Gazete Vatan Logo

Dünyanın en büyük mezarlığı!

Libya’dan yeni bir hayat umuduyla Avrupa’ya açılan göçmenlerin bulunduğu iki bot, 15 deniz mili açıkta alabora oldu. En az 240 göçmen hayatını kaybetti

Dünyanın en büyük mezarlığı!

Afrika’nın en fakir bölgelerinde yaşayan ve Avrupa’da kendilerine yeni bir hayat kurabilmek umuduyla ellerindeki son parayı da insan kaçakçılarına veren yasa dışı göçmenlerin rüyası bir kez daha sulara gömüldü. Libya’nın 15 deniz mili açığında meydana gelen faciada, iki ayrı göçmen botu alabora oldu. Bölgedeki arama-kurtarma çalışmalarında yer alan bir İspanyol sivil toplum kuruluşuna ait botun onlarca göçmenin cesedini denizden çıkardığı ve iki ayrı göçmen botunun battığına dair alarm verdiği kaydedildi.

Hepsi çok genç...

Örgütün yetkilisi Laura Lanuza, çıkarılan cesetlerin hepsinin genç olduğunu ve büyük ihtimalle boğulduklarını belirtti. Lanuza, göçmen kaçakçılarının teknelere fazla insan koydukları için ölenlerin sayısının 240’tan fazla olabileceğini söyledi. Roma’daki Sahil Güvenlik Komutanlığının kayıp sayısını teyit ettiği belirtildi. İtalyan sahil güvenlik ekiplerinin de katıldığı arama-kurtarma çalışmalarına bölgedeki çok sayıda geminin yardımcı olduğu ancak deniz ve hava koşullarının çalışmaları güçleştirdiği aktarıldı.

Haberin Devamı

Geçen yıl 5 bin göçmen öldü

Akdeniz’de düzensiz göçün en aktif güzergahlarından olan Libya ile İtalya arasındaki bölümünde, geçen yıl 5 bini aşkın göçmen, denizi geçmek isterken hayatını kaybetmişti. İtalyan sahil güvenlik ekipleri yalnızca son birkaç gün içinde 40’tan fazla kurtarma operasyonu yaptı. Uluslararası Göç Örgütü bu yıl şimdiye kadar 20 binden fazla göçmenin Akdeniz üzerinden kaçak olarak İtalya’ya gittiğini belirtiyor.

BİR FACİA DA KUŞADASI’NDA

Cesetler kıyıya vurdu

Aydın’ın Kuşadası ilçesi açıklarında, yasa dışı yollardan Yunan adalarına geçmeye çalışanları taşıyan lastik botun batması sonucu, 11 kaçak yaşamını yitirirken, 9 kişi kurtarıldı. Alınan bilgiye göre, Davutlar Mahallesi Sevgi Plajı açıklarında 5 kişi kapasiteli lastik bir botla Yunanistan’ın Sisam adasına kaçmaya çalışan ve aralarında 5 çocuğun da bulunduğu Suriyeli göçmenleri taşıyan lastik bot battı. Göçmenleri taşıyan lastik botun battığı ihbarı üzerine Kuşadası Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı’na bağlı ekipler hemen havadan ve denizden arama kurtarma çalışmasına başlattı. Kayıp olan 3 mülteci aranırken yaralı olarak kurtarılan 7 kişi ambulanslarla Kuşadası Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Kurtarılan mültecilerin ifadelerinden elde edilen bilgiye göre botta 22 mülteci bulunuyordu.

Haberin Devamı

Bütün ailem öldü

Batan tekneden sağ kurtulan Suriyeli Cahit Şeyho (38), 5 yıl önce Suriye’nin Afrin kentinden Türkiye’ye geldiklerini, Yunan adalarına geçmek için yaklaşık bir hafta önce kişi başı 500 avroya kaçakçılarla anlaştıklarını söyledi. Şeyho, “3 gün burada kaldık. Bugün geldiler, çıkıyoruz dediler. Sahile gittiğimiz zaman yelek istedik, ‘gerek yok zaten deniz güvenli’ dedi. Sonra tekne battı. Kaçakçı ve kaptan kaçtı. Eşim, iki kız kardeşim, iki çocuğum öldü, bir bebeğimiz kaldı. Eşimin iki kız kardeşi de öldü” ifadelerini kullandı.