Gazete Vatan Logo

Dünyayı değiştirecek buluşlara Türk imzası

Efsane Ar-Ge merkezi Xerox PARC’a CEO olarak atanan Dr. Tolga Kurtoğlu, “PARC’ta şu anda savunma sanayi, enerji, nesnelerin interneti, akıllı ambalaj, yapay zeka, makine öğrenimi ve analitiği gibi konular üzerinde çalışıyoruz. Bunların hepsi dünyayı değiştirecek, dönüştürecek konular” dedi.

Dünyayı değiştirecek buluşlara Türk imzası

Dr. Tolga Kurtoğlu, efsane Ar-Ge merkezi olarak nitelendirilen Xerox PARC’a 2017’de CEO olarak atandı. Geçen hafta Türkiye’ye gelen Kurtoğlu, Xerox PARC’ta savunma sanayi, enerji, ulaşım ve üretim sektörlerine yönelik üzerinde çalıştıkları teknolojilerden bahsetti. Türkiye’deki saygın özel sektör ve kamu kurumları ile işbirliği yaparak Türkiye’nin yüksek teknoloji ihtiyaçlarına destek olmaktan mutluluk duyacaklarını vurgulayan Kurtoğlu, “Xerox PARC gibi bir yeri yönetme şansına sahip olmak benim için bir gurur. PARC’ta şu anda savunma sanayi teknolojileri, yenilenebilir enerji, akıllı asistanlar, sensor teknolojileri, nesnelerin interneti, akıllı ambalaj, yapay zeka, makine öğrenimi ve analitiği, siber güvenlik, kişisel gizlilik, basılı elektronikler ve dijital üretim yöntemleri üzerinde çalışıyoruz. Bunların hepsi dünyayı değiştirecek, dönüştürecek konular” dedi.

Robotlar işi ele alacak

Yakın gelecekte yapay zekanın insanların günlük yaşamına oldukça etki edeceğini vurgulayan Kurtoğlu, şöyle devam etti: “Yapay zeka, makine öğrenimi ve sanal gerçeklik çok fazla potansiyel taşıyan bir alan. Bu teknolojilerin önümüzdeki 10 yıl içinde dünyayı hatırı sayılır ölçüde etkileyeceğini düşünüyorum. Özellikle öğrenen makinelerin gelişmesiyle yakın gelecekte insanların yaptığı birçok işi robotlar yapacak. Yapay zekaya sahip öğrenen makinelerin gelişimi ile endüstri 4.0 olarak da adlandırılan robotik otomasyona geçilen bir dönemi yaşamaya başlıyoruz. İnsanların daha iyi ve verimli olduğu alanlarda insan gücü, robotların daha iyi ve verimli olduğu konularda robotların yoğun kullanılacağı bir ekonomik üretim sistemine doğru gidiyoruz Robotlar herkesi işsiz bırakmayacak ancak belli başlı sektörlerde işgücü istihdamını yüzde 70’lere ulaşan oranlarda azaltacak.”

Haberin Devamı

Kurtoğlu, hem özel sektör hem kamu kurumlarının çalışma şekillerine ve iş süreçlerine inovatif Ar-Ge çalışmalarını nasıl entegre edebileceklerine dair sistem mühendisliği danışmanlığı verdiklerini de sözlerine ekledi.

NASA'dan transfer oldu

Haberin Devamı

ODTÜ’deki yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra yurt dışına çıkan Amerika’da yüksek lisans ve doktora çalışması yapan ardından Dell’de sistem mühendisi olarak çalışan Dr. Tolga Kurtoğlu uzun yıllar Amerikan Uzay Bilimleri Ajansı NASA’da araştırmacı bilim insanı olarak çalıştı.
NASA’dan sonra 2010 yılında Xerox PARC’a transfer olan Dr.Tolga Kurtoğlu, ilk bilgisayar, lazer yazıcı, Grafik Arayüz Kartı (GUI), Ethernet, mouse gibi binlerce buluşun ilk ortaya çıktığı, buluşları ile yeni endüstriler yaratan ünlü AR-GE merkezi Xerox PARC’a Ocak 2017’de CEO’su olarak atandı.
Kurtoğlu’nun kişisel uzmanlık konuları arasında yapay zeka, ve yapay zeka tabanlı teknolojiler, sistem tasarımı, sistem geliştirme ve üretim otomasyonu teknolojileri bulunuyor.
Güvenlik kendi kendini yok eden çiple sağlanacak
Xerox PARC, farklı ülkelerden birçok kamu kurumu, büyük şirketler ve startup kuruluşlar ile önemli çalışmalar yürütüyor. Örneğin ABD Savunma Bakanlığı ajansı DARPA ile askeri güvenlik projeleri üzerine çalışıyor. Aynı şekilde Amerikan Enerji Bakanlığı ve özel şirketlerle yenilebilir enerji kaynaklarını daha verimli kullanmayı sağlayacak, ticari kullanıma hazır sensor teknolojileri, güneş enerjisi pilleri gibi inovatif buluşlar üzerinde çalışıyor. Xerox PARC’ta son dönemde gerçekleştirilen önemli projeler arasında; sıvı alaşımdan çip basan baskı cihazı, kendi kendini imha edebilen elektronik çip ile veri güvenliği projesi, basılı elektronik etiket teknolojisi ile kutulu ürünlerin sahte üretim ve satışını engellenebilmesi, giyilebilir sağlık çipleri ile panik atak kontrolü ve uzaktan hasta bakımı yapılabilmesi gibi teknolojiler de bulunuyor.

Haberin Devamı