Gazete Vatan Logo

Dünya taksilerinin teknoloji yarışı

İstanbul’daki ticari taksilerle UBER arasındaki kavga her geçen gün büyüyor. Dünyada ise üst düzey teknoloji ile donatılmış taksiler milyonlarca yolcusuna oldukça kaliteli hizmet veriyor.

Dünya taksilerinin  teknoloji yarışı

Taksimetreli Porsche çok hızlı

Alman otomotiv sanayinin başkenti Münih’te taksiler oldukça lüks. Porsche’den BMW’ye, Mercedes’ten Audi’ye tüm taksiler üst segment araçlardan oluşuyor. Taksilerin tümünü ya telefon ya da beş farklı taksi çağırma uygulaması ile çağırabiliyorsunuz. Sokakta boş taksi çeviremiyorsunuz.

Disiplin ve denetim hakim

Paris’te taksi lüks bir ulaşım aracıdır ve oldukça pahalı. Zorlu sınavlardan geçerek taksici lisansı alındığında tüm araçlar hem bakımlı hem de şöförler çok ustadır. Yolu uzatan şöförü şikayet ederseniz lisansı iptal edilir. Tüm taksilerde global takip sistemi, güvenlik kamerası ve SOS butonu standart. Bugünlerde ise Paris’te bisiklet taksiler oldukça yaygın.

25 bin sokağı ezbere biliyorlar

Londra’nın ikonik taksileri gelişen teknoloji ile modernize edilip daha güvenli hale getirildi. Taksilerin sürücü mahalli ile yolcu koltukları kurşun geçirmez camla ayrılıyor, Londra’nın 25 bin sokağını karış karış bilen navigasyon, telsiz ve tek merkezden takip sistemi var. Ön koltuğa yolcu oturmuyor, yolcu bölümü ise bavullarınızı bile koyacağınız genişlikte.

Haberin Devamı

Online bahşiş kabul edilir

1897’den beri sarı taksiler New York’un sokaklarında müşteri taşıyor. New York’ta 13 bin 237 kayıtlı taksi var. Her yıl 241 milyon kişi taşıyan bu taksiler günde oralama 290 kilometre yapıyor. Taksilerin şöför mahalli kırılmayan mika cam ile kapalı. Akıllı telefonlara yüklenen bir applikasyon ile taksi çağırabiliyor, kredi kartı ya da online ödeme yapabiliyorsunuz hatta bahşişi bile online veriyorsunuz. Yeni araçların yolcu bölümünde şarj cihazı ve televizyon da var. Tüm taksilerde şöförler için acil durum butonu var. Telsiz, navigasyon ve merkezi takip sistemi de standart. Sürücülerin tek takıntısı ise sürekli bahşiş istemeleri.

Beyaz eldivenli centilmen taksiciler

Belki de dünyanın en kaliteli hizmetini veriyorlar. Beyaz eldivenli, şapkalı ve oldukça kibar şöförleriyle biliniyor Japonya taksileri. Araçların kapısı bir kol yardımıyla şöför tarafından açılıyor. Üç kişilik taksilerde ön koltukta yolcu taşınmıyor. Navigasyon dahil her türlü teknoloji var, kredik kartı ve online ödeme kabul ediyorlar. Taksi çağırma aplikasyonu ile taksinizi çapırabiliyor hatta önceden rezerve edebiliyorsunuz. Araçlarda yolcular için SOS butonu ve güvelik kamerası da var. Bahşiş vermek ise ayıp kabul ediliyor. Hijyen konusunda ise hiçbir ülke Japonya ile karşılaştırılamaz. Taksiler her gün temizleniyor, koltuk kılıfları ise tek kullanımlık.

Haberin Devamı

Din ve siyaset konuşmak yasak

Norveç ve İsveç’te taksilerin yüzde 75’i elektrikli araçlarla hizmet veriyor ve her türlü teknolojik, güvenlik donanımı var. Taksilerde din ve siyaset konuşmak yasak.

Soğuk içecek ikramı var

Adeta bir taksi rönesansı yaşayan ABD’nin New Orleans şehrindeki tüm taksiler yenilendi. Kredi kartı geçtiği, güvenlik kameraları ve pozisyon takip cihazlarıyla donatılmış taksilere 5 yaş limiti de getirildi. Ayrıca New Orleanslı taksiciler müşterilerine soğuk içecekler ikram ediyor.