Gazete Vatan Logo

Dünyada Gezi...

Almanya, İtalya ve İsviçre’de de eylemler vardı

Dünyada Gezi...

Beyaz Saray önünde ve Wall Street eylemlerine ev sahipliği yapan Zuccoti Park’ta Taksim protestolarına destek eylemleri yapıldı. Almanya, İtalya ve İsviçre’de de eylemler vardı.

TAKSİM Gezi Parkı protestolarına dünyanın çeşitli yerlerinde de destek için eylemler yapılıyor. Washington ve çevresinden gelen bir grup Amerikalı Türk, Beyaz Saray önünde toplandı. Ellerinde Türk bayrakları ve pankartlar taşıyan grup, zaman zaman slogan attı, marşlar söyledi. Manhattan’da ise sosyal medya üzerinden örgütlenen taraftar grupları ve göstericiler, Wall Street eylemlerine de ev sahipliği yapan Zuccotti Park’ta bir araya geldi. Yaklaşık 4 saat boyunca gösteri yapan grup, daha sonra New York polisinin gözetiminde Union Square Meydanı’na yürüdü.

Berlin’de 10 bin kişi

Almanya’nın başkenti Berlin’in merkezi Wittenbergplatz Meydanı’nda toplanan yaklaşık 10 bin kişi, Ernst Reuter Platz Meydanı’na kadar hükümeti eleştiren ve istifaya davet eden pankart ve sloganlarla yürüdü. Yürüyüşte Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşındı. Miting alanında şehitler için 1 dakikalık saygı duruşu düzenlendi ve ardından İstiklal Marşı okundu. CHP Berlin Birliği Başkanı Ekrem Özdemir, Gezi Parkı’nda polisin kullandığı aşırı şiddetin toplumun her kesiminde tepkilere yol açtığını söyledi.

Londra’da yaşayan Türkler Trafalgar Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi hükümet aleyhine sloganlar atarak Londra’daki Başbakanlık Binası’nın bulunduğu Downing Street’e yürüdü.

İsviçre’de de dün eylem vardı. Cenevre Place Belaire’de yaklaşık 300 kişi protesto eylemi yaptı.


İNGİLİZ BASININDA GEZİ PARKI YORUMLARI

‘Glastonbry’ye benziyor’

İngiltere’nin en çok okunan bulvar gazetelerinden The Sun da Türkiye’deki protestoları sayfalarına taşıdı. İstanbul’a muhabirini gönderen gazete, “Gözyaşartıcı gaz, Twitter, kebap, rakip futbol taraftarlarını birleştirdi, işadamı öğrenciler Türkiye’nin özgürlüğü için mücadele veriyor” yorumu yaptı. Gezi Parkı’na gelen Sun muhabiri Phill Hannaford, “Kalabalık sanki futbol maçı için gelmiş. Burası Trablus’tan çok Glastonbry’ye (İngiltere’deki bir müzik festivali) benziyor” dedi.

Times: Erdoğan dövüş modunda

İngiliz Sunday Times gazetesi, protestoların Türk ulusu arasındaki ayrımı gözler önüne serdiğini, ancak Başbakan Erdoğan’ın savaş modunda olduğunu yazdı. Matthew Campbell imzalı İstanbul çıkışlı haberde bazı kesimler tarafından ‘sultan’ olarak adlandırılan Erdoğan’ın uzlaşma niyetinde olmadığına dikkat çekilerek şu görüşlere yer verildi: “Erdoğan, yandaşlarını, göstericilerin üzerine salmakla tehdit etti. Bu durum katliama yol açabilir. Alternatif olarak polise de gösterileri sona erdirmesi talimatı verebilir. Bu da ölümlere neden olabilir...”


‘Arap Baharı’yla kıyaslamak imkansız’

Avrupa Komisyonu’nun eski Başkan Yardımcısı Günter Verheugen, AB Bakanlığı’nın İstanbul Konferansı’nda soruları yanıtlarken, Gezi Parkı protestolarının Türkiye’deki demokrasinin göstergesi olduğunu söyledi. Verheugen, şunları söyledi:

‘Demokraside olağan’

“Bu her ülkede olan bir şey. Tek söyleyebileceğim, demokrasilerde olağan bir şey olduğu. Olayların Arap Baharı ile kıyaslanması imkansız. Tam tersine protestolar, Türkiye’nin ne kadar demokratik olduğunu gösterdi. Çünkü halk sokaklara dökülüp görüşlerini ifade ediyor. Bunun nesi kötü? Eğer insanlar memnun değilse, başka bir partiye oy verebilirler ama eğer göstericiler şiddet kullanırsa bu kabul edilemez. Polisin müdahalesi de dengeli olmalı. Başbakan Erdoğan zaten polisin aşırı güç kullanmasıyla ilgili pişmanlığını dile getirdi.”

Verheugen, olaylardan endişe duyarak Türkiye gezisini iptal etmeyi bir an bile düşünmediğini sözlerine ekledi.

Arap alemi dikkat kesildi

MISIR’DA Gezi Parkı protestoları ile 30 Haziran’da yapılması planlanan Cumhurbaşkanı Mursi karşıtı büyük gösteri arasında paralellik kuruluyor. Ancak Mursi’nin liderliğindeki Adalet ve Kalkınma Partisi üyeleri, iki eylem arasındaki tek paralelliğin iktidara karşı olmasını gösteriyor. Hem Mısır’da hem de Tunus’ta ve laik kesim arasındaki kutuplaşmanın zirve yaptığına dikkat çekiliyor. Mısırlı muhafazakar politikacılar, Türkiye’deki gösterilerin liberal ve laiklere hizmet ettiğini düşünüyor. Mısırlı siyasi uzmanlar ise Türkiye’deki gösterilerin ülkedeki islamcılar açısından kötü bir kehanet olduğunu öne sürüyor.

Doğu Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanı Abdülkadir Halil, “Onların modeli sallantıda” yorumu yaptı. Türkiye uzmanı Amir İsmail Adly ise, “Türkiye modalı Mısırlılar için büyük bir hata olur. İkisinin arasında dağlar kadar fark var” diye konuştu. Tunuslu siyasi uzman Sami Brahem ise, “Kimileri Türkiye’de yaşananların, yarında ülkemize ihraç edileceğini düşünüyor. Ama ben büyük bir baş kaldırı olacağını zannetmiyorum. Ama yine de Türkiye’deki tepki Laikler için moral desteği oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı