Gazete Vatan Logo

Son dakika: Dünyanın gözü İstanbul'da! Dörtlü zirve başladı...

İstanbul'da dörtlü Suriye Zirvesi başladı. Vahdettin Köşkü'nde Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşen zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel katılıyor. Toplantının açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm dünyanın gözü bu toplantıda. Samimi ve yapıcı bir anlayışla hareket ederek bu beklentileri boşa çıkarmayacağımıza inanıyorum" dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "İstanbul'a yeni geldim. Bugün burada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkan Putin ve Başbakan Merkel ile Suriye'de yeni bir insani krizi önlemek için kararlılığı sağlamaya çalışıyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirve öncesi Vahdettin Köşkü'nde Merkel, Putin ve Macron ile baş başa görüştü. Dünyada birçok televizyon zirveyi canlı olarak veriyor.

Son dakika: Dünyanın gözü İstanbul'da! Dörtlü zirve başladı...

Türkiye'nin ev sahipliğindeki Suriye konulu dörtlü zirve, Almanya, Fransa ve Rusya'nın katılımıyla İstanbul'da başladı. Dörtlü zirvede ana gündem, İdlib'deki ateşkesin sağlamlaştırılması ve Suriye krizine siyasi çözüm için ortak çabalar.

"TÜM DÜNYANIN GÖZLERİ ŞU ANDA TOPLANTIMIZDA"

Zirvenin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önemli mesajlar verdi.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:
Değerli dostlarım sizleri şahsım, ülkem ve milletim adına selamlıyorum. Türkiye'ye, İstanbul'a hoş geldiniz. Suriye konulu zirve konulu toplantı münasebetiyle sizleri ülkemde ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.
Suriyeli kardeşlerimiz başta olmak üzere tüm dünyanın gözleri şu anda bu toplantımıza yönelmiş durumda. Samimi ve yapıcı bir anlayışla hareket ederek bu beklentileri boşa çıkarmayacağımıza inanıyorum.
Suriye; sayın Putin ile istişarelerimizde en öncelikli konular arasında yer alıyor. Sayın Macron ve sayın Merkel ile de yakın temasta olmaya, kendilerini süreç hakkında bilgilendirmeye daima özen gösterdik.
MACRON'DAN ZİRVE TWEETİ
Türkiye'nin ev sahipliğindeki Suriye konulu dörtlü zirveye katılan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
"İstanbul'a yeni geldim. Bugün burada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkan Putin ve Başbakan Merkel ile Suriye'de yeni bir insani krizi önlemek için kararlılığı sağlamaya çalışıyoruz."

Haberin Devamı

LİDERLERLE İKİLİ GÖRÜŞMELER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye konulu dörtlü zirvenin yapılacağı Vahdettin Köşkü'ne geldi. Kısıklı'daki konutundan çıkan Erdoğan, Vahdettin Köşkü'ne ulaştı. Erdoğan, yol boyunca kendisine sevgi gösterilerinde bulunan vatandaşları selamladı.
Erdoğan zirve öncesi Merkel ile görüşme yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.Görüşme basına kapalı gerçekleşti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son olarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü.Görüşme basına kapalı gerçekleşti.

UÇAKLARI PEŞE PEŞE İNDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Suriye Zirvesi'ne katılmak üzere İstanbul'a geldi. Almanya Başbakanı Angela Merkel 13.10'da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 13.25'te, Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron ise 13.55'te İstanbul'a geldi.

Özel uçaklarıyla İstanbul'a gelen Devlet Başkanları, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve diğer ilgililer tarafından karışılandı. 3 lider daha sonra makam araçlarıyla havalimanından ayrılarak Suriye Zirvesi'nin yapılacağı Çengelköy'deki Vahdettin Köşkü'ne hareket etti.

ZİRVEDE YER ALAN HEYETLER
Türk heyetinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın yer alıyor.
Rusya'dan, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Devlet Başkanı Danışmanı, Yuri Uşakov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşınin, Rusya Federasyonu Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentiyev katıldı. Fransa'dan diplomatik danışman Be Philippe Etienne, Cumhurbakanının Suriye Özel Temsilcisi Be Françoıs Senemaud, askeri danışman Bernard Rogel, Fransa Ankara Büyükelçisi Be Charles Frıes, diplomatik danışman yardımcısı Aurelıen Lechevalıer katıldı. Almanya'dan, sözcü, Steffan Seibert, başdanışman Jan Hecker, başdanışman yardımcısı Helen Winter, Cumhurbaşkanlığı Direktörü Peer Gebauer katılıyor.
ORTAK BİLDİRİ ÇIKACAK
Suriye konulu dörtlü zirvede ana gündem, İdlib'deki ateşkesin sağlamlaştırılması ve Suriye krizine siyasi çözüm için ortak çabalar olacak. Ayrıca zirvede, sahadaki gelişmeler, Soçi mutabakatının ardından İdlib'deki durum ve Astana ve Cenevre platformlarında sürdürülen siyasi çözüm süreci ele alınacak. Dört ülkenin, Suriye krizine kalıcı çözüm bulunmasına yönelik ortak çabaların uyumlulaştırılması hedeflenirken, toplantının sonunda dört ülkenin ortak bir bildiri kabul etmesi bekleniyor.
Dört ülkenin, Suriye krizine kalıcı çözüm bulunmasına yönelik ortak çabaların uyumlulaştırılması hedefleniyor. Toplantının sonunda dört ülkenin ortak bir bildiri kabul etmesi bekleniyor. Alman ve Fransız yetkililerin mesajlarında, Rusya'ya tavrını açıkça ortaya koyma ve Esad rejiminin müttefiki olarak sorumluluk üstlenme çağrısı yapılıyor. Rusya ise İstanbul zirvesinden dönüm noktası niteliğinde karar çıkmasının beklenmemesi gerektiğine işaret ederek, zirvenin dört ülke arasında işbirliği alanları için fikir teatisi yapmak için önemli bir platform olacağına dikkati çekiyor.
KÜÇÜK GRUPLAR BİR ARADA
Zirve, Astana platformu ile BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Cenevre'de oluşturduğu "küçük grup"tan temsilcileri ilk kez bir araya getirecek. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın dörtlü zirveye ilişkin, "Bu zirvede bizim öncelikli amacımız, Suriye'de çözümün askeri değil, siyasi olduğu gerçeğinden, ilkesinden hareketle acaba yeni ne tür formüller üretebiliriz konuları üzerinde durmak olacak.Sayın Cumhurbaşkanımızın, bu çerçevede İdlib mutabakatının muhafaza edilmesi ve özellikle rejim kaynaklı ihlallerin önlenmesi yönünde değerlendirmeleri olacak" dedi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov de liderlerin Suriye'yle ilgili ortak konular bulmak için farklı formatları birleştirme ve "saatlerini ayarlama" üzerinde duracağını ifade etmişti.

Haberin Devamı

ÇAVUŞOĞLU, LAVROV İLE BİR ARAYA GELDİ

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile dörtlü zirve öncesi İstanbul'da bir araya geldi.

HULUSİ AKAR DA ŞOYGU İLE GÖRÜŞTÜ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye konulu dörtlü zirve öncesi Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüştü - Görüşmede İdlib'teki son durum başta olmak üzere, bölgesel güvenlik konularına ilişkin görüş alış verişinde bulunuldu
Akar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde düzenlenecek Suriye konulu dörtlü zirve öncesi Vahdettin Köşkü'nde Rus mevkidaşı ile bir araya geldi.
Bakan Akar ile Şoygu arasındaki görüşmede İdlib'teki son durum başta olmak üzere, bölgesel güvenlik konularına ilişkin görüş alış verişinde bulunuldu.