Gazete Vatan Logo

Kaş dünyanın en iyi dalış şehri oluyor

Türkiye’nin tatil cenneti Kaş dalış turizminde dünyaya açılıyor. Kaş’ta dalış noktaları için bir tekne ve tank batırıldı.

Kaş dünyanın en iyi dalış şehri oluyor

20. Uluslararası Likya/Kaş Kültür ve Sanat Festivali 30 Haziran - 2 Temmuz tarihleri arasında düzenlendi yerli yabancı binlerce turisti ağırladı. Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer ilçenin tanıtımı için üstün bir gayretle çalışıyor. Bu nedenle festival veya diğer etkinlikler kapmasında her programda en önde yer almasının yanında 7'den 70'e herkesle birebir temas ederek festival izlenimlerini dinliyor, eksik bulunan noktaların giderilmesi için talimat veriyor. Kaş Kaymakamı Bilgihan Bayar'da aynı Halil Kocaer gibi Kaş'ın tanıtımına kendini adayanlardan. Kaş'ta hem kültürel seyahatlerle antik çağları keşfetmek isteyenler, hem sualtının büyülü dünyasını görmek isteyenler için sonsuz alternatifler bulunuyor. Bunlar dışında ise nehirde kano yapmak, yamaç paraşütüyle adrenalin dolu bir deneyim yaşamak ve yapılacak mavi turlarla eşsiz bir tatil yaşamak isteyenlerin ilk tercihi oluyor.

Dalış severler için tank batırıldı

Son dönemde özellikle dalış turizminde yükselişe geçen Kaş dünyanın bir numarası olmaya da aday. Kaş Kaymakamı Bilgihan Bayar "Yakın zamanda bir sualtı müzesi kurmayı planlıyoruz. Bu ve diğer bazı projelerimizle Kaş’ı dünyanın en iyi dalış şehri yapmayı planlıyoruz" diyor. Kaş Belediyesi ve Kaymakamlık dalış turizmini geliştirmek için Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) ve Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu (CMAS) ile bazı çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda ilçede kurulan 'Kaş Başka CMAS Training Centre’ ile sualtı sportif aktivitelerinde kullanılması için antrenman merkezi hayata geçirildi. Ayrıca emekli olmuş bir tankın batırılıp dalış severlerin hizmetine sunulması da dalış turizmini daha da hareketlendirmiş durumda.

Haberin Devamı

Turist sayısı düşmüyor artıyor

Kaş Belediyesi ve Kaymakamlığı sportif aktivitelere de çok önem veriyor. Futbol, basketbol, hentbol, güreş, tekvando, judo, jimnastik, koşu, okçuluk, yelken, yüzme, dalış ve benzeri spor dallarında çalışmalarını sürdüren yetkililerin amacı çocukların ve gençlerin doğru ellerde yetiştirilmesini sağlamak. Bu konuda çocuklar festivallerde düzenlenen yarışlarla spora teşvik ediliyor. Turizmin bir adım gerilediği dönemde bile Kaş bundan hiç etkilenmemiş bir yer. Bilgihan Bayar bu konuyu şöyle açıklıyor; "Turizm sektörünün sıkıntı çektiği 2016 yılında bile ilçemiz geçmiş yılları aratmayan bir yıl geçirdi. Bunun en büyük nedeni Kaş’ın kendine has bir marka değerinin olması ve buna bağlı olarak müdavimlerinin Kaş’tan vazgeçememeleridir. Bu yüzden her zaman gelen turist sayısından

Haberin Devamı

memnunuz".

Likya doğa yürüyüşleri uzunca yıllardır bilinen ve Avrupalı turistlerin en çok dikkatini çeken etkinliklerden. Likya yollarının yürünmesi hem kültür-sanat festivali, hem de yemek festivali Kaş ve Kalkan’ın tanınırlığına büyük katkı sağlıyor.

Dalışa gelenlere yüzde 10 indirim yapılıyor

Dalış için Kaşa gelmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin ‘dortmevsimkas’ sitesi üzerinden kendilerini tanımlatmaları durumunda, Kaymakamlık turistleri dalış okulları, kafe ve restoranlarda %10 indirim, otellerde ise sabit fiyat uygulamasıyla destekliyor.

Haberin Devamı

Görülmesi gereken beş yer

Kaş

Kalkan

Kaputaj ve Patara sahilleri

Saklıkent kanyonu

Gömbe yaylası

Kaş Kaymakamı Bilgihan Bayar, ilçenin gelişimi ve dalış turizmi konusunda yaptıkları çalışmaları anlatarak sorularımızı cevapladı...

Kaş hem dünyada hem de ülkemizde yeterli değeri ve ilgiyi sizce görüyor mu? Gelen yerli ve yabancı turist sayısından memnun musunuz?

Kaş ilçemiz hem ülkemizde hem de uluslar arası alanda hak ettiği ilgiyi görmekte. Şöyle ki; turizm sektörünün sıkıntı çektiği 2016 yılında bile ilçemiz geçmiş yılları çok da aramayacağı bir yıl geçirdi. Bunun en büyük nedeni ise Kaş’ın kendine has bir marka değerinin olması ve buna bağlı olarak müdavimlerinin Kaş’tan vazgeçemeyişleri. Özetle, gelen turist sayısından ve daha da önemlisi kişi profilinden oldukça memnunuz.

Dalış turizmi geçmiş yıllara göre ne durumda ve siz bu konuda ne gibi atılımlar yapıyorsunuz?

Dalış turizmi açısından hem kalite hem de sayısal veriler bazında Kaş, ülkemizin en iyisi olmuş ve olmaya da devam ediyor. Son bir iki yıl geçici daralmaların olduğunu gözlemliyoruz ancak kısa sürede toparlanacağına eminiz. Dalış turizmimizi geliştirmek için Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) ve Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu (CMAS) ile beraber bazı çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda ilçemizde ‘Kaş Başka CMAS Training Centre’ kuruldu. Bu merkezin sualtı sportif aktivitelerinde kullanılması için taraflarca gerekli protokoller imzalandı ve antrenman merkezi hayata geçirildi. Ayrıca sayın valimiz Münir Karaloğlu önderliğinde emekli olmuş bir tankımız batırılıp dalış severlerin hizmetine sunuldu. Daha birçok projenin hayata geçirilmesi için çalışmalarımız devam ediyoruz.

Haberin Devamı

Hem Kaş Belediyesi hem de Kaş Kaymakamlığı olarak spor faaliyetlerine büyük önem veriyorsunuz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Hem belediye hem kaymakamlık olarak sportif aktivitelere çok önem veriyoruz. Futbol, basketbol, hentbol, güreş, tekvando, judo, jimnastik, koşu, okçuluk, yelken, yüzme, dalış ve benzeri spor dallarında çalışmalarımız var. Spora önem vermemizin nedeni geleceğimiz olan çocuklarımız ve gençlerimizin doğru yerlerde ve doğru ellerde yetiştirilmesini istememizdir.

Likya doğa yürüyüşleri, yemek ve kültür festivaline olan katılım Kaş'ın tanıtımına ne kadar etki ediyor?

Likya doğa yürüyüşleri uzunca yıllardır bilinen ve Avrupalı turistlerin çok dikkatini çeken marka değeri yüksek bir faaliyet. Bir oran vermek yanıltıcı olabilir ancak hem Likya yollarımızın yürünmesi hem kültür-sanat festivalimiz ve de yemek festivalimiz Kaş ve Kalkan’ın tanınırlığına büyük katkıda bulunuyor.

Yakın zaman içindeki yeni projeleriniz ve amaçlarınız neler?

Yakın zamanda bir sualtı müzesi kurmayı planlıyoruz. Bu ve diğer bazı projelerimizle Kaş’ı dünyanın en iyi dalış şehri yapmayı planlıyoruz.

Kaymakamlık, gelen turistlere hangi koşullarda ne gibi kolaylıklar sağlıyor? Yüzde 10 indirim olacağından bahsetmiştiniz detaylarını alabilir miyim?

Yüzde 10’luk indirim (discount) sistemimizin işleyişi: dalış için ilçemize gelmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin ‘‘dortmevsimkas’’ internet sitesi aracılığı ile kendilerini tanımlatmaları durumunda dalış okulları, kafe ve restoranlarda %10 indirim, otellerde ise sabit fiyat uygulaması ile kendilerini ekonomik olarak desteklemiş bulunuyoruz. Bu sistemin işleyişine, yaptığımız denetimlerle kaymakamlık olarak garanti veriyoruz. İşleyişin ayrıntılarına site üzerinden kolaylıkla ulaşılabilir.

Sizin Kaş'ta gezilecek top 5 listeniz neresi olur? Mutlaka nereler görülmeli?

Görülmesi gereken beş yer: Kaş, Kalkan, Kaputaj ve Patara sahilleri, Saklıkent kanyonu ve Gömbe yaylası.