Gazete Vatan Logo

Dünyayı şok eden rapor!

Bilim adamlarının 230 bin kişi üzerinde yaptığı 67 vitamin araştırmasının sonucu şok etkisi yarattı

230 bin kişi üzerinde yapılan vitamin hapı araştırmasından çıkan sonuç: Her gün vitamin hapı içmek bırakın hastalıklara karşı koruyup ömrü uzatmayı, kanser ve ölüm riskini artırıyor!

DÜNYADA milyonlarca insan tarafından her gün kullanılan vitamin hapları hakkında şok bir araştırma dün tıp dünyasına bomba gibi düştü. Bu hapların işlevlerine dair bugüne kadar 230 bin kişi üzerinde yapılan 67 araştırmayı inceleyen Kopenhag Üniversitesi uzmanları, günlük alınan takviye vitamin tabletlerinin bırakın hastalıklara karşı koruyup ömrü uzatmayı, insanların ölüm riskini artırdığını ortaya çıkardı.



Avrupa’nın en saygın ve tarafsız tıp dergilerinden Cochrane Library’de yayınlanan ve bilim dünyasında şok etkisi yaratan araştırmada A, C, E vitaminleri ile selenyum ve beta keroten takviyeleri incelendi. Araştırmada şu sonuçlara varıldı:

A vitamini: Erken ölüm riskini yüzde 16
artırıyor.

Beta-karoten: Havuç, domates ve brokoli gibi gıdalarda bulunan bu pigment vücut tarafından A vitaminine dönüştürülüyor. Erken ölüm riskini yüzde 7 yükseltiyor.

E vitamini: Ölüm riskini yüzde 4 artırıyor.
Araştırmaya göre, bu antioksidanların ölüm riskini artırmasının nedeni hücre DNA’larına zarar vermesi... Antioksidanlar, meyve ve sebzelerden alındığında, hücrelere zaran veren serbest radikallerle tepkimeye girerek onları etkisiz hale getiriyor. Ancak bu antioksidanlar kimyasal yollardan alındığında vücudun doğal korunma yapısına zarar veriyor ve DNA’ları bozuyor. Bu da başta kanser olmak üzere birçok hastalığa yakalanma riskini artırıyor. Araştırma yayınlanır yayınlanmaz İngiliz Sağlık Bakanlığı, “Vitamin hapları almak konusunda daha dikkatli olun. İhtiyacınızı taze meyve ve sebzelerden sağlayın” açıklaması yaptı. Dünya vitamin pazarı 2.5 milyar dolar büyüklüğünde.

Haberin Devamı