Gazete Vatan Logo

Dünyanın çok gerisindeyiz!

Dil bilme konusunda Türkiye nerede?

İngilizce kurslarıyla ilgili reklamları adım attığımız her yerde, otobüs duraklarında, metrobüste, bilboardlarda görmek mümkün. Peki, öğrenciler ve İngilizce öğrenmek isteyenler kurs tercihi yaparken nelere dikkat etmeli? Hangi metodları uygulayarak kendilerini geliştirmeli? The Lira'dan Doğucan Cömert, W.O.L.A Yönetim Kurulu Başkanı Pelin Temelli ile biraraya geldi. Temelli, spesifik alanlarda eğitim verdiklerini ve İngilizce öğrenmek isteyen kişi ve kurumlara Win-Win (kazan-kazan) sistemi ile hizmet vermeyi amaçladıklarını söyledi.

World of Language Academy olarak çalışma sisteminizi anlatır mısınız?

World Of Language Academy olarak kısa sürede spesifik alanlarda uzmanlaşmış ve kısa sürede çok aranılan bir İngilizce ve fakülte dersleri eğitimleri veren bir akademi olmamızın sebebi çalışma sistemimiz. W.O.L.A. olarak İngilizce öğrenmek isteyen kişi ve kurumlara Win-Win (kazan-kazan) sistemi ile hizmet vermeyi amaçlıyoruz.

Siz bir lisanı öğrenirken maddi ve manevi fedakârlıkta bulunursunuz. Daha sonra bu eğitiminiz size hayatınızda maddi olanak ,manevi yükselme ve toplumda saygınlık getirir. Eğitimlerimizde hedeflenen alanlara göre örneğin, üniversite hazırlık öğrencilerinin hazırlık sınıflarını atlamalarına yönelik (proficiency eğitimleri), kurumlara özel hazırlanan programlarla “Business English” ve “Pazarlama- Satış-Toplantı Yönetimi” eğitimleri, ÜDS-KPDS-TOEFL-IELTS-TOEIC sınav programları eğitimleri gibi eğitimlere yönelik ayrı ayrı hazırladığımız digital sistemler ve eğitim sistemimiz, hafıza teknikleri yöntemleri ile hızlı sonuçlar almaktayız. Bu sayede W.O.L.A.'da grup eğitiminde dahi kullandığımız dijital sistemler sayesinde kursiyerlerimizin İngilizce'yi bireysel olarak öğrenmelerini sağlamaktayız .

Spesifik alanlarda eğitim verdiğinizi belirttiniz, bu alanlar nelerdir?

En yoğun talep gören eğitimlerimizden bir tanesi, üniversite hazırlık öğrencilerinin hazırlık sınıflarını atlamalarına yönelik proficiency eğitimleri. Akademik İngilizce eğitimlerimizin uygulandığı bu sistemde, öğrencilerimize writing(essay writing), speaking, grammer ve reading eğitimlerini vermekteyiz. Burada önemli olan nokta her üniversitenin sınav sistemi ve eğitim içeriği birbirinden farklılık göstermektedir. Bu farklılıklar beklenen taleplerin üniversiteye göre farklılaşmasından kaynaklanmaktadır. Hatta her üniversitede her seviyenin İngilizce eğitim içeriği birbirinden farklıdır. Bu müfredatlara hakim olup, her öğrenciyi ayrı ayrı hazırlamak gerekmektedir.

Kurumlarla ve bireysel olarak çalışan kesimle yaptığımız eğitimler Business English eğitimleri ve de sınav eğitimleri. Kurumların çalışanlarından istediği TOEFL-IELTS-TOEIC-ÜDS-KPDS gibi belgeler mevcut. Bu sınav programlarının kazanılması hususunda ki eğitimlerimiz ve de hedefe yönelik programladığımız Pazarlama-Toplantı yönetimi-Satış terminolojisi hakim olan speaking-business english eğitimlerimiz yoğun olarak devam etmekte.

Ayrıca pilotlarımız için (Level 4 sınavına hazırlık) ve hostes ve hostes adaylarımız için olan eğitimlerimiz uzun zamandır yoğun olarak devam etmekte. Çok başarılı sonuçlara ulaştık. Bu alanda eğitim vermek son derece özel ve spesifik bir alan, uzmanlık isteyen alanlardan bir tanesi.

Polislerimiz için mesleki İngilizce ve yurtdışı sınavlara hazırlık eğitimleri veriyoruz ve bu alanda W.O.L.A. tarafından yayımlanan ”Polisler İçin Mesleki İngilizce ve BM sınavlarına ve Yurtdışı Misyon Koruma Sınavlarına Hazırlık” kitabımızın da 2. baskısını yaptık.

Eğitim sisteminiz nasıl işliyor?

W.O.L.A., grup eğitiminde dahi kullandığı dijital sistemler sayesinde İngilizce'yi bireysel öğrenmenizi sağlamaktadır. Öğrenci adayları seviye tespit sınavından sonra kişisel ihtiyaca yönelik hazırlanmış eğitim sistemi ve ders metodları ile eğitime başlar.

Dersler, öğrencilerin sosyal uyum saatlerine göre düzenlenebilmektedir. W.O.L.A.'da öğrencileri istedikleri taktirde kurs zamanı dışında eğitim verilen kurs binasında ayrı odalarda ödevlerini dinlenerek yapabilir ve ya gördüğü dersleri tekrarlayabilir.

W.O.L.A. öğrencileri istedikleri taktirde kurs dönemi çerçevesinde diğer sınıf derslerine hiçbir ücret ödemeden katılarak dersleri tekrarlayabilirler.

W.O.L.A. Öğrencileri İngilizceyi nerde ne şekilde kullanacakları konusunda eğitmenlerde sosyal ortamda destek alırlar ve pratik yapma imkânı bulurlar .Öğrenciler haftanın belli günlerinde İngilizce sinema ,tiyatro,internet sayfalarında gezinme gibi sosyal ortamlarda uygulama yapabilirler.

W.O.L.A da öğrencilerimiz serbestçe eğitmenlerle her zaman kendi seviyelerini ölçümleme yaptırarak nelere ihtiyaç duyduğunu şahsen belirleyip o alanda yapması gerekenleri öğrenerek bireysel yoklama sistemi yaratabilirler.

Öğrencilerin belirlenen günlerde konuşma dersinde kamera kaydı yapılarak konuşmalarındaki eksiklikleri şahsen görmeleri için yapılan çekimler kendilerine CD halinde verilir. Daha sonra eğitmenleri ile bu çekimler üzerinde özel olarak görüşebilir. Zamanla özgüven artırıcı bu sistem W.O.L.A. öğrencileri için geliştirilmiş özel bir yöntemdir. Bu yöntemi uygulamanın son derece yüksek faydasını gördük fakat en zor olan bölümü öğrencilerimizin İngilizce konuşmalarını gözlemlemeleri için gerekli olan kayıtları almak için kamera karşısına geçmelerini sağlamak oldu.

Kısa dönemdeki başarınızı neye borçlusunuz?

Öncelikle öğrencilerimiz ile bire-bir ilgi ve diyaloga diyebilirim. Her bireyin öğrenme sistemi, hızı ve yöntemi birbirinden farklılık gösterebilir. Örneğin bir öğrencinin grammer bilgisi çok iyi iken, ki bu durumu senelerce İngilizce öğrenmek için kurslara devam eden öğrencilerimizde sıklıkla yaşamaktayız, İngilizce konuşma noktasında çoğunlukla problemler tespit etmekteyiz. Grup derslerimizde dahi bu noktanın çok iyi irdelenmesi ve çözüme ulaştırılması gerekmektedir. Bu noktada kursiyerin İngilizce kelime bilgisinin yüksek olması lazım. Ve de maalesef öğrencinin gerek okul, gerek iş yoğunluğundan bu önemli noktaya vakit ayıramadığını ve de vakit ayırmayı sıkıcı bulduğunu tespit ettiğimizde, öğrencinin akıcı konuşabilmesi için gerek şart olan kelime problemini aşmak için hafıza tekniği yöntemini de içeren bir yöntem geliştirdik. Bu yönetimimizi ve de özel hazırlanan online sitemimiz ve de dinleme çalışmalarımız ile derslerimizi eş zamanlı olarak bir sistem dahilinde uygulamaktayız. Bu sayede çok hızlı sonuç aldık. Ve de referanslarımızla birlikte, öğrencilerimiz, velilerimiz, İngilizce öğretmenlerimizle birlikte büyük bir W.O.L.A. ailesi olduk. Bizden eğitim alan öğrencilerimizin çoğunluğunun velileri ve de iş arkadaşları/okul arkadaşları, alınan sonuçları gördükten sonra W.O.L.A. ailesine katılarak nesiller boyu İngilizce ve fakilte ders eğitimlerini W.O.L.A. dan almaktadırlar. Başarımızın sırrı sanıyorum ilgi, destek ve aldığımız başarılı sonuçlar. Motivasyon ve sürdürülebilirlik İngilizce öğreniminde en önemli nokta.

Üniversite hazırlık sınıfında okuyan öğrencilere ne gibi tavsiyelerde bulunuyorsunuz?

Üniversiteyi kazanan gençlerimiz, üniversiteye geçtiklerinde bir anda kendilerini liseden farklı üniversite ortamında buluyorlar ve de yoğun bir sınav maratonunun ardından hedefledikleri sonuca ulaştıklarında maalesef yoğun çalışmanın getirdiği bir yorgunluğun ardından İngilizce hazırlık sınıfında büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Tüm öğrencilerimizden duyduğumuz ”Üniversiteye geçtim, her şey daha kolay olacak zannettim ama üniversite eğitimi zormuş ve hazırlık sınıfı da çok zor, benim şimdiye kadar öğrendiğim İngilizce’ye benzemiyor” cümlesi. Bu durumun sebebi üniversite hazırlık atlama programlarının içeriği akademik İngilizce ve de bu programlarda kompozisyon yazımı, akademik İngilizce terminolojisi, okuma parçaları yorumlanması, dinleme ve konuşma bölümleri oldukça ağır. Bunun sebebi öğrencilerimizin fakülteye geçtiklerinde, kendi alanları ile ilgili olan örneğin İşletme, ekonomi, mühendislik, iletişim eğitimlerinde alacakları akademik İngilizce içeren eğitimleri anlayabilmeleri, dünya ile entegre olarak tüm dünya literatüründe olan makaleleri okuyup anlayabilme gereklilikleri. Ve de fakülte derslerinde yazacakları makale ve yapmaları gerekecek olan çevirileri uygulayabilmeleri. Dolayısıyla hazırlık öğrencileri hazırlık sınıflarına başlar başlamaz tüm öğrendikleri bilgileri sistemli bir şekilde çalışmaları ve kendilerinden beklenenleri doğru şekilde tespit edip, araştırmaları, sadece kendi kaynaklarına bağlı kalmayıp, akademik kompozisyonları okumaları, pek çok kaynaktan İngilizce dinlemeler yapmaları ve elbette bol bol okuma yapmaları.

Hazırlık sınıfında eğitim gören öğrenciler okulda yeterli İngilizce eğitimi almıyorlar mı zaten. Neden size ihtiyaç duysunlar?

Üniversite hazırlık sınıfına başlayan öğrenciler ve veliler de sene sonuna kadar sizin sorunuz gibi desteğe ihtiyaçları olmadığını düşünmekteler. Ve hazırlık sınıfının son aylarına geldiklerinde karşılayamayacağımız kadar yoğun eğitim talepleri ile karşılaşmaktayız. Daha önce hazırlık sınıfında çocuğu okumuş olan veliler sene başından zorlukların bilincinde olup, çocuklarını kayıda getirmekteler. Bunun sebebi hazırlık sınıfı öğrencilerinin aldıkları eğitimin akademik İngilizce olması ve her öğrencinin her bölümü anlama ve başarı durumunun bireyden bireye farklılık göstermesi. Sınıf ortamlarında lise dönemlerinde karşılaşmadıkları bir sistemle karşılaşıyor öğrenci ve tüm fakülte hayatı için gerekli olacak akademik İngilizce’yi öğreniyor. Ama sınıf ortamında bir bireyin kelime öğrenme düzeyi ile, okuma parçalarını anlama yorumlama(reading) düzeyi farklılaşabiliyor. Ayrıca kompozisyon(writing) bölümünde verilen konu ile ilgili fikir üretmesi ve de bu fikre dayalı olarak değişik yapılarda essay yazması gerekiyor. Bu konular her üniversitede anlatılmasına karşı her birey bir ya da birkaç alanda eksik kalabiliyor ve bu eksiklik sene sonuna kadar devam ediyor ve de yapılar giderek seviye seviye zorlaşıyor. Ders müfredatları kendi iç düzeninde devam ettikçe öğrencinin eksik kaldığı noktalar eksik kalmaya devam ediyor eve bir sure sonra öğrenci sınava girdiğinde aslında pek çok noktayı bilmediğini fark ediyor. Bu nokta da bir süreç boyunca her öğrencimizin eksik olduğu her noktaya tek tek eğilerek hazırlık sınıfını atlaması için gerekli olan her alanı çalışıyoruz ve öğretiyoruz. Burada önemli olan öğrencinin eksiğini ve hangi alanı daha hızlı ya da daha yavaş kavradığını tespit etmek, dile yeteneği olan ya da olmayan öğrenciyi motive ederek başaracağını gösterebilmek ve gelişmesini ve başarmasını sağlamak için W.O.L.A. metodları ile desteklemek. Her üniversitenin eğitim sistemi ve müfredatı ve istenen birbirinden farklılık gösterdiğinden dolayı müfredatlara ve öğrenciye düzeyine ve gelişmesine hakim olmakta çok önemli. Başarımızın bir anahtarıda öğrencilerimizin W.O.L.A. ya gelip eğitim almayı istemesidir. Severek eğitim gördüğünüz bir yere gidip eğitim almayı istemek, ayrı bir başarıyı da beraberinde getiriyor.

Kurumsal firmalarda çalışan gençlere neler önerirsiniz?

Kurumsal firmalarla yaptığımız eğitimlerin neticesinde edindiğimiz tecrübelere göre, her bireyin hayatında bir İngilizce öğrenme ya da öğrenme çabası çalışması mevcut. Ve her birey az ya da çok İngilizce seviyesini belli bir noktaya getirmiş durumda. Ortak nokta İngilizce konuşulan ay da yazışılan ortamlarda bulunulmadığı için unutulması ya da ağırlıklı olarak İngilizce dilbilgisi(grammer) öğrenilmesi. Yoğun iş hayatı olan çalışanlara tavsiyemiz İngilizce seviyelerini yükseltmek istiyorlarsa hedefe yönelik programlara katılsınlar. Kurumsal firmalardan genel talep “konuşma eğitimleri” üzerinde. Bu bence yeterli değildir. Eğer işleri gereği toplantılara katılıyorlar ya da telekonferanslarda İngilizce konuşmaları gerekiyorsa, konuşma eğitimlerinin içerisinde belirttiğim iş yaşantılarına ve yükselmelerine de faydası dokunacak olan eğitimlerini de almaları. Türkiye eğitim sistemi alışkanlığı olarak biz sınıf ve İngilizce eğitmenlerle birebir yapılan eğitimler ile daha hızlı sonuç almaktayız. Artık tüm dünyada teknoloji ve sistemler o kadar gelişti ki; eğitmenle yapılan eğitimlerin yanında dijital sistemi de kullanabilecekleri eğitim paketlerini tercih etmeleri. Hem maddi hem zaman açısından tasarruf edecekleri bu sistemle öğrenim süresini oldukça kısaltmış bulunuyoruz. Bu da W.O.L.A. nın win-win(kazan-kazan) sistemi dahilinde çalıştığımız sitemimiz. Artık zaman son derece değerli ve biz bu zamanı nasıl daha verimli olarak kullanabiliriz fırsatlarını yakalamalıyız.

Türkiye dil bilme konusunda dünyanın neresinde?

Maalesef Türkiye dil bilme konusunda dünyanın oldukça gerisinde. Türkiye'de en çok bilinen yabancı dil İngilizce. İkinci bir yabancı dil bilenlerin sayısı sınırlı olmakla birlikte bunların oranı bile bilinmiyor. Avrupa Birliği'nin normlarına göre genç kuşak Avrupalılar en az üç dil bilecek şekilde yetiştiriliyor. Avrupa Birliği ülkelerinde yapılan araştırmaya göre Avrupa'nın yarısı çok dilde konuşuyor. Avrupa vatandaşlarının yüzde 44'ü anadillerinin yanı sıra başka bir dili konuşabiliyor. Türkiye’de ise eski sistemde İngilizce ya da yabancı dil sınıfları yaygın değildi ve öğrenci üniversite sınavına hazırlanmayı sistem gereği daha ön plana alıyordu ve yabancı dil öğrenimi arka plana atılmıştı. Ve de yabancı dil öğrenim sisteminde ağırlık dilbilgisi olduğundan dolayı ve sınavlar yazılı sınavlar olduğundan kaynaklı olarak maalesef öğrenilen yabancı dil kısıtlı ve yeterli olmuyordu ve sınav sistemine yönelik çalışma düzeninden dolayı önemsenmiyordu. Yeni değişen ve uygulamaya konulan eğitim sistemine göre atık öğrenciler zorunlu olarak yabancı dil derslerini alıyorlar ve ortaokulda artık eğitim artık esnek ve ilk yıl yabancı dil hazırlık okutulacak. Eski sistemde ortaokulda seçim hakkı yoktu ve yabancı dil hazırlık sınıfları yaygın değildi. Hazırlık sınıfı özel okullarda vardı. Ve de genel ortaokulda İngilizce ağırlıklı eğitim verilecek. Bu nokta son derece önemli. Bu sayede zaman içerisinde dünyada daha da ne çıkabileceğimizi düşünüyorum. Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre gençlerin % 55.8 i, ulaşabildikleri, imkanları olması halinde takdirde yabancı dil eğitimi almak istediklerini belirtmişler. Bu nokta hem çok önemli hem de son derece ihtiyacı belirlemesi anlamında düşündürücü. Ayrıca toplumda yaygın olan bir kanaatte yaş ilerledikçe dil öğreniminin oldukça zorlaştığı yönünde. Bu noktaya kesinlikle katılmıyorum. Çocukları yurtdışında okuyan ya da ailesi ile sürekli seyahate giden annelerin oldukça yoğun bir şekilde günlük hayatlarında kulalnabilecekleri ve seyahatlerinde kendilerini rahatça ifade edebilecekleri düzeyde İngilizce eğitimi almak üzere başvurduklarını görüyoruz.

Türkiye’deki üniversitelerde İngilizce eğitimine yeterli zaman ayrılıyor mu?

Üniversitede okuyan öğrencilerin okudukları bölümün yabancı dille ilgisi olması, öğrencilerin dil bilme oranını arttıyor. Üniversite hazırlık sınıflarında yoğun İngilizce programları uygulanmakla beraber, öğrenciler fakülteye geçtiklerinde akademisyenlerden öğrencilerin İngilizce bilgilerinin dersleri İngilizce işlemek hususunda yeterli olmadığına dair geri dönüşler alındığını biliyoruz. Ve de ana amaç fakülteyi okumak ve başarıyla mezun olup hayata atılmak olduğundan dolayı maalesef pek çok okulda İngilizce ye yeterli kadar eğilim gösterilmediğini söyleyebilir. Aslında dil ile ilgili olarak ana sorunun birinci kaynağı; dil öğrenmenin amaç mi yoksa bir araç mı olduğu? Dil sınava girip geçmek için değil, şu an şart olan dünya ile entegre olmak için bir iletişim aracı olduğunun bilinip, dil eğitimini bu bakış açısı ile özümsemek gereklidir. Bazı üniversite yöneticilerinin mesleki İngilizce alanında olan İngilizce eğitimlerinin öğrencilerin mezun olmasının önünde engel olduğu düşüncesi ile kaldırılmasının uygun olduğunun söylüyorlar tam tersi öğrenciler kendi alanları ile akademik İngilizce’yi çok etkin bir şekilde düznyadaki gelişmeleri takip edebilmek için öğrenmeleri mutlak suretle gereklidir.

İngilizce kursları ile ilgili çok reklam görüyoruz. Öğrenciler tercih yaparken neye dikkat etmeli?

Öncelikle her harekette amaç sonuca ulaşmaktır. İngilizce kurslarının promosyon olarak bilgisayar, tatil gibi hediyeler dağıttığını görüyoruz. Burada sorgulanması gereken bu tarz promosyonların neden dağıtılmasına ihtiyaç duyulduğudur. Bir kursa kayıt yaptıracaksa eğer öğrenci mutlaka mutlaka geçmiş referanslara, başarılarına ve eğitim sistemine en önemlisi de eğitmenlerin eğitim düzeylerine bakmalılar. Alınacak olan eğitimi kursun profesyonel bir düzeyde verebilecek olması şarttır. Ve eğitimin içeriğine göre geçmiş referanslar çok önemlidir. Ve de spesifik olarak verilecek sınav programları eğitimlerinde mutlaka yapılan değişikliklere, sınav içeriğinin düzenine hakim olunmalıdır. Sınıfların kişi sayısı ve de uygulanan yöntemlerin geçerliliği çok önemlidir. Ve de öğrencilerin eksikliklerinin teker teker tespit edilmesi ve de kişiye özel program uygulanmasını öğrenciler mutlaka talep etmelidirler.

Haberin Devamı