Gazete Vatan Logo

Dünyanın en iyi uçağına Türk eli değecek!

Kale Grubu, İzmir’de yapımı süren fabrikasında dünyanın en gelişmiş savaş uçağı olan F35’lerin çok kritik motor parçalarını üretecek. Fabrikayı 6 Haziran’da Cumhurbaşkanı Gül açacak.

Dünyanın en büyük uçak motoru üreticilerinden Amerikalı Pratt & Whitney ile yüzde 51-49 ortaklıkla İzmir’de temelini attıkları fabrikanın 1. etap yatırımının tamamlandığını söyleyen Kale Teknik Grup Başkanı Osman Okyay, “Bu fabrikada dünyanın en gelişmiş savaş uçağı olan F35’lerin çok kritik motor parçaları artık İzmir’de üretilecek” dedi. İzmir’in il kodunun 35 olması ise ilginç bir tesadüf...

Fabrikanın 6 Haziran’da, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katılımıyla açılacağını belirten Okyay, ilk etap yatırımının maliyetinin 75 milyon dolar olduğunu kaydetti.

Üretimin tamamının ihraç edileceğini ifade eden Okyay, yıllık 100 milyon dolar ciro hedeflediklerini söyledi.

Türk jet motoru

Bu fabrikayla Türkiye’ye bugüne kadar olmayan üretim teknolojisi kazandırdıklarını dile getiren Okyay, “Taş üstüne taş koyduğumuz bir proje olacak. 700 - 750 kişiyi istihdam edeceğiz. Nitelikli bir personel altyapısı olacak” diye konuştu. Kale Havacılık’ın yüzde 100 Türk sermayeli bir şirket olarak Turbo Jet Motor Geliştirme Projesi’ni üstlendiğini söyleyen Okyay, şunları söyledi:
“Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın Türk SOM Füzesi için istediği bu projeyle, Türkiye’nin ilk defa kendi tasarladığı, kendi geliştirdiği bir jet motoru ortaya çıkmış olacak. Bu proje bize eşik atlatacak.”
Türkiye’nin katma değeri yüksek sanayi ile büyümesi gerektiğini vurgulayan Okyay, “Bugün sanayimizde ileri teknoloji ürünlerin payı ne yazık ki yüzde 3’ün altında. Orta ve yüksek teknolojide Avrasya’nın üretim üssü olmak istiyorsak savunma ve havacılık sanayi gibi alanlarda daha hızlı büyümemiz lazım” dedi.

Savunma sanayiinde 2000’lerin ilk yarısında yüzde 17’lerde olan doğrudan dış alımların yüzde 12’ye indiğini hatırlatan Okyay projeler tamamlandığında Türk savunma sanayininz bambaşka bir seviyeye yükseleceğini dile getirdi.

Özel pil projesi yolda


Kale Kalıp - Baykar iş ortaklığı olarak üstlendikleri Türkiye’nin gözlem amaçlı Taktik İnsansız Hava Aracı tasarımını tamamladıklarını açıklayan Osman Okyay, “Şu anda test çalışmaları devam eden araçları bu yıl içinde teslim edeceğiz. Toplamda 12 adet kesin, 6 adet opsiyonlu olmak üzere 18 araçtan söz ediyoruz” dedi.

Ar-Ge departmanlarını, Kale Ar-Ge adıyla bağımsız bir şirket olarak yeniden konumlandırdıklarını anlatan Okyay, “Bu kapsamdaki projelerimiz arasında Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve TÜBİTAK MAM ile birlikte gelişmiş özelliklere sahip pil projesi de var. Ayrıca yakıt hücresi ve havacılık malzemeleri geliştirilmesi gibi pek çok önemli projeyi de sürdürüyoruz” diye konuştu.

Bu yıl ciro hedefi 200 milyon lira

İbrahim Bodur’un temelini attığı Kale’nin bugün, seramik, inşaat malzemeleri, kimyasallar, madencilik, ulaştırma, havacılık ve savunma alanlarında faaliyet gösterdiğini hatırlatan Osman Okyay, grup bünyesinde 17 şirket, 5 bini aşkın çalışan ve 15 bin satış noktası bulunduğunu kaydetti.
Grubun son dönemdeki dikey büyüme alanlarını savunma ve havacılık sanayinin oluşturduğunu belirten Okyay, şöyle devam etti:

“Havacılık ve savunma alanındaki faaliyetlerimizi altında topladığımız Teknik Grup olarak, 2013’te 109 milyon lira ciroya ulaştık. Bu yıl ciro hedefimiz ise 200 milyon lira. 2018 hedefimiz ise, 400 milyon lira ciroya ulaşarak sektörün liderleri arasına girmek. Gelecek 5 yıl içinde, bu alanda 70 milyon dolarlık daha yatırım planlıyoruz.”

G3’ün yerine Mehmetçik 1

Türkiye’nin ilk Milli Piyade Tüfeği projesinde ise sona geldiklerini anlatan Osman Okyay, şu bilgileri verdi:
“Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun ana yükleniciliğinde Türkiye’nin geliştirdiği ilk otomatik piyade tüfeğini üretiyoruz. İlk prototiplerimiz çıktı. Ürün kalifikasyonu için ilk 50’lik üretimimizi yaptık ve bütün testleri başarıyla geçtik. Üretim hattı kalifikasyonu fazında ürettiğimiz 200 adet tüfek de tüm testleri başarı ile geçti.”

300 gram hafif

Yeni tüfeğin şu anda kullanılan G3’lerden 300 gram daha hafif olacağını belirten Okyay, 7.62’lik kalibreye sahip tüfeğin adının ise ‘Mehmetçik 1’ olarak düşünüldüğünü ifade etti. Okyay, tüfeğin üretim kapasitesinin yıllık 20 bin adet olduğunu kaydetti.

Yine aynı şekilde Modern Makineli Tüfek Projesi’nde de tasarım aşamasında olduklarını dile getiren Okyay, “Milli Piyade Tüfeği’ne göre biraz daha faz farkıyla başlamış bu projede de tasarım faaliyetleri sürüyor” dedi.

Haberin Devamı