Gazete Vatan Logo

Dünya şehirleri tanıtım yarışında

Fransa’da düzenlenen dünyanın en büyük gayrimenkul fuarlarından MIPIM, dünya şehirlerinin uluslararası yatırımcı çekme yarışına dönüştü. 100 ülkeden 500’ün üzerinde yerel yönetimin katıldığı fuara Türkiye’nin şehirleri de mega projeleriyle damga vurdu

Dünya şehirleri tanıtım yarışında

Dünyanın en büyük ve en önemli gayrimenkul fuarlarından MIPIM 2018, kendi alanında dünyanın en iyilerini, iddialarını dünya çapına taşımaya kararlı gayrimenkul şirketleri ve şehirlerinin yanı sıra gayrimenkulün tüm paydaşlarını 13-16 Mart tarihleri arasında Fransa’nın Cannes şehrinde bir araya getirdi. MIPIM 2018’e sağlık, turizm, konut, AVM ve altyapı alanlarında binlerce yatırımcı, geliştirici ve mimarın yanı sıra şehirler ve ilçeler de katılım gösterdi. ‘

‘Dünya Şehircilik Haritası Değişiyor’ ana temasıyla düzenlenen fuarda dünya şehirleri uluslararası yatırımcıları çekmek için yarıştı. 100 ülkeden 500 yerel yönetimin bulunduğu fuarda Türkiye’den de Balıkesir, Beyoğlu, Bursa Osmangazi, Gaziantep ve Şahinbey Belediyesi, Hatay, İstanbul ve Sivas şehir ve ilçeleri yer aldı. Alkaş’ın Türkiye temsilcisi olduğu fuarda Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) ‘İstanbul: İki Kıta, Tek Şehir’ temasıyla kurduğu ve kentin mega projelerinin tanıtıldığı İstanbul Gayrimenkul Çadırı’nda, gayrimenkul sektörünün yerli ve yabancı yatırımcılarıyla buluştu.

Haberin Devamı

Dünyaya tanıtım

Bakan Özhaseki, yabancı yatırımcıların Türkiye’deki yatırım ortamına ilgilerinin son derece yüksek olduğunu belirterek, “Yabancı yatırımcılara karşı pozitif bir ayrımcılığın olduğunu çok net olarak söylemeliyim. Küçük bir köy haline gelen dünyamızın önemli bir parçasıyız ve Batı ailesinden kopmaya da hiç niyetimiz yok. Bundan sonra da Türkiye’yi izleyen herkes Türkiye’nin büyüdüğünü, güçlendiğini, daha da geliştiğini görecek. Belki bugünlerde gelip yatırım yapmayanların da pişman olacağını düşünüyorum” diye konuştu. Bakan Özhaseki, 26 bin kişinin ziyaret ettiği MIPIM Fuarı’na, Türkiye’nin son dönemde yoğun katılım gösterdiğinin altını çizerek, “Ülke olarak burada 250 civarında kuruluşumuz var. Bunlar bizim ülkemizin gururu, hepsi bu ülkeyi dışarıda temsil eden kuruluşlar. Olayı sadece burada bir alışveriş imkanı gibi görmüyoruz. Aynı zamanda burada ayakta kalan ülkelerin, iş yapan ülkelerin, büyüyen, gelişen ülkelerin kendi yapmış oldukları çalışmaları bütün dünyaya tanıttıkları bir ortam olarak görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Rakamlarla MIPIM 2018

- Katılımcı ülke sayısı 90’dan 100’e, fuar alanı 19 binden 20 bin metrekareye çıktı.

- Ziyaretçi sayısı 23 binden 26 bine yükseldi.

- MIPIM 2018’e 5 bin 500 yatırımcı, 4 bin 500 geliştirici, 5 bin 400 portföy yönetimi, hizmet sektöründen 3 bin 600 şirket, 1.800 mimarlık şirketi ve yakın bir zamanda değişmesine kesin gözüyle bakılan dünya şehircilik haritasında dünyayı yöneten şehirler arasında girmeye kararlı 500 yerel yönetim katılım gösterdi.

- MIPIM’de her yıl olduğu gibi bu yıl da kendi alanlarında dünya otoritesi olarak kabul edilen isimlerin de yer aldığı konferans ve oturumlar gerçekleşti.

- Bu yöndeki etkinliklerde 400’ün üzerindeki keynote ve konuşmacı 100 oturumda hem dünyanın yeni trendlerini hem de fırsatlarını anlatma fırsatı buldu.

İş birliği zamanı

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Paris, İtalya ve Polonya’nın fuar alanlarını da ziyaret etti. Özhaseki, Polonya, Karadağ ve Hong Kong temsilcileri ile müteahhitlik alanında iş birliği hakkında görüşmeler gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Fuara kimler katıldı?

Fuara İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği, TURKISHCERAMICS, Balıkesir, Beyoğlu, Bursa Osmangazi, Gaziantep ve Şahinbey Belediyesi, Hatay, İstanbul ve Sivas, 2 Design Group, Boytorun, Çelen, El Emeği, GAD, Öncüoğlu Group, Muum Mimarlık, Paşayiğit, Proplan, Lal Değerleme, Aremas, Emlak Konut, Esas Gayrimenkul, Fuzul Yapı, Halk GYO, Oyak İnşaat, Kuruluş-Sersim, TSKB, Teknik Yapı ve Tahincioğlu katıldı.