Gazete Vatan Logo

Dünyanın kargosu İstanbul’dan uçacak

3. Havalimanı hem yolcuda hem de hava kargoda bölgenin hub’ı olacak. Geçtiğimiz hafta Çinli kargo devi ZTE ve Hong Konglu PAL Air THY ile anlaştığını açıklamıştı. ABD’li kargo devleri UPS, DHL ve FedEx de Yeni Havalimanı için yer talep etti.

Dünyanın kargosu İstanbul’dan uçacak

Dev kargo şirketleri, İstanbul Yeni Havalimanı’nda yerini alıyor. Hizmete girdiğinde dünyanın en büyüğü olacak olan İstanbul Yeni Havalimanı’nda yer almak için dev kargo şirketleri şimdiden başvuru yapmaya başladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “ABD’li UPS, DHL, FedEx gibi dünyanın önde gelen kargo şirketlerinin yer kiralamak için talepte bulunduğunu ve İstanbul Yeni Havalimanı’nın 29 Ekim’de hizmete girmesiyle kentin havacılıkta yolcu trafiğinin yanı sıra kargoculuğun da merkezi olacağını söyledi. Geçtiğimiz günlerde bazı Uzak Doğulu kargo ve havacılık şirketleri de THY ile kargo taşımacılığı konusunda anlaşma imzalamıştı.

Yüzde 90’ı aştı

Dünyanın dev şirketlerinin de dikkatini çeken havalimanındaki gerçekleşmenin yüzde 90’ı geçtiğini belirten Arslan, ilk etabın 29 Ekim’de hizmete açılacağını hatırlattı. Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı’nın

42 ayda tamamlanacak ilk etabında 90 milyon yolcu kapasitesi, günlük 3 bin 500 iniş-kalkış imkanı, 42 kilometrelik bagaj sistemi, 143 yolcu köprüsü, 5.5 milyon tonluk kargo kapasitesi, 62 kilometrelik güvenlik çemberi bulunacağını, burasının 73 milyar liralık ekonomik katkı ve 225 bin kişiye istihdam imkanı sağlayacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Hava kargoda merkez olacak
Havalimanlarında gerçekleştirilen hava kargo taşımacılığının her geçen gün geliştiğini belirten Ahmet Arslan, şunları kaydetti: “ Yeni Havalimanı dünyada önemli kargo merkezlerinden biri olma yolunda. Potansiyel fırsatlarının iyi değerlendirilmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlar ile gerçekleştirilen toplantılar yapıyoruz. Hazırlanmakta olan yeni mevzuatla kargo ve posta hizmetinin sadece bu hizmeti vermek üzere gerekli şartları sağlayan yerli ve yabancı kuruluşlarca yapılabilmesi imkanı getirilecek.” Söz konusu hizmeti yapmak isteyen kuruluşların şirket ortaklığında çoğunluğunun Türk olma şartının aranmayacağını bildiren Arslan, “Dünya çapında hava kargo hizmetleri sunan büyük firmaların ülkemizde de faaliyet gösterebilmelerine imkan sağlanacak ve ciddi bir rekabet ortamı oluşacak. İstanbul Yeni Havalimanı’nı hava kargo merkezi haline gelecek” şeklinde konuştu.
2 milyar $ kazanacak
Geçtiğimiz hafta THY dünyanın en büyük kargo şirketlerinden Çinli ZTO ve Hong Konglu PAL Air ile iş birliğine gitmişti. Anlaşma ile dünyanın en büyük entegratörleri arasına girecek olan THY 5 yıl içerisinde 2 milyar dolar gelir sağlamayı planlıyor. Ayrıca Alibaba’dan Türkiye’ye ürün teslimatı 40 günden 4 güne düşecek.

Haberin Devamı