Gazete Vatan Logo

Dünyada ortak alarm

Her geçen gün ölü sayısının yükseldiği Ebola salgınında önlem almayan ülke kalmadı. Sağlık birimleri de ortak hareket ediyor

Orta ve Batı Afrika’da 4 bin 500’e yakın kişinin ölümüne neden olan salgın, Avrupa ve ABD’de de vakaların görülmesiyle dünya gündemine oturdu. Bazı ülkeler Batı Afrika ülkelerinden gelenleri kabul etmeyeceklerini açıklarken, birçok ülke Ebola hastalığına karşı özel merkezler oluşturdu ve havaalanlarında sağlık taraması başlatma kararı aldı. Türkiye, Batı Afrika’dan gelenleri 21 gün süreyle gözetim altında tutuyor. BM hastalıkla mücadele için 1 milyar dolar toplaması için çağrıda bulundu. Adını Afrika’daki bir nehirden alan Ebola, insandan insana sudan veya havadan geçmiyor. Kan, salya ve diğer vücut sıvılarına veya organlara, bu sıvıların bulaştığı yüzey ve materyallere doğrudan temas yoluyla virüs insanlara bulaşıyor. İlk belirtileri yüksek ateş, halsizlik ve kas, baş ve boğaz ağrıları olarak ortaya çıkıyor. Hastalığa karşı kanıtlanmış bir tedavi yöntemi henüz olmasa da kan ürünleri, bağışıklık artırıcı ürünler ile ilaç tedavisi gibi bir dizi tedavi yöntemi şu anda değerlendiriliyor ve iki potansiyel aşı insanlar üzerinde deneniyor.

Haberin Devamı

‘Ebola görüldüğü kadar kötü bir şey değil’

ULAŞTIRMA Bakanı Lütfi Elvan, Avrupa Havayolları Birliği (AEA) Havacılık Liderleri Zirvesi’nin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ebola ile ilgili soruya cevap verirken Bakan Elvan’ın yanında bulunan THY Genel Müdürü Temel Kotil de konuştu. Temel Kotil, “(Ebola virüsü) Bu görüldüğü kadar kötü birşey değil. Tabi ki bulaşınca öldürüyor. Ancak son aşamasında oluyor” dedi. Kotil, “Afrika’dan gelenlere de havaalanında kontroller yapılıyor, uçakta tedbirler var. İnşallah yakında ilacı da bulunur” diye konuştu.

Hosteslerimize eğitim verildi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ebola salgınına karşı gereken önlemlerin alındığını belirterek, “Tüm hosteslerimiz Ebola konusunda eğitim aldılar. Dolayısıyla (uçuş yapılan yer) herhangi bir Afrika ülkesiyse oradan gelişte, check-in kısmında veya uçakta herhangi bir şüpheli durum olduğunda gereken önlemleri alıyorlar. Yurt içine girişte de gerekli önlemler alınmış durumda” dedi. THY personelinin Ebola’ya ilişkin eğitime tabi tutulduğunu anlatan Elvan, “Tüm hostesler Ebola konusunda eğitim aldılar. Dolayısıyla bu konuda (uçuş yeri) herhangi bir Afrika ülkesiyse oradan gelişte veya uçakta şüpheli durum olduğunda önlemleri alıyorlar. Yurt içine girişte de gerekli önlemler alınmış durumda” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Eboladan sorumlu bakan atayacak

ABD Başkanı Barack Obama, ülkede görülen Ebola vakalarıyla mücadelenin başına yönetimin çalışmalarını yürütecek bir kişi atayabileceğini söyledi. Obama, Beyaz Saray’da Sağlık ve İnsan Hakları Bakanı Sylvia Burwell, Hastalık Kontrolü ve Önleme Merkezi Direktörü Thomas Frieden, Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, İç Güvenlik ve Terörizmle Mücadele Asistanı Lisa Monaco ile yaklaşık iki saat görüştü. Ebola ile mücadelenin başına kimseyi atamaması Cumhuriyetçiler tarafından eleştiriliyordu.