Gazete Vatan Logo

Dünyadan destek mesajı

Atatürk Havalimanı’nda 41 kişinin ölümüne neden olan terör saldırısının ardından Ankara’ya dünyadan destek mesajları geldi. Dünya liderleri taziye mesajlarında terörle mücadelede Türkiye’nin yanında olduklarını vurguladı

Dünyadan destek mesajı

ABD

ABD Başkanı Barack Obama, İstanbul’daki terör saldırısının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla aradı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Obama, İstanbul’daki terör saldırısını şiddetle kınadıklarını belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve onun şahsında tüm Türkiye halkına taziyelerini iletti. Washington’un saldırının arkasındaki kişileri belirlemekte kararlı olduğunu kaydeden Dışişleri Bakanı John Kerry de, terörle mücadelede önceliklerinin devlet dışı aktörleri olduğunun altını çizdi. Kerry, Irak Şam İslam Devleti(IŞİD) terör örgütünün daha önce benzer saldırılar düzenlediğine işaret ederken, bu tür saldırıların örgütün içine düştüğü çaresizliğin bir göstergesi olduğunu vurguladı.

AVRUPA BİRLİĞİ

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, ölenlerin ailelerine baş sağlığı dileklerini iletti. AB Komisyonu’nun İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides de, Twitter’dan “Terör saldırısını kınıyorum. Türk halkının yanındayız. Teröre karşı bir aradayız” mesajını paylaştı.

Haberin Devamı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Atatürk Havalimanı’ndaki saldırıyı kınayarak terörle mücadelede bölgesel ve uluslararası çabaların artması gerektiğini vurguladı. Saldırının sorumlularının tespit edilerek yargı önüne çıkarılmasını umduğunu vurgulayan Ban, Türkiye ile ‘sıkı dayanışma’ içinde olduklarını belirtti.

NATO

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Twitter hesabındaki açıklamasında, “İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki saldırıyı kınıyorum. Kalbim, kurbanların aileleri, yaralananlar ve Türk halkıyla beraber” ifadesini kullandı.

‘Birbirimize destek olacağız’

Almanya Başbakanı Angela Merkel yaptığı açıklamada, ‘sinsi terör eyleminden ötürü’ sarsıldığını vurguladı. Merkel, “Türk halkına teröre karşı mücadelede birlik olduğumuzu ve birbirimize destek olacağımızı iletmek istiyorum” dedi.

‘Avrupa yanınızda’

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek, “Türkiye’de art arda düzenlenen saldırılar ülkedeki durumu daha da zorlaştırıyor” dedi. Belçika Başbakanı Charles Michel, “Düşüncelerim İstanbul havalimanındaki terör saldırısı kurbanlarıyla beraber” ifadelerini kullandı. İtalya Başbakanı Matteo Renzi, “Yaşanan hadise dolayısıyla Türk hükümeti ve Türk halkına derinden yakınlığımı belirtmek isterim” dedi. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Atatürk Havalimanı’ndaki patlamaya ilişkin, “Birlik olduğumuz sürece barbarlık baskın gelemeyecek” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Papa ölenler için dua etti

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Françesko, İstanbul’da düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler ve Türk halkı için dua etti. Vatikan’da Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı sebebiyle Angelus Duası yapan Papa konuşmasında, “Saldırının kurbanları, kurbanların yakınları ve sevgili Türk halkı için dua edelim. Tanrı şiddet yanlılarının kalplerini dönüştürsün ve bizim barış için attığımız adımlarımızı teşvik etsin” ifadelerini kullandı.

Seyahat uyarısı

Almanya, İngiltere ve ABD, Atatürk Havaalanı’nda meydana gelen terör saldırısı sonrasında Türkiye’ye yönelik seyahat uyarılarını güncelledi. Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye gidecek Alman vatandaşlarına yönelik uyarısında, “28 Haziran 2016’da Atatürk Havalimanı’nda terör saldırısı meydana geldi. Havaalanı 29 Haziran sabah saatlerinden itibaren yeniden uçuş trafiğine açıldı. Ancak gün içerisinde önemli gecikmeler ya da uçuş iptalleri olabilir. İstanbul’a gezi edecek olanlara yolculuk acentaları ve havayolu şirketleriyle irtibata geçmeleri ve basında meydana çıkan haberleri peşine düşüp takip etmeleri tavsiye edilir” denildi. Avustralya Seyahat Ajansları da Türkiye’ye gidecek vatandaşlarına, “Atatürk Havaalanı dışında başka bir havalimanı daha var. Orayı kullanmanız tavsiye edilir” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

‘Dualarımız Türkiye ile’

Dünyanın dört bir yanından insanlar, sosyal medya aracılığıyla, Türkiye’deki saldırıyı lanetleyen mesajlar paylaştı. Saldırının ardından Twitter’da oluşturulan destek ve teröre lanet etiketleri, kısa süre içerisinde ‘trending topic’ oldu.

Haberin Devamı

Saldırı gazete manşetlerinde

atatürk Havalimanı’ndaki saldırı, uluslararası basında büyük yankı buldu. Birçok gazete, saldırıyı manşetlerine taşıdı. Amerikan New York Post gazetesi, “Daha kaç kişi ölmek zorunda?” başlığının kullanırken, New York Daily News, “Bebek katilleri” manşetiyle çıktı. İngiliz Daily Mirror gazetesi ise terör dalgasının yeniden Avrupa’nın kapısına dayandığını hatırlatarak, “Havaalanında katliam” başlığını kullandı. Alman Bild, “Atatürk Havalimanı’nda canlı bomba saldırısı”, İsviçreli Blick, “Terör saldırısı Türkiye’yi sarstı” başlıklarıyla çıktı.

Meksika’dan ay yıldızlı destek

Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısının ardından Türkiye ile dayanışma gösteren ülkelerden biri de Meksika oldu. Başkent Meksiko’daki Meksika Dışişleri Bakanlığı binası Türk bayrağının renklerine büründü. Reuters’ın haberine göre, saldırıda ölenlerin anısına, binanın üzerine kırmızı ve beyaz ışıklar yansıtıldı.

Hintli öğrenciler mum yaktı

Hindistan’ın Agartala kentinde öğrenciler, saldırıda ölenler için mum yakıp dua etti, ‘Masumları öldürmeyin’ ve ‘Terör kahrolsun’ yazılı dövizler taşıdı.