Gazete Vatan Logo

Dünyadan tepki yağıyor! Papa bile uyardı

Dünyadan tepki yağıyor! Papa bile uyardı

Filistin lideri Mahmud Abbas: Karar barış sürecine büyük zarar verecek. Bölgesel ve evrensel güvenliği ve istikrarı tehlikeye atacak.

Ürdün Kralı Abdullah: Kudüs bölgedeki ve dünyadaki barış ile istikrarın anahtarıdır. Kararın Ortadoğu’nun güvenliği ve istikrarı üzerinde tehlikeli yansımaları olacak. Bu durum Müslümanlar ve Hristiyanların duygularını tahrik edecek. ABD yönetiminin barış sürecini devam ettirme gayretlerini zayıflatacak.

Suudi Arabistan Kralı Selman: Kudüs’ün konumu itibarıyla ve Mescid-i Aksa’nın Müslümanların ilk kıblesi olmasından dolayı böylesi tehlikeli bu karar dünyadaki tüm Müslüman halkları tahrik edecek. ABD’nin adımı tarafsız tutumuna zarar vererek gerekçesiz bir yandaşlıktır. Bu adımın son derece tehlikeli yansımaları olacak. İsrail-Filistin çatışmasını daha da içinden çıkılamaz hale getirecek ve barış sürecini canlandırmak için sarf edilen çabaları baltalayacak.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi: ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasını kabul etmiyoruz. Bunun olumsuz yansımaları konusunda uyarıda bulunuyoruz.

Haberin Devamı

İran dini lideri AYETULLAH Hamaney: ABD’nin büyükelçiliği taşıma niyeti onların beceriksizliklerinin ve başarısızlıklarının işareti. ABD’nin Filistin konusunda elleri bağlı. Amaçlarına ulaşamıyorlar.

Fas Kralı 6. Muhammed: Arap ve İslam ülkelerinin halkları, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma niyetinden büyük endişe duyuyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin: Bölgede durum daha da kötüye gidebilir. Endişe duyuyoruz.

Avrupa Birliği: AB, Kudüs’ün statüsünde değişikliğe neden olacak herhangi bir karar ya da bireysel eylemin ciddi sonuçları olacağını düşünüyor. Böyle bir karar, dünya çapındaki kamuoyunda yankı uyandırabilir.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: Kudüs’ün statüsüne ilişkin kararın Filistin ve İsrail tarafları arasında yürütülecek barış görüşmelerinde ele alınması gerekli.

Almanya Dışişleri Bakanlığı: ABD’nin tanıma planının hayata geçmesiyle Ortadoğu’da çatışmalar başlayacak.

Suriye Dışişleri Bakanlığı: Trump’ın kararını kınıyoruz. Bu hareket Filistin’in gasp etmenin doruk noktasıdır.

Haberin Devamı

İsveç Dışişleri Bakanlığı: Bu bir felakettir. Bunun bölgede çok büyük bir etkisi olacak, kaygıları da artıracaktır.

Papa FrancIscus: Benim düşüncelerim Kudüs’le. Son günlerde ortaya çıkan durum nedeniyle duyduğum derin endişe karşısında sessiz kalamam.

Tanıyan ülke yok

1967’den bu yana Kudüs’ün doğusunu işgal altında tutan İsrail, 37 yıl önce kenti başkent olarak ilan etse de bu dünyada kabul görmedi. Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan hiçbir devlet yok. ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçilik binasını Kudüs’e taşıma kararı, bundan 22 yıl önce Kongre’de onaylandı. Bugüne kadar her altı ayda bir ertelenen adım, Trump’ın seçim vaatleri arasındaydı.