Gazete Vatan Logo

İsveç ve Finlandiya'dan son dakika Türkiye açıklaması! Tarih belli oldu

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, yaptığı açıklamada ülkesinin NATO üyeliği ve Türkiye’nin bu üyelikle ilgili sözlerine cevap vererek ‘Sorunu çözeceğimize inanıyoruz’ dedi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz 'Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylayacağını inanıyorum' derken Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht Türkiye'nin argümanlarının ciddiye alınması gerektiğini belirtti. Öte yandan iki ülkenin NATO başvurularını yarın yapacağı belirtildi. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson 'Türkiye ile konuşarak her türlü sorunu çözmeye hazırız' dedi.

İsveç ve Finlandiya'dan son dakika Türkiye açıklaması! Tarih belli oldu

Haber ajanslarına düşen son dakika gelişmesine göre Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, kritik bir açıklama yaparak ülkesinin NATO üyeliğiyle ilgili olarak Türkiye ile yaşanan sorunun çözüleceğine inandığını belirtti.

İsveç Parlamentosu’na hitaben yaptığı konuşmada Türkiye’nin bu iki ülkenin NATO üyeliğine karşı çıkışına değinen Niinisto şu sözleri sarf etti:

“Türkiye tarafından yapılan açıklamalar son birkaç gündür farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Ancak ben tüm bu karışıklık ve anlaşmazlığın yapıcı görüşmeler sayesinde mutlaka çözüleceğine inanıyorum.”

Cumhurbaşkanının yapıcı diyalog konusuna vurgu yapması dikkat çekti ve durum kimi basın organlarında 'geri adım' olarak yorumlandı.

Türkiye, İsveç ve Fİnlandiya’nın NATO üyelik başvurusu ve bu konuda yaşanacak süreçle ilgili kaygılarını dile getirmişti.

ALMANYA'DAN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasına destek vereceğine güvendiğini söyledi. Scholz açıklamasında "Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini destekleyeceğinden eminim" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Türkiye'nin Ukrayna savaşında "çok yapıcı" tutum sergilediğini söyleyen Scholz, Boğazları Rus Savaş gemilerine kapattığını hatırlattı.

Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht de Türkiye'yi iki ülkenin üyeliği konusunda ikna edebileceklerine inandığını belirterek "NATO üyeliğine ilişkin tüm kararlar oybirliği ile alınmalı. Bu da Türkiye'nin argümanlarının ciddiye alınmasını çok önemli bir hale getirdi" dedi.

FİNLANDİYA'DA OYLAMA SONUCU BELLi OLDU

Finlandiya parlamentosunda bugün yapılan oylamada 200 milletvekilinden 188'inin NATO üyeliği lehinde oy kullandığı açıklandı.

Ülkenin kararı Batı medyasında '75 yılı aşkın bir süredir devam eden bağlantısızlık politikasından çarpıcı bir dönüş' olarak yorumlandı.

İSVEÇ DUYURDU: TÜRKİYE İLE SORUNLARI ÇÖZMEYE HAZIRIZ

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusunu yarın yapacağını duyurdu.

Süreci Finlandiya ile el ele götürmeyi planladıklarını belirten Andersson başvurunun da beraber yapılacağını belirtti.

Haberin Devamı

Andersson ayrıca 'Türkiye ile konuşarak her türlü sorunu çözmeye hazırız' dedi.