Gazete Vatan Logo

Dünyanın En Büyük Müzesi: Türkiye’de alkol tartışması

Türkiye Yeşilay Cemiyeti, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan, projenin destekçilerinden Anadolu Efes ile alkol bağlantısı nedeniyle sponsorluk ilişkisini sonlandırmasını istedi

Türkiye Yeşilay Cemiyeti, ‘Dünyanın En Büyük Müzesi: Türkiye’ projesinin destekçilerinden Anadolu Efes’in sponsorluğunun iptal edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yazı gönderdi. Bakanlığa gönderilen yazıda, “bir alkollü içecek türüyle özdeşleşmiş” Efes markasının bir projede yer almasının ilgili kanuna aykırı olduğu ve etik olarak da uygun olmadığı öne sürüldü.

Yeşilay’ın itirazı

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, işbirliğinin, Yeşilay’ın 1920’den beri ülke genelinde sürdürmekte olduğu alkol bağımlılığı ile mücadelesine zarar verdiğini ifade ederek, “Alkol düzenlemesine ilişkin 6487 sayılı kanunun ilgili maddesine göre alkol markaları hiçbir etkinliğe sponsor olamaz. Yasa hükmüne göre alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamaz” değerlendirmesinde bulundu.

Karaman, her ne amaçla yapılırsa yapılsın sponsorluğun temel amacının marka değerini yükseltmek olduğunu söyledi. Sponsorlukların, firma ve markaların pazarlama ve iletişim hedeflerini gerçekleştirmek için yoğun olarak kullandıkları bir pazarlama şekline dönüştüğünü kaydeden Karaman, “Televizyon ve radyoda yayın yasağıyla karşılaşan sigara ve alkol firmaları, hedef kitlelerine hitap etmek amacıyla çeşitli sportif, kültürel ve sosyal alanlarda sponsorluk faaliyetlerine ağırlık vermeye başladılar” dedi.

Haberin Devamı