Gazete Vatan Logo

Dünyanın susuzluğunu giderecek makine

Water-Gen adlı İsrail firması, havadaki nemi kullanarak, “havadan su elde eden cihaz” üretti. Firma seri üretime 2017 sonunda başlamayı hedefliyor.

Dünyanın susuzluğunu giderecek makine

İsrailli Water-Gen’in tasarladığı, havadaki nemden 1 kilowat enerji ile 4 litre içme suyu üretebilen cihazın endüstriyel, orta boy ve ev kullanımına uygun tipleri üretilecek. Ev tipi cihazlarda günde 15, orta boy cihazlarda 450 litre, endüstriyel cihazlarda ise 3 bin litre su elde edilebilecek. Endüstriyel modellerin birbirine birbirlerine bağlanmasıyla, var olan su şebekelerini besleyerek 25 milyon kişiye temiz su kaynağı sağlanabilecek. Elektrik olmayan bölgeler için batarya kullanan bir modelin de geliştirilerek, günlük 1,200 litre su üretme kapasiteli cihazlar kuraklık yaşayan bölgelerde de kullanılabilecek.

Water-Genin bu sistemlerin yanında bir de 12 kilogram ağırlığında günlük 220-240 litre arıtma kapasitesi olan seyyar bir arıtma cihazı üzerinde çalıştığı ve bu cihazın biyolojik ve kimyasal atıkları da ayrıştırma özelliğiyle askeri kullanım için de ideal olacağı da duyuruldu. Water-Genin hala arıtma sudan daha yüksek bir maliyeti olduğunu söyleyen Water-Gen Yönetim Kurulu Başkanı Maxim Pasik, “Water-Gen, kötü altyapı yüzünden arıtma su kullanılamayan durumlar için en iyi ve en ucuz alternatif” dedi. Gelişmiş ülkelerde Water-Gen’in arıtma sudan daha hesaplı olacağını dile getiren Pasik, “Bu sistem doğayı kirleten plastik atıkları da azaltacak” diye konuştu. Firma üreticilerine göre Water-Gen’in potansiyelinin bir limiti yok.

Haberin Devamı

Water-Gen firmasının yüzde 70’ini satın alan, aynı zamanda Dünya Yahudi Kongresi Başkan Yardımcısı olan Rus asıllı İsrailli milyarder Michael Mirilashvili satın aldı.

Güneş panelleriyle enerji sağlayıp çölde bile su elde edecek olan Water-Gen, bilim dünyasında heyecan yarattı. Seyyar cihaz ayrıca havadaki nemde bulunan kimyasal atıkları da arıtacak.