Gazete Vatan Logo

Dünyayı rahatlattı

Günlerdir hızlı çalkantılar yaşayan dünya piyasalarını yatıştıran açıklama ABD merkez Bankası Başkanı'ndan geldi

* ABD Merkez Bankası FED’in maestro lakaplı efsane başkanı Alan Greenspan’in koltuğuna geçen yıl oturan Ben Bernanke bugüne kadarki en ciddi sınavında hem piyasaların gönlünü aldı hem de ciddi uyarılarda bulaundu. Bernanke'nin iki gün süren Açık Piyasa Komite toplantısının ardından yaptığı açıklamalar piyasalarda ilk anda hızlı dalgalanmalara neden oldu.

* Açıklamalarına uyarılarla başlayan Bernanke, mortgage ve kredi piyasalarındaki sorunun tahminlerden ciddi olduğunu ve enfkasyonun yeterince hızlı düşmediği sinyalini verdi. Piyasalar açıkken gelen bu sözler Dow Jones Endeksi'nde bir dakika içinde 98 puan düşüşe neden oldu. Yatırımcılar güvenli liman olarak gördükleri ABD Hazine tahvillerine hücum etti.


* Bernanke konuşmasının kalanında ise piyasaların heyecanla beklediği faiz indiriminin sinyalini verdi,"Yüzde 25 olarak beklediğimiz büyüme rakamlarının işsizliğe çözüm olmayacağının farkındayız. Bundan sonra enflasyonla birlikte büyümeyi degözeteceğiz" dedi. Büyüme vurgusu ABD ekonomisinin hızlanması için gerekli olan faiz indiriminin sinyali olarak algılandı.

* Bernanje'nin geleneklere uygunlarak üstü kapalı şekilde verdiği bu mesajlar daha sonra piyasalarda hızlı bir toparlanmaya yol açtı. Konuşmanın başlangıcında 13 bin 347 puana kadar gerileyen Dow Jones, hızla tırmanışa geçti ve en yüksek 13.608'i gördükten sonra kapanış yüzde 0.26 artışla 13.504 puandan oldu.

* Bernanke'nin açıklamalarının ardından haberi dünyaya fla başlıklarıyla duyuran ajanslar başkanın ilk ciddi sınavından başarıyla geçtiğinin duyurdu.

* Son ikigündür Bernanke'nin iki dudağı arasından çıkacak sözlere kilitlenen dünya ekonomilerinin bugün açıklmalara olumlu tepki vereceği belirtiliyor. Uzun bir süredir Wall Street'teki hareketleri birebir takip eden Türk piyasalarında ise dış borsaların yakından izlenmesi bekleniyor
başkanlığındaki FED’in halen yüzde 5.25 düzeyinde bulunan kısa vadeli faiz oranlarını bu ay indirmesi beklenmiyor. Piyasaların umudu ise FED’in bir sonraki toplantısının yapılacağı Ekim ayında faiz oranlarında indirime gitmeye başlaması. Bu sayede dünya piyasalarını uzun süredir rekorlara sürükleyen ucuz ve bol para trendi devam edecek, ekonomiler büyüyecek.

Geçen hafta yaşanan sert düşüşlerin ardından son iki gündür çıkışa geçen piyasalar işte bu pembe tabloya oynuyor. 13 aydır faiz oranlarını değiştirmeyen FED’in Ekim ayında yapması beklenen faiz indiriminin dünyada bir süredir hissedilen kredi sıkıntısını gidereceği hesaplanıyor. Bu yüzden Bernanke’nin yapacağı hayati açıklamalar öncesinde dün tüm dünya piyasalarında kelimenin tam anlamıyla yaprak kıpırdamadı.

Aksi bir durumda, yani FED’in enflasyon tehdidini göz önünde bulundurup kısa vadeli faizleri değiştirmemekte ısrar etmesi halinde ise piyasalarda sarsıntıların derinleşmesi bekleniyor. Yeni ucuz para kaynağı yaratılamaması durumunda dünya piyasalarını 2002’den bu yana tırmandıran ve ekonomileri hızlı büyüten bol para dönemi zora girecek.

Bu dalgalanmadan en çok yaralardan birini de Türkiye yaşayacak. Dışarıdan gelen sermayenin azalması, hata sermaye çıkışları nedeniyle rekor düzeydeki cari açık ekonomideki kırılganlığı artıracak. Yüksek büyüme hızları zora girecek.

Haberin Devamı