Gazete Vatan Logo

Dünyayı şaşırttınız

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Zutt Türkiye’nin şokları çabuk atlattığını belirterek, “Beklenenden daha hızlı toparlanma yaşandı. Büyüme tahminimizi % 5.1’e çıkaracağız” dedi

Dünyayı şaşırttınız

Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk 2 çeyreğinde yüzde 5’in üzerinde büyümesi ve öncü göstergeler, uluslararası kuruluşların tahminlerini revize etmelerine yol açtı. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) büyüme öngörüsünü ikiye katlamasından sonra bu kez Dünya Bankası’ndan revizyon sinyali geldi.

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt, “Türkiye’nin bu yılki büyüme tahminini yüksek ihtimalle IMF’nin beklentisine benzer şekilde yüzde 5-5.1 civarına revize edeceğiz. Çünkü ikinci çeyrekte izlediğimiz güçlü performansın üçüncü çeyrekte de devam etmesini bekliyoruz” dedi. Dünya Bankası Haziran raporunda da Türkiye’ye yönelik ekonomik büyüme öngörüsünü yüzde 3’ten yüzde 3.5’e çıkarmıştı.

Yüzde 5.5 hedefi tutar

Ekonominin geçen yıl yaşanan şokları çok hızlı atlattığına işaret eden Zutt, Dünya Bankası’nın Türkiye’ye yönelik büyüme beklentilerini, üçüncü çeyreğe ilişkin GSYH rakamlarının açıklanmasından sonra güncelleyeceğini belirtti.

Türkiye’nin birçok kuruluşu şaşırtan güçlü büyüme performansında, hükümetin uyguladığı genişleyici mali politikaların önemli rol oynadığını vurgulayan Zutt, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Darbe girişimi sonrasında büyüme belirgin şekilde düştü ancak ekonomiyi iyi yöneten hükümet, mevcut mali imkanlarını kullandı. Uygulanan mali genişleme ekonominin toparlanmasına yardımcı oldu. Ayrıca, Avrupa’da büyümenin hızlanmasıyla oluşan olumlu dış ortam, mali genişlemeyi kuvvetlendirdi. Bunlar, bize Dünya Bankası’nın ve daha birçok insanın beklediğinden daha güçlü bir toparlanmayı getirdi.”

Dünya Bankası’nın, Türk ekonomisinin gelecek yıl yüzde 3.5 civarında büyümesini beklediğini aktaran Johannes Zutt, “Biz ekonominin şu ankinden biraz daha düşük bir oranda büyümeyi sürdürebileceğini öngörüyoruz. Bu nedenle büyüme yüzde 3.5-4 trendine dönecek” dedi. Zutt, hükümetin gelecek 3 yıl için belirlediği yüzde 5.5 büyüme hedefini tutturmasının mümkün olduğunu kaydetti.

Enflasyon % 7’ye inecek

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt, Eylül ayı itibariyle yüzde 11’e yükselen TÜFE’yi değerlendirirken, gıda ve petrol fiyatlarındaki artış ile TL’deki değer kaybı olmak üzere 3 faktörün enflasyonu yukarı ittiğini söyledi.
Zutt, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yükselen enflasyona uygun şekilde karşılık verdiğini ifade ederek, “TCMB, aslında enflasyona sıkı para politikasıyla doğru karşılığı veriyor. Şu sıralar yüzde 10’un biraz üzerine doğru bir sıçrama görmüş olsak da biz enflasyonun yakın gelecekte tekrar yüzde 7-8 seviyelerine ineceğini öngörüyoruz” diye konuştu.
170 mİlyar dolar borç ertelenİyor
Johanssen Zutt, Türkiye’de tasarrufların yapılan yatırımlara kıyasla çok düşük kaldığını belirterek, “Türkiye’nin en büyük kırılganlığı, cari açığını finanse etmek için yabancı sermaye akışlarına bağımlı olması” dedi. Türkiye’deki birçok şirketin euro ve dolar gibi yabancı para birimlerinde borç aldığını, şu anda yıllık 170 milyar dolar civarında borcun ertelendiğini bildiren Zutt, şirketlerin iyi durumdaki bilançoları ve bankalarla kurdukları güçlü ilişkilerin borçların ertelenmesini kolaylaştırdığını ifade etti.

Haberin Devamı