Gazete Vatan Logo
Magazin Dünyanın en iyi 6 fırıncısından biri

Dünyanın en iyi 6 fırıncısından biri

Dünyanın en önemli ekmek ustalarının yarıştığı ve Paris’te gerçekleşen Bakery Masters’ın bu yıl tarihinde ilk kez Türk bir fırıncı da yarıştı. 30 yıldır fırıncı olan Osman Gündüz, Lesaffre desteği ile dünyanın en iyi 6 fırıncısı arasında yer aldı ve Türk ekmeklerini dünyaya tanıttı

Dünyanın en iyi 6 fırıncısından biri

Paris’te sıradan bir akşam üzeri fırınların önlerinde baget ekmeklerini almak için kuyruğa girmiş insanlarla karşılaşırsınız. Dünyanın en fit kadın ve erkeklerinin yaşadığı bu şehirdeki ekmek tüketimi de oldukça yüksektir. Sabah kahvaltısında yenilen kruvasanı da eklersek Fransa, fırıncılığın gelişmesini sağlayan temel ülkelerden biri. Ekmeğe yemek masalarında bu kadar önem veren bir ülkede dünyanın en önemli ekmek fuarlarından biri Paris Europain Show gerçekleşiyor. Ekmeğe ya da hamur işine dair aklınıza gelen ya da gelmeyen her ayrıntı bu fuarda bir araya geliyor. Burada ekmeğin ustalarını da ağırlıyorlar. Fuar kapsamında düzenlenen dünyanın en prestijli yarışmalarından biri olan Bakery Masters’da ise ekmeğin yaratıcılıkla sadece doyurucu olmadığını, sağlık ve sanatsal anlamda da ön plana çıkacağını bize gösteriyorlar. Yarışma bu yıl ise ilk kez Türk bir fırıncıyı ağırladı. Malumunuz bizim yemek kültürümüzde de ekmeğin çok önemli bir yeri var. Osman Gündüz, 12 ülke arasından yarışmada yarışacak altı fırıncıdan biri olduğunu öğrendiği andan beri çok özel bir hazırlık sürecine giriyor. 30 yıldır fırıncılık yapan Gündüz, ayrıca Türkiye Fırıncılar Milli Takımı’nda da yer alıyor. Gündüz, “Benim için Türkiye’den yarışmaya katılma hakkı kazanan ilk ve tek fırıncı olabilmek başlı başına büyük bir gurur kaynağıydı. Dört yıl boyunca Lesaffre Baking Center’ında özel olarak ekmekler hazırladık ve en iyi tarif ile Paris’te yer almaya çalıştım” diyor.

Haberin Devamı

Bakery Masters, üç ayrı kategoriden oluşuyor. Osman Usta ise “Besleyici Ekmek Yapımı”nda yarışıyor ve dört çeşit ekmek yapıyor. Kastamonu’nda üretilen siyez unuyla yapılan ekşi ekmeği dünyaca ünlü bakery şeflerine tanıtıyor. Ülkelere ait ekmeğin yarıştığı kategoride ise Osman Usta yaptığı pide ile dikkat çekiyor. Klasik Ramazan pidesinin içine pastırma ve kaşar peyniri koyuyor. İnovasyon ürün aşamasında ise kalorisi ve protein oranı düşük, lif ve besleyicilik oranı yüksek bir ekmek yaparak Türk lezzetlerini sunuyor.

Marka olarak Türk fırıncılarına inancımız tam

Haberin Devamı

Hüç şüphesiz yarışmada yer alması için büyük destek ise ekşi maya ve maya endüstrisinin önemli markalarından biri olan Lesaffre’dan geliyor. Markanın Yurtiçi Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Pınar Çakır, “Yarışma tarihinde ilk kez Türkiye’den bir fırıncı yarıştı ve dünyanın en iyilerinin arasına adını yazdırdı. Lesaffre olarak, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de fırıncılık sektörünün ve sektör çalışanlarının gelişimine destek veriyoruz ve fırıncılık mesleğinin prestij kazanarak geleceğe taşınmasının önemine inanıyoruz. Osman Usta’nın yeteneğini, potansiyelini ve azmini 2014 yılında düzenlediğimiz milli takım seçmelerinde keşfettik. 2014 yılından bu yana da bu potansiyeli daha yüksek noktalara taşımak için onu desteklemeye devam ettik. Osman Usta’nın uluslararası arenada dereceye girmesinden dolayı büyük onur ve mutluluk duyduk. 4 yıldır yürüttüğümüz bu süreç bize gösteriyor ki, gerekli imkanlar sağlandığında Türkiye’den bir fırıncının adı dünyaya duyurabilir. Osman Gündüz’ün tüm fırıncılar için ilham kaynağı olmasını diliyoruz” dedi. Küçük bir fırın dükkanından dünyaya ekmeğini tattırmak isteyen birçok başarılı fırıncıya sahip olduğumuzun farkındayız. Özellikle son dönemde üçüncü nesil kahvecilere ek olarak hayatımıza giren ekşi maya ekmekler ise bu azmin en iyi örneklerinden biri. Fırıncılık eski moda bir meslek olarak gözükse de günümüzün gelişmekte olan önemli iş kollarından biri. Europain Fuarı’nda gördüğüm çeşitler ise bunun kanıtıydı. Ekşi maya ekmek ön yargılardaki gibi kilo aldıran bir gıda olmaktan çıkıyor, doyurucu ve sağlıklı bir besin oluyor.

Haberin Devamı

Yöresel tatlarımızı sunduk

Yarışmaya hazırlık süresince ise Osman Gündüz’ün eğitim koçluğunu Lesaffre Baking Center Direktörü Ayten Çalışkan üstlendi. Çalışkan, “Osman Usta ile Milli Takım seçmelerine katıldığı 2014 yılından bu yana tanışıyoruz. Onun ne kadar azimli ve işini seven bir fırıncı olduğunun çok yakın tanığıyım. Birlikte geçirdiğimiz 4 sene boyunca verdiğimiz uygulamalı eğitimlerle Osman Usta, mesleki anlamda gelişim gösterirken, bu işin inovasyon kısmında da oldukça başarılı oldu ve bunu yarışmada da sergiledi. Yoğun bir şekilde sürdürdüğümüz çalışmalarımızın karşılığını aldığımız için çok mutlu ve gururluyum” dedi.
Yarışmayı Hollandalı ekmek ustası kazandı. Bizim için önemli olansa Türk bir fırıncının dünyaya lezzetlerimizi tanıtması oldu. Ülkemizdeki malzemelerle hayal ve lezzet gücünü kullanarak nasıl olağanüstü tatlar ortaya çıkarılabileceğine de şahit olduk. Gündüz ise bundan sonra yine en iyi ekmekleri yapmaya devam edecek.

Haberin Devamı