Gazete Vatan Logo

Dünya Türkiye ile tek yürek

Daha önce Türkiye’deki terör saldırılarına kayıtsız kalan dünya bu kez Türkiye ile tek yürek oldu. ABD’den Avustralya’ya kadar onlarca ülke Türkiye’de ölen kurbanları andı, teröre lanet okudu.

Dünya Türkiye ile tek yürek

Batı dünyası uzun zamandır Belçika ve Fransa’daki terör saldırılarına verilen tepkiyi Türk insanının canı PKK ve IŞİD’in alçakça saldırılarıyla yitirilince göstermemekle suçlanıyordu. Tarihin en büyük havalimanı terör saldırısı ile İstanbul terörün kanlı yüzüyle bir kez daha tanışınca bu kez tavır değişti. Dünyanın dört bir yanı Türkiye bayraklarına büründü. Birçok ülke Türkiye’de ulusal yas kapsamında yarıya indirilen bayraklara kendi topraklarında da bayrakları yarıya indirerek destek verdi.

Dünyayı birleştirdi

Nitekim ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’ni ziyaret ederek, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısında hayatını kaybedenler için burada açılan taziye defterini imzaladı ve ‘Dünya Türkiye’nin arkasında birleşti’ dedi. Biden, “Terör örgütü IŞİD bir konuda başarılı oldu ve bütün dünyayı birleştirdi” ifadesini kullandı. Başkan Yardımcısı, Türkiye’nin gösterdiği kararlılık ve ortaya koyduğu karakteri gıpta ederek izlediğini söyledi. Saldırının ardından ilan edilen bir günlük milli yas nedeniyle Washington Büyükelçiliği’nde de bayraklar yarıya indirildi. Çok sayıda Türk ve ABD’li vatandaşlar elçilik binası önüne gelerek çiçek bıraktı.

Haberin Devamı

NATO’da tüm bayraklar yarıya

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “İstanbul’daki saldırıyı kınıyorum. Kalbimiz, kurbanların aileleri, yaralananlar ve Türk halkıyla beraber” ifadesini kullandı. Türkiye ile dayanışma çerçevesinde NATO Genel Merkezi’nin bahçesinde üye ülkelere ait bayrakların tamamı yarıya indirildi.

Türk bayraklı profil fotoları

Sosyal medyada birçok kişi daha önce Fransa ve Belçika saldırılarında olduğu gibi profil fotoğraflarına Türk bayrağı ekledi. Bunlardan biri de Belçikalı milletvekili Raf Terwingen oldu.

YouTube desteği

Dünyanın en büyük video paylaşım platformu YouTube Türkiye’ye destek için logosunun yanına Türk bayrağı ekledi.

Wembley kırmızısı

İngiltere’nin en ünlü stadı Wembley, Türk bayrağının renkleriyle ışıklandırıldı.

İstanbul teröre teslim olmayacak

Joe Biden, taziye defterine yazdığı mesajda Türkiye halkına başsağlığı dileklerini ileterek, şunları kaydetti: “Ben ve eşim Jill, Başkan Barack Obama ve eşi Michelle Obama’yla birlikte tüm ABD halkı gibi çok sayıda masum insanın hayatını kaybetmesinden dolayı üzüntü içerisindeyiz. Dualarımız bu hain saldırıda hayatını kaybedenler ve yaralananlarladır. İstanbul ve Türkiye halkı teröristlere teslim olmayacaktır. Kaybedilen değerli hayatlar hiçbir zaman geri gelmeyecek ve sadece terörizmi ortadan kaldırmak için kararlığımızı güçlendirir. Türkiye ve ABD birlikte duruyor, sabırlıyız, azimliyiz ve birlikte bu sapkın ideolojinin nefretini yeneceğiz.

Haberin Devamı

Beyzbol maçında anma

ABD’de beyzol ligi maçında tüm dünyaya ibret olacak bir saygı duruşu gerçekleşti. New York Yankees ve Texas Rangers arasında oynanan karşılaşma öncesinde İstanbul’da hayatını yitiren vatandaşlar için anma töreni gerçekleştirildi. Maç öncesinde iki takım da saygı duruşunda bulundu. Skorboard ekranında ‘İstanbul’ yazısı da dikkat çekti.

Fransız meclisi kurbanları andı

Haberin Devamı

Fransa Ulusal Meclisi açılışında, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki IŞİD saldırısında hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Milletvekillerini saygı duruşuna davet etmeden önce kısa bir konuşma yapan Ulusal Meclis Başkanı Claude Bartolone “Terörizm bir kere daha vurdu, daha Ankara ve İstanbul saldırılarının yası bitmemişken Türkiye, Atatürk Uluslararası Havalimanı’nda bir terör saldırısına daha uğradı. Şu esnada duygularımız hayatını kaybeden ve ölüme karşı savaş veren insanlarla. Ulusal Meclis adına, hayatını yitirenlerin yakınlarına ve hayatta kalma savaşı verenlere, Türk halkına samimiyetimizle yanlarında olduğumuzu bildiriyoruz. Terör tehlikesi tüm dünyada halklarımızı tehdit ediyor, hiç olmadığı kadar bu öldürme deliliği ile mücadele azmimizi tekrarlıyoruz. Sizleri 1 dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum” ifadelerinde bulundu.

‘İstanbulum’

Avrupa’nın ve Almanya’nın en çok satan gazetesi Bild, Türkiye’de ilan edilen milli yas kapsamında genel merkez binasının önünde şirket bayrağının yanına bir de Türk bayrağı astı ve bunu yarıya indirdi. Bir başka Alman gazetesi Tageszeitung ise ‘Ben İstanbulum’ manşetiyle çıktı.

Haberin Devamı

Dünyanın öteki ucu da unutmadı

Çoğu zaman dünyadaki gelişmelere kayıtsız kalmakla eleştirilen Avustralya da Türkiye’deki terör eylemine bu kez tepkisiz kalmadı. Melbourne’ün meşhur kulesi Türk bayrağının renkleriyle aydınlatıldı.

Ay yıldız Avrupa’da
Fransa’da Eyfel Kulesi, Almanya Berlin’de Brandenburg Kapısı, Amsterdam’da belediye binalarına projeksiyon ile ay yıldızlı bayrağımız yansıtıldı. Belçika Parlamentosu, girişindeki AB ve Belçika bayrağının yanına bir de Türk bayrağı astı onu da yarıya indirdi.