Gazete Vatan Logo

Dünyanın en etkili 100 kişisinden biri

TIME Dergisi tarafından hazırlanan "dünyanın en etkili 100 kişisi" anketinde Başbakan Tayyip Erdoğan da var

ABD'nin prestijli dergilerinden TIME, "dünyanın en etkili 100 kişisi" ni seçti. Derginin bugün çıkacak sayısında yer alan listede Başbakan Tayyip Erdoğan da var. İngiltere'de yayımlanan The Independent on Sunday Gazetesi, merkezi New York'ta bulunan derginden büyük bir ekibin 4 ay boyunca geceli-gündüzlü çalıştırarak bu çok önemli listeyi oluşturduğunu, 100 ismin alanlarına göre ayrıldığını yazdı.

Independent: Blair'in olmaması süpriz
"Liderler ve Devrimciler" listesinin başına ABD Başkanı Bush yerleşirken, bu listede Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Irak'taki din adamlarından Ali Hüseyni Sistani, Japon ekonomist Toşişiko Fukui, El Kaide üyesi Ebu Musa El Zerkavi, BM Genel Sekreteri Kofi Annan, ABD Başkanı'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD ordusu generallerinden John Abizaid, Kuzey Kore lideri Kim Jong-il, Microsoft Başkanı Bill Gates, Papa II. Jean Paul, Hindistan Başbakanı Atal Bihari Vajpayii, BM görevlisi Louise Arbour, ABD başkan adayı John Kerry, Mozambik Başbakanı Luisa Diogo, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Sağlık Bakanı Vu Yi ve El Kaide lideri Usame Bin Ladin de var. İngiltere Başbakanı Tony Blair'in listede olmamasını "sürpriz" olarak yazan Independent on Sunday; bunun Blair cephesinde hayal kırıklığı olacağı yorumunu da yaptı.

Erdoğan devrimci ve liderlerde
Time'ın listesi 5 kategoriye ayrılıyor: Liderler ve devrimciler, sanatçılar, kahramanlar ve ikonlar, bilimadamları ve düşünürler, işadamları ve büyük güç sahipleri. Her kategoride 20 ismin yer aldığı listede Tony Blair, Almanya Başbakanı Schröder ve Fransa Cumhurbaşkanı Chirac gibi batılı politikacıların açıkta kalması büyük sürpriz olarak görülüyor.

Sanatçılar
TIME Dergisi, dünyanın en etkili sanatçıları arasında modacı John Galliano, Oskar ödüllü sinema yönetmeni Peter Jackson, aktör Sean Penn ve Arif Mardin'in keşfi 8 Grammy'li şarkıcı Norah Jones'e yer verdi. Hollywood'un 'kızıl güzel'i Nicole Kidman da oyunculuğuyla en etkili listesine sanatçılar kategorisinde girmeyi başaran isimlerden...

İşadamları
Derginin dünyanın en etkili işadamları olarak gösterdiği isimler arasında Hewlett-Packard CEO'su Carly Fiorina, El Cezire TV kanalı, FIFA Başkanı Stepp Blatter, Google kurucuları Sergey Brin ve Larry Page, Apple CEO'su Steve Jobs ve dünyaca ünlü medya patronu Rupert Murdoch de bulunuyor.

Kahramanlar
Bu kategoride yer verilen 20 kişi arasında Nelson Mandela, Ürdün Kraliçesi Raina, İranlı insan hakları savuncusu Şirin Ebadi, İrlandalı rock sanatçısı Bono, sinema yönetmeni Mel Gibson, ABD'li TV sunucusu Oprah Winfrey ve Kaliforniya Valisi aktör Arnold Schwarzenegger yer alıyor.

Bilimadamları
Linux bilgisayar sistemi yaratıcısı Linus Torvalds'ın da bulunduğu, dünyanın en etkili "bilimadamları ve düşünürler" arasında fizikçi Edward Witten, Amerikan kalp-damar uzmanı Paul Ridker, Alman felsefeci Jurgen Habermas, Prof. Bernard Lewis, İsviçreli felsefeci Tarık Ramadan, Alman Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ile Bill ve Hilary Clinton da seçildi. Clintonlar'ın çift olarak listede yer alması dikkat çekti.

Haberin Devamı