Gazete Vatan Logo

Dünyaca ünlü mimarlar İstanbul'a geliyor

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından bu yıl uluslararası düzeyde yapılacak olan sempozyuma dünyaca ünlü mimarlar katılacak. Sempozyumda Mekan Tasarımında Yenilikçi Yaklaşımlar" konusu ele alınacak. Dört gün sürecek sempozyum ücretsiz olacak.

Dünyaca ünlü mimarlar İstanbul'a geliyor

Dünyanın önde gelen İç mimarları bu yıl ilk kez uluslararası düzeyde yapılan Mimar Sinan Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü'nün düzenlediği sempozyuma bir araya gelecek. 3-6 Mayıs tarihleri arasında yapılacak sempozyumun bu yılki konusu "Mekan Tasarımında Yenilikçi Yaklaşımlar" olacak. Sempozyum iç mimariye ve tasarıma ilgisi olan tüm ziyaretçiler için ücretsiz olacak. Üniversitenin Fındıklı Kampüsü'nde yapılacak sempozyum dört gün sürecek. “Mekan Tasarımında Yenilikçi Yaklaşımlar” konulu sempozyumun açılışına Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş başta olmak üzere bir çok bürokrat ve sektöre önemli katkılar sağlayan kurum ve kuruluşların katılması bekleniyor. Türkiye’nin önemli Sivil Toplum Kuruluşlarından olan Fikirtepe Platformu’nun desteğiyle düzenlenen sempozyumda Türkiye’den Hasan Mingü, Seyhan Özdemir&Sefer Çağlar, Özlem Yan Devrim, Mustafa Toner gibi iç mimarlar uluslararası boyuta taşıdıkları çalışmalar ile ilgili konuşmalar yapacak.

Haberin Devamı

Yabancı davetliler arasında ise insansız helikopter tasarımıyla çığır açan Joseph Forakis'in yanı sıra değişik fikir ve tasarımlarla iç mimaride önemli projeler üreten Mark Philips, Tim Power, Dr. Sacha Peters, Marcus Cruz ve Joachim Sauter yer alacak. Dr. Sacha Peters "Akıllı Malzemeler", Marcus Cruz "İnsan odaklı malzemeler ile yeni mimari tasarımlar", Joachim Sauter "Yeni medyanın (3G, efektler vb.) mimaride tasarım olarak kullanımı", Mark Philips "Yenilikçi iç mekan tasarımları ve yenilikçi yaşamla ilişkisi", Joseph Forakis "Yeni ürünler ve yeni iç mekanlar" ve Tim Power "Yeni tasarım dünyasının yeni markları ve yeni yüzleri" konularını anlatacak.

Dr. Sascha Peters Aachen Teknik Üniversitesi'nde inşaat teknolojisine odaklanan mekanik mühendisliği ve Maastricht Güzel Sanatlar Akademisi'nde ürün tasarımı okudu. 1997-2003 yılları arasında Aachen'de Fraunhofer Üretim Teknolojileri Enstitüsünde ürün geliştirme ve araştırma projeleri yönetti. 2003-2008 yılları arasında Bremen eyaletinin ekonomik gelişim girişimlerinden olan Bremen Tasarım Merkezi yöneticiliği yaptı.

Haberin Devamı

Dr. Sascha Peters üniversitelerin ilgili dallarında standart kabul edilen sayısız kitabın yazarı ve yenilikçilik, sürdürülebilirlik, kaynak koruma, akıllı malzemeler konularında dünya çapında pek çok etkinliğin de moderatörüdür. 2014 yılından beri Almanya Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı'nın bünyesinde bulunan Girişimcilik Ortaklığı girişiminin yöneticisi ve Red Dot Ürün Tasarımı Ödüllerinin Jüri Üyesidir.

Hasan MİNGÜ, 1948 yılında İstanbul’da doğdu.14 yaşında Sultanhamam’da kumaş dükkanında çalışmaya başladı.Daha sonra ufak bir şirket olan Pimaş’ın muhasebe bölümüne geçti. Zaman içinde aynı şirketin desinatör kadrosuna alındı,oradan da grup şirketi olan Enka’ya geçti. Lise 2’inci sınıfa devam ederken şirketin mimari kadrosuna alındı.18 yaşında Çınar Oteli’nin ek inşaatına şantiye şefi oldu. O yıl Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümünü kazandı. Akademinin 2. yılına geldiğinde ise Tünel’de 7 m2 lik mimari bir büronun sorumluluğunu üstlendi. 1975 yılında Savunma Bakanlığı inşaat bölümüne bağlı mimari kadroya alındı ve Harbiye Ordu Evi’nin ve projelerinin çizim çalışmalarını yaptı. 1980 yılında Nişantaşı’nda bir mimar arkadaşı ile ortak olarak 100 m2 lik bir mimari büro açtı. Albert HAKKO ile tanışması ve Vakko ve Vakkorama projelerine imza atması mesleki açıdan önemli bir adım olmuştur.

Haberin Devamı

Joachim SAUTER Berlin Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun olduktan sonra, yine Berlin'de Alman Sinema ve Televizyon Akademisi' nden de mezun olmuştur. 1980'lerin başından bu yana, medya sanatçısı ve tasarımcı olarak dijital teknolojiler üzerine odaklanmış ve onların içerik ve biçimi ifade etmek için nasıl kullanılabileceğini denemektedir. 1988 yılında ART + COM' u kurduğundan beri birçok ödüllü çalışmasının yanısıra Paris Pompidou, Venedik bienali, Amsterdam Stejdilik Müzesi, Sidney Modern Sanatlar Müzesi, Hamburg Deichtorhallen, Viyana Kunsthalle, Tokyo ICC, Los Angeles Getty Center'da eserleri halen sergilenmektedir. Nagoya Modern Sanatlar Müzesi, Porto Modern Sanatlar Müzesi, Taiwan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi, Sao Paulo Mimarlık Bienali, Şangay Bienali, 2006 Venedik Mimarlık Bienalinde Alman Pavyonu, Stokholm Ulusal Mimarlık Müzesi, Londra Tasarım Müzesi, ülkemizde Borusan Kültür Sanat Merkezi ve bir bu kadarda burada sayılamayan müze ve sanat etkinliklerinde eserleri sergilenmiştir. Cannes'da Altın Aslan, İngiliz Film ve Televizyon Akademisi Büyük Ödülü, Red Dot, ADC NewYork Altın Ödülü, ADC Almanya Altın Ödülü, Alman Ulusal Tasarım Ödülü, İsveç Ulusal Tasarım Ödülü, gibi sayısız ödüllerinin yanında 1991 yılından beri Profesör ünvanıyla Berlin Sanat Üniversitesinde Yeni Medya Sanat ve Tasarım dersleri vermekte ve Los Angeles UCLA'de konuk profesör olarak dersler yürütmektedir

Haberin Devamı

Jozeph Forakis son 20 yln en ikonik ve en baarl ürünlerinin bazlarnn tasarmcsdr. Bir dönüm noktas saylabilecek HAVANA lamba New York Modern Sanat Müzesi (MoMA), daimi koleksiyonunda yer almaktadr.

Milan DARC tasarma danmanlk yaparken tasarlanm, ödüllü Logitech MouseMan Pro ilk baparmak dümesi ile ergonomik hale getirilmi mouse tasarm kendisine aittir. Swatch için tasarlad Irony Scuba 200 marka için yeni tasarm standartlarn belirlemi yllarca hiçbir deiiklie uramadan sata sunulmutur. Motorola'nn Avrupa tasarm ekibinin bandayken tasarlad ve dönemi için kullanm ve tasarm devrim olan V.70 de imdiden tasarm tarihindeki yerini almtr.

2002 ylnda kurduu Forakis Design markas, Milano ve New York daki ofisleri ile Epson, Fujitsu, Kikkerland, Normann Copenhagen, LG Electronics, Magis, Samsung, Swarovski, Tecno, Yamaha Motors gibi markalara saysz tasarm yapm ve ödüller almtr. Halen Domus ve NABA'da tasarm dersleri yürütmekte olan Forakis'in tasarmlar Chicago Çada Sanatlar Müzesi,Tokyo GAS, ve MOMA da kalc olarak sergilenmektedir.

Marcos Cruz, İngiltere'nin tartışmasız en ünlü mimarlık okullarından UCL Bartlett'de Yenilikçi Çevreler profesörüdür.Bir mimar olmakla beraber,sadece hesaplamanın değil, aynı zamanda biyo-teknoloji ve sentetik biyolojinin mimarinin geleceğini belirleyeceğine inanmakta ve tasarımlarının ileri adımlarını araştırdığı BiotA Lab'ın yöneticisi ve Syn.de.Bio' nun kurucularındandır. Cruz uzun yıllardır yenilikçi çevre tasarımı üzerine çalışmalar yapmakta ve mimarlıkta daha geniş sosyal, ve modern estetik boyutları dikkate alan insan-merkezli bir yaklaşım geliştirmiştir.Ayrıca binalarda yaşayan bakteri ve yosun kullanımını araştıran birçok proje yönetmiş üzerinde çalışmıştır. Bir çok uluslararsı üniversitede konusuyla ilgili dersler verip araştırma projeleri yürütmekle beraber, halen Katalonyo Gelişmiş Mimarlık Enstitüsü, UCLA ve Westminster üniversitelerinde ve University College London'da 14 senedir lisans programlarında da dersler vermektedir. Sayısız birincilik ödülü aldığı mimari yarışmalar dışında Venedik ve Sao Paulo bienallerinde çalışmaları sergilenmiş, Londra Olimpiyatlarında Londra Pavyonunu tasarlamış, ve çalışmalarının tamamı uluslararası kitap ve dergilerde senelerdir yayınlanmaktadır. Cruz'un , ARAYÜZLER (2005) ve MİMARİNİN İÇİNDE YAŞANABİLİR ETİ (2013) isimli kitapları bulunmaktadır.

Özlem (Yan) Devrim, Türkiye'de "trendler" konusunda akademik tez yazan ilk kişidir. Profesyonel iş hayatında endüstriyel tasarım danışmanlığı ve global trend araştırmalarının yanı sıra birçok yarışma ile projelerde jüri ve danışma kurulu üyelikleri yapıyor. Anadolu Üniversitesi ve Doğuş Üniversitelerinde proje ve tasarım derslerinde yıllarca yarı zamanlı öğretmenlik yapan Devrim, üniversite ile sanayi arasında köprü olacak birçok Sanayi-Üniversite İşbirliği projelerine de danışman koordinatör olarak imza attı. Devrim, çeşitli web siteleri ile dergilerde güzel sanatlar, tasarım felsefesi, yerel ve global trendler ile predictive futurism (olası geleceklerin farklı öngörüleri) gibi çok geniş bir yelpazede makaleler yazıyor.

İngiltere Basingstoke doğumlu Prof. Mark PHILIPS University of Kaiserslautern de mimarlık okuduktan sonra sırasıyla Glasgow, Roma ve Atlanta'da eğitimini tamamlayarak akademik kariyerine devam etti.

ORANGEBLU Building Solutions markası ile profesyonel meslek hayatına devam eden Philips, halen Coburg Universitesi İç Mimarlık Bölüm Başkanlığı'nı yürütmektedir.

Timothy Power 1985 ylnda Kaliforniya Politeknik Üniversitesinden mezun olduktan sonra, 2005 ylnda Milano Polyteknik üniversitesinden doktora derecesi almtr. 1996 ylnda kendi ismiyle kurduu ofisine kadar aralarnda Sottsass'n da bulunduu bir çok telyan ve Amerikan dev tasarm firmalarnda görev almtr. Sadece mimari ve iç mimari tasarmlar deil ayn zamanda bamsz sanat eserleri, teknolojik ürünler, moda ve reklamclk alannda da tasarmlar yapan Power, Louis Vuitton, Texas Instruments, Motorola, Muji, Swatch, Preziosismi, J. Walter Thompson, Miroglio, UCI (Paramount), Lexus, Samsonite, Yoshie Inaba gibi markalar için de tasarmlar yapmaktadr. Zeritalia, Poltronova, WMF, Montina, Felicerossi, Oluce, David Design, BRF, Alfi, Rosenthal, FontanaArte, Mitsubishi, Cassina / Interdecor gibi markalar için mobilya ve endüstri ürünleri tasarmlar yapan Power'n eserleri Milan, Floransa, San Francisko, New York, Barselona, Tokyo, Londra, Köln ve Venedik'de çeitli sergilerde sergilenmi ve çeitli dergi ve kitaplarda eserleri üzerine yazlar yazlmtr.

Alman Pavyonu uygulamas ile Venedik Bienalinde, Sn. Etienne'de Tasarm Bienalinde en iyi tasarm ödülleri alan Power Milano Turin ve Venedikte dersler vermi halen Domus ve Milano Politeknikte saat ücretli öretim üyesi olarak dersler vermektedir.