kaos nedeniyle bu bölgeye gitmemeleri konusunda vatandaşlarını uyaran ülkelere, “Bizi Irak’tan ayrı tutun” önerisini getirdi. Avusturya, Japonya, Danimarka, İsveç, Hollanda gibi ülkeler vatandaşlarına “Kürt bölgesine seyahat edilebilir” tavsiyesinde bulundu.

Kürt bölgesel yönetiminin Reuters’a verdiği bilgilere göre bölgede yatırımlar zirveye ulaşmış durumda. Çoğu Türk inşaat şirketleri tarafından yürütülen 3.5 milyar dolarlık yatırım projeleri tamamlanıyor. American Villages, Dream City, Empire Villas gibi dev konut projeleri yabancı yatırımcıların beğenisine sunuldu. Alman otel devi Kempinski de Erbil’de 5 yıldızlı bir otel açıyor. Irak’taki kaos yüzünden kuzeye göç eden 160 bin kişi ise çok kötü koşullar altında Süleymaniye’deki mülteci kampında yaşıyor.

1200 Türk şirketi faaliyette

BBC Türkçe servisinden Kumru Başer Kuzey Irak’a giderek buradaki izlenimlerini aktardı:

*Kürdistan Üniversitesi ilk kez bu yıl eğitime başladı. Bölgede modernleşmenin en büyük sembolü olarak görülüyor.

*Hiçbir yerde Amerikan üniforması göremiyorsunuz. Tüm güvenlik Kürt peşmergeler tarafından sağlanıyor. Zaten Irak’ın geri kalanından ayrılan en önemli yönü de buradaki can güvenliği.

*İnşaat ihalelerinin yüzde 90’ı Türk şirketlerine veriliyor. Toplam ihale tutarı 2 milyar doları buldu. İşadamları birçok anlaşmada kullanılacak malzemelerin de Türk malı olması şartını arıyor. 1200 Türk şirketi burada faaliyet gösteriyor. Çalışanlarıyla birlikte 14 bin kişilik bir nüfusa sahipler.

*Süleymaniye, Kerkük ve Erbil’de 5’i lise olmak üzere Türkçe eğitim veren 7 okul var. Okulların tümü Fethullah Gülen cemaatinin. Dernekler tarafından işletiliyor.

*Kürtler’in uydudan yayın yapan 4 televizyon kanalı var. 20’ye yakın yerel TV’den biri Türkmenler’e ait.

DİPNOT
Kumru Başer’in tüm K.Irak izlenimleri için BBC Türkçe servisinin sitesini ziyaret edebilirsiniz.

6 bin dükkanlı yeni alışveriş merkezi açıldı

Erbil’de yeni açılacak olan dev alışveriş merkezinde tam 6 bin dükkan yer alıyor. Üzerinde ise Kuzey Irak’taki diğer bölgelerde olduğu gibi sadece Kürt bayrağı dalgalanıyor.

Irak polisi ‘süper kahraman’ oldu

IRAK’TAN çıkabilmek için umudunu Irak güvenlik kuvvetlerinin gelişmesine bağlayan ABD yönetimi, çizgi romanlı propaganda başlattı. Saldırılar karşısında yetersiz kaldıkları ve mezhep ayrımcılığı yaptıkları gerekçesiyle eleştirilen Irak güvenlik güçlerinin imajını düzeltmek isteyen ABD, bu amaçla çizgi romanlar hazırlatıyor. Çizgi romanlarda, Iraklı güçler süper kahramanlar gibi gösteriliyor. Bütçe de ABD ordusundan...

ABD üssüne saldırı

AMERİKAN ordusu tarafından ele geçirilen video görüntüleri Iraklı direnişçilerin bir ABD askeri üssüne nasıl roketlerle saldırdığını ortaya koydu. Hammer Üssü’nü hedef alan 49 rokot böyle ateşlendi ve 1 askerin ölümüne 15 askerin ise yaralanmasına sebep oldu.

Haberin Devamı