Gazete Vatan Logo

Dünya’yı teğet geçti

‘2017 AG13’ adı verilen göktaşı, dünyanın 193 bin kilometre yakınından geçip yoluna devam etti. Uzmanlar, “Uzayın büyüklüğünü göz önüne alırsak, bu durum oldukça tehlikeli” dedi

Dünya’yı teğet geçti

Dünya, bir faciadan döndü. ‘2017 AG13’ adı verilen asteroid, gezegenimizin 193 bin kilometre yakınından geçti. Uzmanlar uzayın büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda 2017 AG13’ün Dünya’ya yakınlığının oldukça tehlikeli olduğunu söyledi. 2017 AG13’ü önemli kılan şey ise asteroidin 24 saat öncesine kadar saptanamamış olması. 15 ila 34 metre büyüklüğünde olduğu tahmin edilen asteroid bir yerleşim birimine düşmesi durumunda büyük bir faciya neden olabilecekti. 2017 AG13, gezegenimizi teğet geçmeden 24 saat önce Arizona Üniversitesi’nin ‘Catalina Sky Survey’ isimli birimi tarafından saptandı.

Büyük tehlike

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi, NASA’ya göre, böylesi bir durumda geleceğimiz hiç de parlak değil. Gezegenimizin göktaşı çarpmasına karşı hazır olmadığı uyarısında bulunan NASA çalışanı Dr Joseph Nuth, American Geophysical Union’ın toplantısında yaptığı konuşmada sürpriz bir asteroide müdahale edecek sürenin olmayabileceğinin altını çizmişti. En büyük sorunun insanlığı böyle bir durumda ne yapacağına dair kesin bir yol haritasının bulunmaması olduğunu belirten Nuth, bu denli bir riskin her an gerçekleşebileceğinin altını çizmiş ve bir de öneride bulunmuştu. Nuth’a göre, bu riski ortadan kaldırmanın en garanti yolu uzaya tek görevi gezegenimize çarpması muhtemel asteroidleri inceleyecek bir araç göndermek.

Haberin Devamı

Yakın galaksilerde “gizlenen” iki süper kütleli kara delik!

Bilim adamları, yakın galaksilerde “gizlenen” iki süper kütleli kara delik keşfettiklerini açıkladı. ScienceAlert sitesinde yer alan habere göre, toz ve gaz bulutlarının arkasında kaldıkları için daha önce fark edilmeyen süper kütleli kara deliklerden biri NGC 1448, diğeri IC 3639 galaksisinde bulunuyor. Her iki kara deliğin de ABD Uzay ve Havacılık Dairesinin (NASA) NuSTAR X-ışını teleskobuyla gözlendiği kaydedildi. NGC 1448’deki süper kütleli kara deliğin, galaksinin merkezinde yer aldığı ve Dünya’ya 38 milyon ışık yılı uzaklıkta olduğu ifade edildi.