Gazete Vatan Logo

Dünyanın dev bankaları sapır sapır dökülüyor

Dünyanın en büyük yatırım bankalarını yutan finansal tsunami, can almaya devam ediyor

ABD’deki batıklara ise dün Wachovia katıldı. Citigroup, ABD Hükümeti tarafından el konulan Wachovia finans grubunu tüm iştirakleriyle satın alma konusunda prensip anlaşmasına varıldığını resmen açıkladı. Wachovia’nın da ortadan kalkması ile ABD’de mevduat toplayan sadece 3 büyük banka kaldı. Bu arada dün kurtarma paketinin onaylanmamasıyla kaderini buna bağlayan bazı bankaların iflas bayrağını çekme ihtimalleri daha da arttı

Fortis kamulaştırıldı sırada Dexia mı var?

ABD’de yüksek riskli konut kredisi sektöründe başlayan kriz, önceleri Avrupa bankalarını etkilemez iken daha sonra, küresel likidite sıkıntısının başgöstermesi nedeniyle Avrupa bankaları da bu krizden etkilenmeye başladı. Benelux ülkeleri yani Belçika, Hollanda ve Lüksemburg, 11.2 milyar euro koyarak Fortis’i kamulaştırdılar.

AB’nin Rekabetten Sorumlu Üyesi Neelie Kroes ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet’nin de katılımıyla önceki gece geç saatlere kadar Fortis için çıkış yolu arayan Benelüks ülkeleri, piyasalardaki tedirginliğin de etkisiyle ödemelerini yapmakta zorlanan bankaya ortaklaşa 11.2 milyar euro aktarmayı seçti. Belçika Başbakanı Yves Leterme tarafından basın toplantısıyla açıklanan kurtarma planına göre Fortis’in her 3 ülkedeki birimlerinin yüzde 49’u kamuya devredilecek. Fortis’e Belçika 4.5 milyar euro, Hollanda 4 milyar euro ve Lüksemburg 2.5 milyar euro ödeyecek.

512 milyon $ zarar

Fortis’te yaşanan krizin ardından gözler Avrupa’nın bir diğer önemli bankası Dexia’ya çevrildi. Belçika merkezli Dexia’nın nakit sıkıntısı içinde olduğu iddiasının dün Fransız Le Figaro gazetesinde adı açıklanmayan bir banka yetkilisine dayanarak verilmesinin ardından bankanın hisseleri gerilemeye başladı. Dexia’nın ABD’deki operasyonlarında büyük zarar ettiği ve Belçika-Fransa hükümetlerinin bu bankayı kurtarmak için harekete geçmeye hazırlandığı bilgisi hisselerin gün sonunda yüzde 30’a yakın değer kaybetmesine sebep oldu. Belçika Başbakanı Yves Leterme de Dexia yönetimiyle birkaç gündür görüştüklerini doğruladı. Ancak durumun Fortis kadar vahim olmadığını söyledi. Dexia’nın ABD’deki mortgage krizinden 512 milyon dolar zararla ayrılması bekleniyor.

Mecburiyetten Wachovia’nın yeni sahibi Citi

ABD Hükümeti bastırınca Citigroup aslında finansal göstergeleri böyle bir satın almaya müsait olmadığı halde Wachovia’yı devraldı. Citigroup ABD Hükümeti tarafından el konulan Wachovia finans grubunu tüm iştirakleriyle satın alma konusunda prensip anlaşmasına varıldığını resmen açıkladı. Halen mevduat olarak yüzde 9.8’lik pazar payına sahip olan Wachovia bankacılık grubunun satın alınmasıyla Citigroup’un mevduat hacminin 1.3 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşacağı ve bu rakamla toplam mevduat olarak ABD’nin en büyük bankası olacağı bildirildi.

Citigroup New York merkezli olarak yaptığı açıklama ile anlaşmanın detaylarını kamuoyuna duyurdu. Buna göre Citigroup satın alma karşılığında 2.1 milyar dolar öderken, Wachovia bankasının 52 milyar dolara ulaşan borçlarını üstlenecek. Citigroup Wachovia’nın ve bağlı iştiraklerinin 700 milyar doları aşan aktiflerini ve pasiflerini devralacak. FDIC ise Wachovia Bankası’nın 312 milyar dolara ulaşan mortgage kaynaklı sorunlu aktifleri kapsamında Citigroup için zarar kalkanı oluşturacak. Citigroup bu sorunlu aktifler nedeniyle oluşabilecek zararlardan ilk yıl 12 milyar dolara kadar sorumlu olurken, gelecek üç yıl için ise zarar sorumluluğu her yıl için 4 milyar dolarla sınırlanacak

İzlanda ve Danimarka’da da bankalar battı, Almanya’da
yeni çözülmeler bekleniyor


İzlanda Hükümeti, sıkıntıdaki ülkenin üçüncü büyük bankası Glitnir Bankası’nı devletleştirdi. Hükümet, zor durumdaki bankanın yüzde 75’lik hissesini devraldı. Glitnir Bank’ın, 10 ülkede faaliyet gösterdiği belirtiliyor.

İskandinav ülkelerindeki bankalar da sıkıntıda. İsveç’in Nordea AB ve Danimarka’nın Spar Nord Bank ile Arbejdernes Landsbank, mali sıkıntıdaki Danimarka bankası Roskilde Bank’ın 21 şubesini 108 milyon dolara, mevduat hesabıyla, bankanın kredi hesabını da 3 milyar dolara satın alacakları açıklandı. Bu arada önümüzdeki günlerde sıranın Alman bankalarına geleceği konuşuluyor. Commerzbank ve Hypo Bank’ın adı sıkıntıdaki bankalar arasında ilk sırada gösteriliyor.

Kurtarma planına onay çıkmayınca dev banka hisselerinden kaçış arttı

BankalarI batık kredilerden temizlemeyi amaçlayan 700 milyar dolarlık kurtarma paketinin dün Temsilciler Meclisi’nde reddedilmesi gözlerin yeniden zor günler geçiren dev bankalara çevrilmesine neden oldu.

Her geçen gün yeni bir bankanın battığı haberleri gelirken 700 milyar dolarlık paketin onaylanmamasının ardından batık banka sayısının artmasından korkuluyor. Kurtarma paketiyle ilgili olarak dün yaşanan şok gelişmenin ardından New York Borsası’ndan bankacılık hisseleri hızla düşüşe geçti. Wachovia’nın bankacılık faaliyetlerini almak zorunda kalan ABD’nin en büyük bankası Citigroup’un hisseleri dün yüzde 11.9 değer kaybetti. Wachovia’nın ardından “sıradaki banka” olarak görülen National City’nin hisseleri dün yüzde 56.3 geriledi. JP Morgan Chase hisseleri yüzde 15, Wells Fargo hisseleri ise yüzde 11 değer kaybetti.

New York Borsası’nda işlem gören Avrupalı banka hisseleri de dün hızla geriledi. RBS hisseleri yüzde 31, UBS hisseleri yüzde 21, Barclays hisseleri yüzde 9 düştü.

Haberin Devamı