Gazete Vatan Logo

Dünyanın her yanı para dolu, bunu almayan aptaldır

Finansbank’ın yeni patronu Yunan NBG’nin CEO’su Takis Arapoğlu, “Türk bankalarının ciddi bir sermaye açığı var. Bunu kapatmak için dış kaynak bulmalılar” dedi

Finansbank’ın yüzde 46’lık hissesini 2.8 milyar dolara satın alan National Bank Of Greece’in (NBG) Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Takis Arapoğlu, bu operasyonun iki ülke arasındaki ilişkileri geliştireceğini belirterek, “İki ülke arasındaki ilişkiler böylece bir köşeyi döndü” dedi. Hisse devrinin tamamlanmasının ardından Türk basın kuruluşlarının temsilcileri için Atina’da basın toplantısı düzenleyen Arapoğlu, Türkiye ve çevre ülkelerdeki yatırımlarının ana çıkış noktasını “Büyümezseniz küçülürsünüz” yaklaşımıyla açıkladı. Arapoğlu ’Dünyada likidite fazlası var. Para çok. İyi bir iş planı ile gittiğinizde para bulamamanız imkansız. Eğer çıkıp uluslararası piyasalardan bu parayı almıyorsanız, iki seçenek vardır: Ya aptalsınızdır ya da ’benim bankam satılık’ mesajı veriyorsunuzdur “ diye konuştu.

Bu yaklaşımı bazı Türk bankalarının ve Yunanistan’daki bazı rakiplerinin de benimsediğini ifade eden Arapoğlu, ”Bu tercih meselesi ama biz yabancı bankalar tarafından yutulan bir banka olmayacağız. Büyüyerek bağımsızlığımızı koruyacak ve Avrupa’nın ilk 20 bankası arasına gireceğiz “ dedi.

ÜÇ BANKAYLA GÖRÜŞTÜK
Türkiye’nin büyük ve potansiyeli yüksek bir ülke olmasının yanı sıra çok modern bir bankacılık sistemine sahip bulunduğunu kaydeden Arapoğlu, son dönemde BDDK’nın sıkı kontrolü altındaki sistemde bir sorun yaşanmadığını vurguladı. Türkiye’de yaptıkları bir araştırmayla, pazarın yatırımlarına nasıl karşılık vereceğini görmeye çalıştıklarını ve olumlu bir tablo ile karşılaştıklarını anlatan Arapoğlu, Finansbank ile anlaşmadan önce Türkiye’de üç banka ile görüştüklerini söyledi. Bu bankaların Garanti Bankası, Denizbank ve Dışbank olduğu öğrenildi. Arapoğlu, Finansbank’ın kendi ihtiyaçlarına göre en iyi banka olduğunu da ifade etti.

TEKNOLOJİ MERKEZİ İSTANBUL
Takis Arapoğlu, kendileri açısından Türk iş ortamının birçok açıdan aşina bir çevre olduğunu ve iş yapma şekillerinin de Yunanistan’dakine benzediğini ifade ettiği konuşmasında, şunları kaydetti:

“Bu operasyonumuzda bir sinerji söz konusu olacak. NBG, Finansbank’tan, Finansbank da NBG’den öğrenecek. NBG, Finansbank’a daha ucuz finans sağlayabilir. Şu anki fonlamaya göre yaklaşık 1 puan daha ucuza fon sağlayacağız. Özellikle mortgage sisteminde ekspertiz verebiliriz. Finansbank’tan da edineceklerimiz var. Özellikle Finansbank çok gelişmiş bir teknolojik platforma sahip. Romanya, Bulgaristan ve Sırbistan’daki bütün işlerimizi teknoloji ile İstanbul’a aktarabileceğiz. İstanbul, Balkanlar’ın teknolojideki çok önemli merkezi, Güneydoğu Avrupa’nın merkezi haline gelecek.” Arapoğlu, iş geliştirme ve denetim konusunda Finansbank’ın sistemini aynen taklit edeceklerini de sözlerine ekledi.

PARTİ SİYASETİ KARŞI ÇIKTI
Finansbank’ın bir Yunan bankası tarafından satın alınmasının, Türkiye’de olduğu gibi kendi ülkesinde de büyük bir tepki görmediğini belirten Arapoğlu, şunları söyledi: “’Halktan protesto gelmedi. Buradaki protestolar bir parça siyasiydi, parti siyasetiydi. Politik kazançlar peşinde olan protestolardı. Yani halktan ve iş hayatından ya da bu işten anlayan kişilerden bir protesto gelmedi. Çok az direnç de sendikalardan geldi. Çünkü sermaye artırımında zorlandılar. Bunlar da siyasi olarak destek gördü.”

300 milyon dolar için anlaşmayı bozmak akıllıca olmazdı
NBG, Finansbank ile anlaştıktan iki hafta sonra, küresel piyasalarda başlayan ve Türkiye’yi de içine alan dalgalanma süreci yaşandı. Bu süreçte şirketlerin piyasa değerlerinde ciddi bir erime meydana geldi. “Böyle bir dönemde (Finansbank’ı pahalıya satın aldık) diye düşündünüz mü?” sorusuna Takis Arapoğlu bir süre düşündükten sonra şu yanıtı verdi:

“Pek değil. Biz çok büyük bir anlaşmaya imza attık ve bu fiyat bankanın durumu gözönüne alındığında iyi bir fiyattı. Aradan geçen 15 günde fiyatta 200-300 milyon dolarlık bir oynama oldu. Yani biz bu kadar parayı fazla ödemiş olduk. Ancak, 300 milyon dolarlık bir fark için böyle bir anlaşmayı bozmaya çalışmak akıllıca olmazdı. Uzun vadeli düşündüğümüz için böyle bir pazarlığa girişmedik.”

Takis Arapoğlu, kafalarında her koşula göre senaryo olduğunu da belirterek, “Alım öncesi iyimser ve kötümser senaryolarımız vardı. Bu dalgalanma ise ortalama bir senaryoydu. Dolayısıyla çok etkilenmedik” diye konuştu.

Arapoğlu, dalgalanmada Merkez Bankası’nın çok önemli bir adım attığını belirterek, “Bence müthiş bir iş yaptılar. Seçime bir yıl kala cesur kararlar alarak bağımsızlıklarını kanıtladılar. Başka bir ülkede böyle adımlar atılamayabilirdi” dedi.

Özyeğin: Ticaret hacmi 10 milyar dolar olmalı
Fiba Holding ve Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin de konuşmasında, bu hisse satışının iki ülke halklarını bir araya getirecek bir gelişme olduğunu dile getirdi. Özyeğin, Turgut Özal döneminde Yunanistan vatandaşlarına uygulanan vizenin kaldırılmasıyla 600 bin kişinin Türkiye’ye giriş yaptığını hatırlattı. Turizm, gemicilik, imalat sanayi gibi alanlardaki fırsatlarla ticaret hacminin büyüyeceğini anlatan Özyeğin, halen 1.5 milyar dolardan az olan ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkması gerektiğini vurguladı.

Alagoskufis: Anlaşma ile yeni bir çağa girdik
Yunanİstan Ekonomi ve Maliye Bakanı Yorgo Alagoskufis, Finansbank hisselerinin National Bank of Greece (NBG) tarafından alınmasıyla yeni bir çağa giriş yapıldığını belirterek, “Bu öyle bir çağ ki daha iyi işbirliği ve ilerleme sağlayacaktır” dedi. Bakan Alagoskufis, “Türkiye de AB için geleceği olan bir ülke ve Yunanistan’ın desteğini alıyor. Bu aynı zamanda bazı yükümlülükler de içeriyor” dedi. Alagoskufis, “Bu işbirliğinden beklediğimiz sonuçları çok kısa bir zamanda, belki 2 yılda alabileceğiz. ” diye konuştu.

Finansbank bir Türk bankasıdır
Fİnansbank için KOBİ’lerin önemini koruyacağını anlatan Takis Arapoğlu, uluslararası bir bankanın Türkiye’de İstanbul Yaklaşımı olarak adlandırılan operasyona katılmadığı hatırlatılarak, sorun yaşayan şirketlere yönelik tutumlarının ne olacağının sorulması üzerine şöyle dedi:

“Bize Türkiye’deki bir banka, uluslararası hissedarı olan bir banka gibi bakın. Finansbank yüzde 100 bir Türk bankasıdır. Bundan hiçbir şüpheniz olmasın.”

Kasım’da 50 Yunan şirketi ile geleceğiz
Takis Arapoğlu önümüzdeki Kasım ayında Türkiye’de yatırım yapmak isteyen şirketlerden oluşan büyük bir grupla Türkiye’ye geleceklerini de açıkladı. Şu ana kadar 50 şirketin İstanbul ziyaretiyle ilgilendiğini ve bunlar arasında Yunanistan’ın her tarafından şirketler bulunduğunu kaydeden Arapoğlu, şöyle devam etti: “Bu şirketlerin çoğu üretim sektöründe, ancak ticari ilişkileri de geliştirmek istiyorlar. Şirketler; tekstil, turizm ve üretimin kâr sağlayacağı her alandan.”

Haberin Devamı