Gazete Vatan Logo

Dünyanın pahalı tablosu 450.3 milyon dolar!

Leonardo da Vinci’nin Salvador Mundi (Dünyanın Kurtarıcısı) adlı İsa Peygamber tablosu, 450.3 milyon dolara satılarak rekor kırdı. Ancak birçok uzman bu tablonun Da Vinci’ye ait olmadığını savunuyor

Dünyanın pahalı tablosu 450.3 milyon dolar!

500 yıllık Da Vinci tablosu, tarihin en pahalı sanat eseri olarak ABD’nin New York kentinde düzenlenen müzayedede satıldı. 450.3 milyon dolarlık satış tutarı, bugüne kadar bir açık artırmada bir sanat eseri için ödenen en yüksek tutar oldu. Dünyanın en büyük müzayede firmalarından birisi olan Christie’s tarafından düzenlenen açık artırmanın sonlanmasıyla birlikte, müzayede salonundakiler satışı alkışlamaya başladı. 1519’da ölen Leonardo da Vinci’nin 20’den az eseri günümüze kadar gelebilmiş durumda. 20 dakika süren açık artırmayı kimin kazandığı bilinmiyor. Teklifler telefonlarla verildi. Da Vinci’nin, özel bir koleksiyona gidecek olan ‘Dünyanın Kurtarıcısı’ tablosunu 1505 yılından sonra yaptığı düşünülüyor.

Açık artırmada verilen son teklif fiyatı 400 milyon dolar oldu. Müzayede ücretleriyle birlikte tablonun satış fiyatı 450,3 milyon dolar olarak belirlendi.

60 dolara alınmıştı

Tabloda İsa Peygamber bir eli havada, diğer elinde ise cam bir küre tutarken tasvir ediliyor. Tablo 1958’de Londra’da düzenlenen bir açık artırmada 60 dolara satılmıştı. O yıllarda tablonun Leonardo da Vinci’ye değil, ünlü ressamın eserlerinden esinlenen birisine ait olduğu sanılıyordu. Bugün dahi “Dünyanın Kurtarıcısı” tablosunun da Vinci’ye ait olmadığını düşünen kesimler var. Müzayede şirketi Christie’s ise eserin orijinal bir da Vinci tablosu olduğunu ifade ediyor ve tabloyu “21. Yüzyılın en büyük yeniden keşfi” olarak tanımlıyor. Tablo 2005 yılında yeniden ortaya çıkmış ve “Kayıp Leonardo” lakabı takılmıştı. Dört yıl önce tablo açık artırma olmaksızın özel bir satışta son dönemde finansal sorunlar yaşadığı söylenen Rus oligark Dmitri Ribolovlev tarafından 127.5 milyon dolara alınmıştı.

Haberin Devamı

Komisyonu 40 milyon $

New York’ta Christie’s müzayede evi tarafından açık artırmaya sunulan “Salvator Mundi” adlı tablodan 40 milyon dolar komisyon aldı. Tablonun yeni sahibinin ismi ise açıklanmadı.